Τους τρόπους για να επωφεληθούν οι επενδυτές από τα ελληνικά ομόλογα καταγράφει η Societe Generale σε σημείωμά της με ημερομηνία 2/5/2022, το οποίο παρουσιάζει το bankingnews.gr, με τους αναλυτές της γαλλικής τράπεζας να βλέπουν ευκαιρίες, λόγω ΕΚΤ.
«Όπως και άλλα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, τα ελληνικά ομόλογα έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διέψευσε ουσιαστικά τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022, ενώ οι αποδόσεις τους συνέχισαν να αυξάνονται έκτοτε.
Η καμπύλη του 5ετούς ομολόγου
Ωστόσο, από τις 28 Μαρτίου, τα 15ετή και τα 20ετή ελληνικά ομόλογα έχουν ακριβύνει κατά 60 μονάδες βάσης σε όρους z-spread (διαφορά μηδενικής μεταβλητότητας - Γράφημα 1), ενώ το 5ετές τμήμα της καμπύλης έχει υποχωρήσει μετά από το «άνοιγμα» του 7ετούς ομολόγου - τίτλου ουσιαστικά 5ετούς διάρκειας - την περασμένη εβδομάδα.
Ως αποτέλεσμα, το τμήμα τη καμπύλης στις διάρκειες 5-15 ετών και 5-20 ετών έχει επιπεδοποιηθεί (γραφήματα 2 και 3),
«Αυτή η διαταραχή της καμπύλης είναι πιθανό να είναι προσωρινή, καθώς δεν βλέπουμε κανένα λόγο να την δικαιολογεί, εκτός από τη χαμηλή ρευστότητα της αγοράς», εξηγούν.
Σύσταση για την αγορά 5ετών ομολόγων
Η Societe Generale συστήνει την αγορά 5ετών ελληνικών ομολόγων (λήξης 22 Απρίλιου 2027) και την πώληση 15ετών ή 20ετών ελληνικών ομολόγων (λήξης 30/1/37 ή 30/1/42) και το ακριβώς αντίθετο στα swaps, καθώς οι αναλυτές αναμένουν βελτίωση στις καμπύλες στο τμήμα 5-15 ετών και 5-20 ετών.
Οι καμπύλες 5-15 ετών και 5-20 ετών είναι προς το παρόν κάτω από 20 μονάδες βάσης με στόχο τις 60-70 μονάδες βάσης, δηλαδή τον μέσο όρο τριών μηνών.
Χαμηλή ρευστότητα
Όπως σημειώνει η Societe Generale, η ρευστότητα της ελληνικής αγοράς ομολόγων είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με άλλες αγορές της περιφέρειας.
Συνεπώς, εάν οι συνθήκες ρευστότητας παραμείνουν μη ευνοϊκές, οι καμπύλες θα μπορούσαν να παραμείνουν σε μη υγιή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών