Μετά τις εξελίξεις στην Ελληνική αλλά και την Κυπριακή Βουλή έντονη είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής διπλωματίας όπως αυτή εκφράστηκε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και μετά.
Η αμφισβήτηση εκφράζεται από όλα σχεδόν τα κόμματα, στις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ αλλά και από ορισμένα υπουργικά στελέχη που βλέπουν ότι η προσκόλληση συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζelensky ίσως να μην είναι και τόσο αποδοτική.
Παρόλο που δεν τίθεται θέμα για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής και τη στήριξη στους Ουκρανούς, γιατί προσκοληθήκαμε τόσο απέναντι στον Zelensky που έχει επιλέξει τις φιλίες του;
Ας μιλήσουμε λοιπόν ξεκάθαρα:
Ο Ζelensky έχει δεσμούς με την Τουρκία – Γιατί προσκαλούμαστε τόσο;
Ο Πρόεδρος Ζelensky απέφυγε να μιλήσει για την τουρκική κατοχή της Κύπρου, η οποία είναι ακριβώς ότι έχει πάθει η Ουκρανία τώρα από την Ρωσία.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει να δυσαρεστήσει την Τουρκία και τον Πρόεδρο Erdogan τον οποίο έχει επαινέσει δημοσίως για την στάση του, κυρίως για τις προσπάθειές του για εκεχειρία των δύο μερών.
Παρομοίως, το ίδιο έγινε και μάλιστα με πιο χοντρό τρόπο και στην κυπριακή βουλή αφού ο Zelensky απέφυγε να μιλήσει για την τουρκική εισβολή στην Βόρεια Κύπρο και μάλιστα, έκλεισε τη σύνδεση όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής θέλει να μιλήσει γι’ αυτό.
Η Τουρκία δεν προχώρησε κυρώσεις στην Ρωσία αλλά μπαίνει στο πρόγραμμα F16
Εμφανής είναι και η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.
Καταρχάς να πούμε ότι ήδη πλέον είναι υπέρ του προγράμματος προμήθειας των F16 που είχαν ζητήσει οι Τούρκοι.
Είναι μία μεγάλη αλλαγή στην αμερικανική διπλωματία που δείχνει την αναβάθμιση της θέσης ή καλύτερα πόσο σημαντική σε αυτή τη φάση είναι η Τουρκία για τους συμμάχους, ΝΑΤΟ και Ε.Ε σχετικά με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Από την απομόνωση της Τουρκίας, τελικά φτάσαμε το Κογκρέσο να είναι ένα βήμα πριν την έγκριση της προμήθειας F16.
Άραγε στο τέλος θα βάλουν την Τουρκία και στο πρόγραμμα F35;
Τέλος ο Eastmed με υπογραφή ΗΠΑ - Ε.Ε – Νέος αγωγός μέσω Τουρκίας
Οι Ευρωπαίοι ενώ πριν τον πόλεμο είχαν αποκλείσει το ζήτημα του Eastmed, ξαφνικά τον ξανασκέφτηκαν με νέα, όμως, μορφή. Ενώ θεωρούν ότι είναι ένας ακριβός αγωγός, θα μπορούσε να φτιαχτεί μέσω Τουρκίας που έχει ήδη διαμορφωμένο δίκτυο αγωγών.
Τον ενταφιασμό του Eastmed έτσι όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, έβαλε και η υφυπουργός Εξωτερικών Nuland χαρακτηρίζοντάς τον μη βιώσιμο.
Και εκείνη, όμως, βλέπει ότι η πορεία του αγωγού μέσω Τουρκίας είναι πιο συμφέρουσα.
Ωστόσο, μία τέτοια προοπτική μπορεί να βοηθάει την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, αλλά δεν είναι και η καλύτερη για εμάς. Μέσω Τουρκίας περνάμε ήδη οι δύο αγωγοί που μας προμηθεύουν αέριο.
Εκφράζονται αντιρρήσεις για την σκλήρυνση της στάσης απέναντι στη Ρωσία
Η απέλαση των 12 ρώσων διπλωματών ήταν μία κίνηση που ενόχλησε την Ρωσία που, πλέον, ψάχνει αντίποινα στην Ελλάδα.
Ωστόσο, υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο μία συζήτηση, μήπως ήταν παρακινδυνευμένη μία απέλαση τόσων πολλών διπλωματών. Μήπως, δηλαδή, έπρεπε να υπάρχει πρώτα μία προειδοποίηση.
Από την άλλη, υπάρχει και άλλη μία συζήτηση σε επίπεδο βουλευτών μήπως τελικά επωμιζόμαστε όλες αυτές τις κυρώσεις προς την Ρωσία και εν τέλει δεν ωφελούμαστε πουθενά, ενώ η Τουρκία κάνει το αντίθετο, δεν έχει καμία κύρωση κατά της Ρωσίας και πλέον ζητάει και παίρνει ότι θέλει από Ρωσία (ενέργεια) και από ΗΠΑ-Ε.Ε.
Η κοινωνία στην Ελλάδα μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση αλλά και την ακρίβεια, κόβει εισαγωγές από Ρωσία και διώχνει έναν βασικό πελάτη της στον τουρισμό.
Και η Ε.Ε ακόμα να πάρει μέτρα υπέρ των καταναλωτών.
Μήπως τελικά η ελληνική διπλωματία δίνει πάρα πολλά για αυτό τον πόλεμο και εν τέλει παίρνει ένα απλό χτύπημα στην πλάτη;
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Στρατηγικό λάθος η προσκόλληση της ελληνικής διπλωματίας στον Ζelensky – Κανένα όφελος για Ελλάδα, πολλά για Τουρκία
Από την άλλη, υπάρχει και άλλη μία συζήτηση σε επίπεδο βουλευτών μήπως τελικά επωμιζόμαστε όλες αυτές τις κυρώσεις προς την Ρωσία και εν τέλει δεν ωφελούμαστε πουθενά....
Σχόλια αναγνωστών