Σε μια νέα περίοδο έντασης, με σπάσιμο του άτυπου μορατόριουμ ηρεμίας μέσα στο 2022, φαίνεται ότι μπαίνουμε με την Τουρκία καθώς το μπαράζ προκλήσεων πήρε απροκάλυπτες διαστάσεις τα τελευταία 24ωρα και οδήγησε σε ανάλογες απαντητικές κινήσεις στην Άγκυρα από την Αθήνα.
Όλες οι πρόσφατες προκλήσεις
Έτσι μετά τις ασκήσεις κατάληψης νησίδων στο Αιγαίο, τις δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με το πάγωμα των ΜΟΕ- κίνηση που επέκρινε το ΚΙΝΑΛ - , την ακύρωση της πρόσκλησης στην τουρκική αεροπορία για συμμετοχή στην άσκηση «Tiger Meet» αλλά και την ενεργοποίηση της αεράμυνας στα νησιά μετατρέποντάς τη στην συνέχεια σε άσκηση.
Κυβερνητικές πηγές για την ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας
Όπως λένε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ποτέ δεν μπήκαν στο τραπέζι οι διαφορές μας με την Τουρκία, ποτέ η Τουρκία δεν διορθώθηκε. Μάλιστα, τονίζουν ότι η συμφωνία για να ρίξουμε τους τόνους δεν σημαίνει ότι θα σιωπήσουμε σε παραβιάσεις στο Αιγαίο ή στην μεταναστευτική πολιτική.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι συμπερασματικά η Τουρκία με την συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη ήθελε να δείξει σκοπίμως ότι επιθυμεί την συναίνεση και την προσέγγιση με την Ελλάδα, ώστε αργότερα να μας κατηγορήσει ότι επιθυμούμε εμείς την ένταση.
Και ως απόδειξη αυτής της στρατηγικής είναι η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι εμείς παραβιάζουμε τον τουρκικό εναέριο χώρο!
Προαποφασισμένη η όξυνση από την Τουρκία... θεωρεί η ελληνική διπλωματία
Η εντύπωση που έχει δοθεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη, πλέον.
Είχαν πάρει μία γεύση του τί θα επακολουθούσε όταν έμαθε την προκλητική ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας σε επιλεγμένους δημοσιογράφους που ασχολούνται με διεθνές ρεπορτάζ.
Η Τουρκία μέσα σε μία δύσκολη διεθνή κατάσταση όπου υπάρχουν γεωπολιτικές ανακατατάξεις θέλει να επωφεληθεί της αναβαθμισμένης θέσης της στην περιοχή και να θέσει την ατζέντα της.
Και θέλει να το πράξει τώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε την χρειάζονται.
ΗΠΑ και Ε.Ε θέλουν την Τουρκία με το μέρος τους σε αυτή τη φάση
Η Ευρωπαική Ένωση θέλει ουσιαστικά να τελειώσει ο πόλεμος με εκεχειρία και συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας και αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει αναλάβει τις περισσότερες πρωτοβουλίες επίλυσης των διαφορών τους.
Οι ΗΠΑ αδιαφορούν προς το παρόν, έχουν ξεκινήσει δε νέα σχέση με την Τουρκία έχοντας βάλει στο τραπέζι πολλά (f16, f 35, S 400, νέο Eastmed μέσω Τουρκίας κ.α) προκειμένου να την τραβήξουν από την ρωσική επιρροή. Σαφώς σε αυτή τη νέα σχέση υπάρχουν και αγκάθια.
Για παράδειγμα η αντίδραση της Τουρκίας για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων αλλά και οι λεκτικές εντάσεις Κalin, Cavusoglu, Erdogan κατά του Biden.
Μέχρι που θα τραβήξει το σχοινί η Τουρκία;
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 28 Απριλίου 2022 αναφέρθηκε σε πολλές διαφορές της Ελλάδας-Τουρκίας αναφέροντας και το Αιγαίο.
Είναι προφανές, για το ελληνικό επιτελείο, ότι βάζει πολλά θέματα στην ατζέντα και κινείται επιθετικά για να κερδίσει κάποια.
Διπλωμάτες, μάλιστα, τονίζουν ότι σε επόμενο πλάνο θα δούμε ξανά να εγείρονται ζητήματα γύρω από το Κυπριακό και δεν είναι τυχαία η δήλωση Τatar που μιλούσε ακόμα και για νέα εισβολή. Θα περίμενε κανείς Τουρκία και Ερντογάν να ήταν πιο προσεκτικοί για το θέμα της εισβολής, όταν υπάρχει το κεκτημένο της Κύπρου και, βεβαίως, ότι απειλείται πλέον η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αναρωτιούνται πολλοί, λοιπόν, μέχρι που θα φτάσει η Τουρκία εκμεταλλευόμενοι τη θέση της;
Πρώτο θέμα τα ελληνοτουρκικά στη ατζέντα στον Λευκό Οίκο
Υπό αυτό το περιβάλλον που δημιουργείται, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και η ομιλία του στο Κονγκρέσο αποκτάει άλλη σημασία και σύμφωνα με έγκυρες πηγές το θέμα των προκλήσεων θα τεθεί πρώτο τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στο Κονγκρέσο.
«Δεν μπορεί να έχουμε στηρίξει από την πρώτη στιγμή χωρίς παζάρια τις θέσεις της Δύσης και οι σύμμαχοι να μην στηρίζουν τις θέσεις μας» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα δείξει στον συνομιλητή της ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω σε αυτές τις προκλήσεις.
Παράλληλα, θα δώσει μία πλήρη αναφορά των ενεργειών της Τουρκίας από την αρχή του πολέμου επικεντρώνοντας στη μη τήρηση των κυρώσεων προς την Ρωσία.
Νέο καλοκαίρι 2020
Ωστόσο, είναι προφανές ότι η διακοπή διπλωματικών οδών με την Τουρκία οδηγεί σε ένα νέο «καλοκαίρι 2020» όπου αρκούσε μία φιτιλιά για να έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και την Νοτιανατολική Μεσόγειο.
Γι’ αυτό και η επικοινωνία Μητσοτάκη με Stoltenberg καθώς υπάρχει ήδη μηχανισμός αποτροπής επεισοδίου με Τουρκία ο οποίος, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει.
Πηγές Μαξίμου για το Κογκρέσο
Τέλος, κυβερνητικές πηγές με αφορμή την πρόσκληση Pelozi προς τον έλληνα Πρωθυπουργό τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που έλληνας πρωθυπουργός μιλάει στο αμερικανικό Κογκρέσο και ότι αυτό στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο εξωτερικό για τον «ενισχυμένο ρόλο» της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά προβάλει ότι και η χώρα έχει ενισχυμένη θέση και αυτή της Τουρκίας είναι ευκαιριακή, λόγω του πολέμου.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών