Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας αποτυγχάνει να πληρώσει το περιθώριο κέρδους μετά το σοκ που σημειώθηκε με το απίστευτο Squeeze στην αγορά του νικελίου.
Ενώ μια μεγάλη εταιρία πληρώθηκε το περιθώριο κέρδους 534 εκατομμυρίων δολαρίων για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αντιστάθμισης άνθρακα, τα οποία χρηματοδότησε με 150 εκατ. δολάρια (10%) από την Goldman Sachs, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας δεν μπόρεσε να εξυπηρέτηση μια πληρωμή λόγω του απίστευτου short που σημειώθηκε στο νικέλιο:
Η China Construction Bank Corp - μία από τις 4 μεγάλες τράπεζες της Κίνας – πήρε παράταση από το London Metal Exchange για να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των τιμών του νικελίου.
Η μονάδα, που ονομάζεται CCBI Global Markets της China Construction Bank, δεν είναι επίσημα σε καθεστώς default δηλαδή χρεοκοπίας λόγω της νέας παράτασης για τις πληρωμές που έδωσε το London Metal Exchange.
Οι λεπτομέρειες για τις μη πληρωμές δεν είναι αρκετά σαφείς:
το Bloomberg σημειώνει ότι η αθέτηση πληρωμών "δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη τυχόν προβλημάτων στη μητρική εταιρεία".
Η μη πληρωμή είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην αποτυχία ενός από τους πελάτες του στη βιομηχανία μετάλλων να πραγματοποιήσει πληρωμές στην CCBI Global Markets, η οποία είναι μεσίτης στο London Metal Exchange.
Αυτό με τη σειρά του, οδήγησε την CCBI Global Markets να δυσκολεύεται να κανονίσει την πληρωμή λόγω της εκτόξευσης των τιμών του νικελίου.
Αλλά ενώ μια μεγάλη κινεζική τράπεζα μπορεί να είχε ασυλία, άλλες μπορεί να μην είναι τόσο τυχερές:
Ο Κινέζος επιχειρηματίας Xiang Guangda - γνωστός ως "Big Short" - είχε μεγάλη short θέση στο London Metal Exchange μέσω της εταιρείας του, Tsingshan Holding Group που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου και ανοξείδωτου χάλυβα στον κόσμο.
Εκτίναξη τιμών στο νικέλιο
Δεν έχει τέλος το ξέφρενο ράλι στις τιμές του νικέλιου, καθώς έσπασε πρόσκαιρα το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τους επενδυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της.
H τιμή του νικελίου κατέγραφε άνοδο υψηλότερη του 70%, στα 82.195 δολάρια ανά τόνο.
Έφθασε στο απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος, λίγη ώρα μετά τις 08:00.
Είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ την προηγουμένη.
H Ρωσία τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Ρωσία να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του, ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό.
«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενών προϊόντων νικελίου, όπως το εξευγενισμένο νικέλιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», θυμίζει ο Μπενζαμέν Λουβέ, αναλυτής της OFI AM.
«Για την ώρα, οι κυριότερες (σ.σ. ρωσικές) εταιρείες που παράγουν μέταλλα έχουν γλιτώσει από τις κυρώσεις, όμως πολλές από τις εταιρείες αυτού του τομέα τις διευθύνουν ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Vladimir Putin», συνέχισε.
«Ο αντίκτυπος» κυρώσεων σ’ αυτές «θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός, καθώς το 37% των ρωσικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ολλανδία και το 16% τη Γερμανία», συμπλήρωσε.
Τη Δευτέρα, οι τιμές του νικελίου εκτινάχθηκαν έως και 82% στα 52.700 δολάρια ο μετρικός τόνος, το υψηλότερο στην 35ετή ιστορία των συμβολαίων διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι οι εξαγωγές από την Ρωσία μπορεί να καταρρεύσουν λόγων κυρώσεων.
Οι τιμές του νικελίου αυξήθηκαν από 22.700 δολάρια στα επίπεδα ρεκόρ 52.700 δολάρια ο μετρικός τόνος.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές του νικελίου είχαν αυξηθεί κατά 19% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι τράπεζες μείωσαν την έκθεση σε Ρώσους προμηθευτές εμπορευμάτων λόγω των κυρώσεων και οι μεγάλες εταιρίες ναύλων όπως η Maersk, παραμένουν μακριά από τα ρωσικά και ουκρανικά λιμάνια.
«Οι αγορές εμπορευμάτων τιμολογούν όλο και περισσότερο ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένα σημαντικό μέρος της ρωσικής προσφοράς θα αποκλειστεί από την αγορά», ανέφερε η Morgan Stanley.
«Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς, έως ότου ο πραγματικός αντίκτυπος της προσφοράς αποσαφηνιστεί και οι τιμές αρχίσουν να βρίσκουν νέες ισορροπίες».
Η Citigroup ανέφερε ότι «η αγορά νικελίου είναι η πιο κλειστή μεταξύ των εμπορευμάτων και εμφάνισε οριακές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000».
Η αγορά του νικελίου θα μπορούσε να δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα λόγω Ρωσίας», δήλωσε η Morgan Stanley.
«Λόγω των χαμηλών αποθεμάτων, η κατάρρευση της ζήτησης θα αποδειχθεί μονόδρομος».
Το 70% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
Περίπου το 7% της προμήθειας του μετάλλου χρησιμοποιείται σε μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.
Η άνοδος των τιμών του νικελίου, μαζί με κάθε άλλο σημαντικό εμπόρευμα, πιέζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Οι τιμές των εμπορευμάτων πρόσφατα είχαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τη περίοδο του στασιμοπληθωρισμού στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Τα περιθώρια κέρδους των εταιριών θα πληγούν λόγω της κρίσης των εμπορευμάτων αναφέρει η Deutsche Bank.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Tesla, η οποία χρησιμοποιεί το μέταλλο για την παραγωγή των μπαταριών της.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών