Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο ΕΕ για embargo σε ρωσικό πετρέλαιο με εξαίρεση Ουγγαρίας, Σλοβακίας - Έκτακτη Σύνοδος για πληρωμές σε Gazprom

Σχέδιο ΕΕ για embargo σε ρωσικό πετρέλαιο με εξαίρεση Ουγγαρίας, Σλοβακίας - Έκτακτη Σύνοδος για πληρωμές σε Gazprom

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο (3/5/2022) τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει το embargo στο πετρέλαιο

Σχετικά Άρθρα

(upd) Έντονες είναι οι διεργασίες στην ΕΕ για το επόμενο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία -όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιλαμβάνεται και embargo στο πετρέλαιο- αλλά και τον τρόπο πληρωμής της Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου, ώστε από τη μία πλευρά να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις και από την άλλη πλευρά να μην τεθεί θέμα για την ενεργειακή επάρκεια των χωρών. Κι όλα αυτά, λίγα 24ωρα αφού η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, διότι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τους όρους που προβλέπονται στο διάταγμα του προέδρου, Vladimir Putin, για τις πληρωμές.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, σήμερα (2/5/2022) διεξάγεται έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για τις πληρωμές στην Gazprom, ενώ αύριο (3/5/2022) αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Κομισιόν για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη παραμένει διχασμένη όσον αφορά την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ΕΕ εξετάζει την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας από το embargo, λόγω της απόλυτης εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο.

Το ελληνικό «οπλοστάσιο» 

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν και το σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και την αναμενόμενη (λόγω καιρικών συνθηκών) αύξηση της ζήτησης όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.
Ορόσημο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αποτελεί η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, που -με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα- αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.
Η νέα δεξαμενή αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αφενός αυξάνει τη χωρητικότητα του σταθμού αλλά κυρίως αυξάνει και την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ. Δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής πλοίων σε περιόδους που οι σταθερές δεξαμενές είναι γεμάτες , άρα θα υπάρχει δυνατότητα υποδοχής περισσότερων πλοίων σε περίοδο που η διεθνής ζήτηση για φορτία ΥΦΑ είναι αυξημένη.
Το "οπλοστάσιο" για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο περιλαμβάνει ακόμη:

  • Χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.
  • Διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
  • Εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
  • Διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Το διάταγμα του Putin

Το διάταγμα Putin υποχρεώνει τις εταιρείες της Ευρώπης να ανοίξουν δύο ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank, o ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια. Οι πληρωμές θα γίνονται από τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις τους με την Gazprom, και στη συνέχεια η Gazprombank θα μετατρέπει τα ευρώ σε ρούβλια και θα τα καταθέτει στον δεύτερο λογαριασμό, μέσω του οποίου θα κατευθύνονται στην Gazprom.
To νέο αυτό πλαίσιο, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα «επιτρέπει στο ρωσικό κράτος μέσω ιδρυμάτων όπως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ελέγχει μόνο του πότε και πώς ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις πληρωμής. Η διαδικασία στερεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες κάθε έλεγχο κατά τη στιγμή της πραγματικής καταβολής των οφειλών τους και εισάγει απρόβλεπτα πρόσθετα κόστη, τα οποία εξαρτώνται από την μονομερή απόφασή του».

Το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο 

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η ΕΕ ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα embargo αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.
Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο (3/5/2022) τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.
Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Το embargo πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.
Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας - παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισ. ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και οι δύο στη νότια διαδρομή του αγωγού Ντρουζμπά που μεταφέρνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς έλαβαν αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. 

Σκρέκας (ΥΠΕΝ): Απαιτείται ενότητα ενόψει ενεργειακής κρίσης - Να μπει πλαφόν στις τιμές

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.
Επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.
Ο κ. Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.
Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας.
Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης