Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χρόνια

ΝΑΤΟ: Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χρόνια
Επ’ αόριστον στήριξης της Ουκρανίας προανήγγειλε το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την επ’ αόριστον υποστήριξη της Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, βοηθώντας την ουκρανική κυβέρνηση να αντικαταστήσει τα παλιά όπλα της σοβιετικής εποχής με σύγχρονα δυτικά όπλα και συστήματα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πολυετείς συγκρούσεις…
Υπάρχει η πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει και να διαρκέσει μήνες και χρόνια», είπε ο Stoltenberg σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα δώσουν στην Ουκρανία νέα όπλα.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά την προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι η προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων βαρέων όπλων, συνιστά απειλή στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και «προκαλεί αστάθεια».
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε πως η Δύση θα συνεχίσει να ασκεί στο μέγιστο πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, προκειμένου να βάλει τέλος στην εισβολή στην Ουκρανία, μέσω κυρώσεων και οικονομικής καθώς και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να παράσχουν υποστήριξη για μια μακρά χρονική περίοδο και επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να κάνει τη μετάβαση, να μετακινηθεί από τον παλιό σοβιετικής εποχής εξοπλισμό σε πιο σύγχρονα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ όπλα και συστήματα που θα απαιτήσουν επίσης περισσότερη εκπαίδευση», είπε ο Stoltenberg.
Τα περισσότερα από τα βαρέα όπλα που έχουν στείλει μέχρι τώρα οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι σοβιετικής κατασκευής όπλα που εξακολουθούν να βρίσκονται στα αποθέματα των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι άλλοι σύμμαχοι έχουν αρχίσει να προμηθεύουν το Κίεβο με δυτικά οβιδοβόλα.

Πριν τρεις μέρες, η Γερμανία ανακοίνωσε την αποστολή αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard στην Ουκρανία – είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο ενέκρινε τη χορήγηση βαρέων όπλων στο Κίεβο.
Οι τοπικές αρχές στην Ουκρανία λένε ότι η Ρωσία διόρισε τον δικό της δήμαρχο στην πόλη Χερσώνα και ανέλαβε το περιφερειακό αρχηγείο, το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που κατέλαβε η Ρωσία μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων από τη Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Kirill Stremousov, Ο αντιπρόεδρος της διορισμένης από τη Ρωσία διοίκησης της περιοχής δήλωσε ότι η επιστροφή στον ουκρανικό έλεγχο είναι «αδύνατη», μετέδωσε το CNN.
Την Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είχε αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Χερσώνα, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς παρέχει μέρος της χερσαίας σύνδεσης μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών στα ανατολικά.
Τα πτώματα 1.150 αμάχων ανασύρθηκαν στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή και το 50-70% από αυτούς έχουν τραύματα από σφαίρες από φορητά όπλα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αστυνομία του Κιέβου.
Ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου Andriy Nebytov δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter ότι τα περισσότερα πτώματα είχαν βρεθεί στην πόλη Bucha, όπου έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες πτώματα από την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
«Μέχρι σήμερα, βρήκαμε, εξετάσαμε και παραδώσαμε στα ιατροδικαστικά ιδρύματα 1.150 πτώματα νεκρών αμάχων», είπε ο Νεμπίτοφ στο βίντεο, στο οποίο στεκόταν στα ερείπια κτιρίων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στην περιοχή του Κιέβου.
«Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για πολίτες, όχι για στρατιωτικούς», είπε.
Η Ουκρανία λέει ότι οι άμαχοι που βρέθηκαν νεκροί στο Bucha σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κατοχής της περιοχής. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στο Bucha ή τις συνθήκες του θανάτου τους.

Kατελήφθη η Kherson

Yπό τον πλήρη έλεγχο της ολόκληρη την επαρχία της Kherson προχώρησε η Ρωσία, τη στιγμή που πυκνώνουν οι φωνές αλλά και οι ενδείξεις πως οι πολεμικές συρράξεις θα διαρκέσουν για πολλούς μήνες ακόμα, ενδεχομένως και όλο το 2022.
Παράλληλα, οι τοπικές ουκρανικές αρχές λένε ότι η Ρωσία διόρισε τον δικό της δήμαρχο στην πόλη Kherson και ανέλαβε το περιφερειακό αρχηγείο, το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που κατέλαβε η Ρωσία μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων από τη Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο αντιπρόεδρος της διορισμένης από τη Ρωσία διοίκησης της περιοχής δήλωσε ότι η επιστροφή στον ουκρανικό έλεγχο είναι «αδύνατη», μετέδωσε το CNN.
Στο μεταξύ, στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, μετά τη ρωσική εισβολή, ανεσύρθησαν νεκροί 1.150 αμάχοι, το 50-70% από αυτούς έχουν τραύματα από σφαίρες από φορητά όπλα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αστυνομία του Κιέβου.
unnamed_17.jpg
Ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου Andriy Nebytov δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter ότι τα περισσότερα πτώματα είχαν βρεθεί στην πόλη Bucha, όπου έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες πτώματα έπειτα από την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Η Ουκρανία λέει ότι οι άμαχοι που βρέθηκαν νεκροί σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κατοχής της περιοχής.
Ωστόσο, το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στην Bucha ή τα αίτια θανάτου τους. 

Στις θάλασσες

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί την ικανότητα να χτυπά ουκρανικούς και παράκτιους στόχους, παρά τις απώλειες του αποβατικού πλοίου Saratov και του καταδρομικού Moskva , δήλωσε την Πέμπτη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Περίπου 20 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, βρίσκονται στην επιχειρησιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας.
«Το στενό του Βοσπόρου παραμένει κλειστό για όλα τα μη τουρκικά πολεμικά πλοία, καθιστώντας τη Ρωσία ανίκανη να αντικαταστήσει το χαμένο καταδρομικό Moskva στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε το υπουργείο.

Στον αέρα


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τέσσερις ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστρέφοντας δύο αποθήκες πυραύλων και πυρομαχικών κοντά στους οικισμούς Barvinkove και Ivanivka στα ανατολικά της χώρας.
Ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-24 κοντά στο Λουχάνσκ.
Συστήματα αεράμυνας ήταν ενεργά στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετέδωσε το TASS.
Μια άλλη αναφορά του TASS ανέφερε ότι ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν 67 στρατιωτικές τοποθεσίες, σκοτώνοντας 300 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η επαρχία Μπέλγκοροντ συνορεύει με τις περιφέρειες Λουχάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν λάβει σοβαρές μάχες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην πολιορκημένη χώρα πριν από δύο μήνες. Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για επιδρομές σε στόχους στην περιοχή.
Βοηθός του Ουκρανού προέδρου δήλωσε την Πέμπτη ότι ο κόσμος αναγνωρίζει ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να αμύνεται πραγματοποιώντας επιθέσεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες.
"Η Ρωσία έχει επιτεθεί και (σκοτώνει) αμάχους. Η Ουκρανία θα αμυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στις αποθήκες και τις βάσεις των δολοφόνων. Ο κόσμος αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα", έγραψε στο Twitter ο βοηθός του προέδρου Mykhailo Podolyak.

Στην ξηρά

Η Ρωσία δεν επιτρέπει την εκκένωση τραυματισμένων Ουκρανών μαχητών από το χαλυβουργείο Azovstal όπου βρίσκονται στη νότια πόλη της Mαριούπολης , δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης την Πέμπτη.
Ο Pavlo Kyrylenko, κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει επίσης τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση αμάχων στην περιοχή. Ωστόσο, είπε ότι μόνο 370.000 κάτοικοι παραμένουν σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία στην περιοχή του Ντόνετσκ σε σύγκριση με 1,67 εκατομμύρια πριν από την εισβολή της Ρωσίας.
Η νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ρωσικό ρούβλι από την 1η Μαΐου, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA αξιωματούχος μιας φιλορωσικής επιτροπής που αυτοαποκαλείται «στρατιωτική-πολιτική διοίκηση» της περιοχής.
Ο αξιωματούχος, Kirill Stremousov, είπε ότι η μετάβαση στο ρωσικό ρούβλι θα διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κυκλοφορεί παράλληλα με το hryvnia, το επίσημο νόμισμα της Ουκρανίας (που αξίζει 2,4 ρούβλια), ανέφερε το RIA.
Επίσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν έξι διαφορετικές επιθέσεις στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, σύμφωνα με την Επιχείρηση Ουκρανικών Δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης