Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι ψάχνουν οι Ευρωπαίοι στα ΕΛΤΑ της χαλαρής διοίκησης και της ατάραχης ΕΕΣΥΠ

Τι ψάχνουν οι Ευρωπαίοι στα ΕΛΤΑ της χαλαρής διοίκησης και της ατάραχης ΕΕΣΥΠ
H εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται σε μόλις σε 85 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν σίγουρα απειλή για τα ΕΛΤΑ αλλά η μεγαλύτερη απειλή είναι η χαλάρωση στη διαχείριση σε μια εταιρία που για να αναστρέψει την πορεία της έλαβε στα τέλη του 2020 το ποσό των 265 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα 100 εκατ. ευρώ ήταν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, 149 εκατ. ευρώ ως το υπόλοιπο ποσό του επαληθευμένου καθαρού κόστους παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας για τις χρήσεις 2013-2018 από την Ε.Ε.Τ.Τ. και 15 εκατ. ευρώ για δαπάνη παροχή καθολικής υπηρεσίας το 2021.
Πέραν αυτού στις 18/01/2021 η ΕΕΤΤ προχώρησε στην επαλήθευση του ΚΚΚΥ έτους 2019 στο ύψος των 32.508 χιλ. ευρώ. 
Επίσης το Μάιο του 2021 αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ κατά 14 εκ ευρώ εκ των οποίων 2 εκ ευρώ με μετρητά και 10,2 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων της μητρικής, ενώ επιτεύχθηκε ο στόχος της αποχώρησης 2000 εργαζομένων με συμμετοχή 1985 ατόμων στην εθελούσια έξοδο.

Επιπλέον τα ΕΛΤΑ ανέλαβαν τη διανομή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, ενώ έχουν κλείσει συνεργασίες με ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Protergia, Elpedison, ΖΕΝΙΘ, Nova, Ευρωπαϊκή Πίστη και Interamerican.
Ωστόσο η εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται μόλις σε 85 εκ ευρώ με προϋπολογισμένα 75 εκατ. ευρώ μόνο από την εθελούσια έξοδο.
Και στην ΕΕΣΥΠ που έχει τον έλεγχο των ΕΛΤΑ έχουν με μεγάλη καθυστέρηση αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι οι Ευρωπαίοι έδειξαν ανοχή για την κεφαλαιακή ενίσχυση (θεωρείται ότι έρευνα της Κομισιόν μετά από καταγγελία ανταγωνιστή των ΕΛΤΑ δεν έχει τύχη πλην του ζητήματος της μη επιβολής ΦΠΑ) αλλά πλέον απαιτούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης προχωρά κανονικά και χωρίς παρεκκλίσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ζητούν στοιχεία για την πορεία αναδιάρθρωσης της επιχείρησης και τα μηνύματα για συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί δεν είναι ενθαρρυντικά.
Έτσι δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να γίνουν κινήσεις που θα καλύψουν το χαμένο έδαφος γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει και εσωτερικές συγκρούσεις ειδικά στις
σχέσεις με το προσωπικό της εταιρίας.
Για παράδειγμα η αλλαγή πληρωμής από προκαταβολική σε καταβολή με βάση δεδουλευμένες αποδοχές μετατέθηκε για το τέλος του 2022 και συμφωνήθηκε με το προσωπικό συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο.
Αυτό σημαίνει ότι το ταμειακό όφελος που θα προέκυπτε μετατίθεται για το μέλλον.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης