Tην Κίνα θεωρεί την πλέον ωφελημένη από την πολεμική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Oυκρανία μετά τη ρωσική εισβολή η Morgan Stanley, αλλά μακροπρόθεσμα…
Στο μεταξύ, η αμερικανική τράπεζα εξετάζει με ποιους τρόπους θα αντιπαρατεθεί ο κόσμος απέναντι στις κυρώσεις στη Ρωσία...
Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην υπάλληλος της Fed της Νέας Υόρκης, Zoltan Pozsar, πυροδότησε σοκ στη Wall Street, όταν στο τελευταίο του άρθρο επεσήμανε ότι αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε μια κρίση «ασφάλειας» στα commodities, θα είναι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να αναδειχθεί σύντομα ως κυρίαρχη κεντρική τράπεζα.
Το γιουάν βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, του δολαρίου, που, αν μη τι άλλο, περνά κρίση, λόγω των εντονότατων πληθωριστικών πιέσεων.
Αυτή η κρίση δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει από τότε που ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Nixon απέσυρε το δολάριο ΗΠΑ από τον Κανόνα του Χρυσού το 1971 – το τέλος της εποχής της διαμόρφωσης αξίας για το χρήμα βάσει εμπορευμάτων.
Όταν αυτή η κρίση (και ο πόλεμος) τελειώσει, το δολάριο θα πρέπει να είναι πολύ πιο αδύναμο και, από την άλλη πλευρά, το ρενμίνμπι πολύ ισχυρότερο, υποστηριζόμενο από ένα καλάθι εμπορευμάτων.
Αφού τελειώσει αυτός ο πόλεμος, τα «χρήματα» δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια... και το Bitcoin (αν υπάρχει ακόμα τότε) πιθανότατα θα επωφεληθεί από όλα αυτά.
Φυσικά, δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν την, αν μη τι άλλο, ριζοσπαστική άποψη…
«Sunday Start»
Ο παγκόσμιος επικεφαλής της για το συνάλλαγμα στις αναδυόμενες αγορές στη Morgan Stanley, ο James Lord, ο οποίος σε ενημερωτικό του σημείωμα, που επιγράφεται «Sunday Start», ρωτά: «Οι κυρώσεις υπονόμευσαν την κυριαρχία του δολαρίου;»
Η απάντηση είναι «όχι...»
Προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα μόνον είναι πιθανό η άποψη του Pozsar να επαληθευτεί, καθώς η πράξη της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία και της απομάκρυνσής της από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα «πιθανότατα θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ενός περιουσιακού στοιχείου χωρίς κινδύνους που στηρίζει τα αποθεματικά συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας γενικά, και όχι μόνο ειδικά για το δολάριο και τους τίτλους που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Τρεις τρόποι...
Δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος οι δυτικές αρχές να «παγώσουν» τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία μιας άλλης χώρας -όπως έχει συμβεί τώρα-, πρέπει να διερευνηθεί το πώς θα αντιδράσει ο κόσμος;
Ο Lord βλέπει τουλάχιστον τρεις τρόπους:
i) Προσδιορισμός του ασφαλέστερου περιουσιακού στοιχείου.
ii) οι πολιτικές συμμαχίες θα είναι κρίσιμες («Για να τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι επίδοξοι αμφισβητίες του συστήματος θα πρέπει να δημιουργήσουν στρατηγικές συμμαχίες με άλλες μεγάλες οικονομίες»)
και iii) Ενσωμάτωση συναλλαγματικών στοιχείων ενεργητικού
Ο αναλυτής της Morgan Stanley σημειώνει επίσης ότι ένας τρόπος για να γίνει αυτό «είναι να αγοράσετε φυσικό χρυσό και να τον αποθηκεύσετε με ασφάλεια εντός… σπιτιού».
Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για άλλα περιουσιακά στοιχεία συναλλάγματος, καθώς οι διαχειριστές αποθεματικών θα έχουν ασφαλώς πρόσβαση σε τυπωμένα τραπεζογραμμάτια εάν είναι αποθηκευμένα σε θησαυροφυλάκια στο σπίτι, αν και μπορεί να υπάρξουν πρακτικές προκλήσεις για την πραγματοποίηση μεγάλων συναλλαγών σε αυτό το σενάριο.
Ο άλλος βασικός ωφελημένος της συγκλονιστικής οικονομικής απέλασης της Ρωσίας -όπως σωστά σημείωσε ο Zoltan- είναι το γιουάν, όπως εξηγεί ο Lord:
«Θα υπάρξει διαφοροποίηση των αποθεματικών και το ποσοστού του κινεζικού γιουάν στα παγκόσμια αποθέματα συναλλάγματος θα μπορούσε να αυξηθεί 5-10% έως το 2030 σε βάρος άλλων αποθεματικών νομισμάτων.
Επισημαίνεται πως εάν ορισμένα κράτη διερευνούν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών έναντι του SWIFT ή επιδιώκουν αυξημένο διμερές εμπόριο σε εγχώρια νομίσματα, οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιταχυντικά.
Ωστόσο, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του δολαρίου μπορεί να έχει πράγματι ξεκινήσει, η Morgan Stanley δεν βλέπει κάτι τέτοιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς «οι πρόσφατες ενέργειες δεν υπονομεύουν το δολάριο».
www.bankingnews.gr
Morgan Stanley: Γιατί η Κίνα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας
Πώς θα αντιδράσει ο κόσμος, δεδομένου ότι η κυριαρχία του δολαρίου τίθεται εν αμφιβόλω…
Σχόλια αναγνωστών