Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη: Έχουμε ενεργειακή επάρκεια, αντικαθιστούμε το ρωσικό αέριο

Μητσοτάκης για σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη: Έχουμε ενεργειακή επάρκεια, αντικαθιστούμε το ρωσικό αέριο
Για νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη έκανε λόγο ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως με τη δημιουργία του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την εκδήλωση για την υπογραφή και εκκίνηση του έργου.
Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης μέσα στους επόμενους 20 μήνες, η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας των Βαλκανίων με φυσικό αέριο, ενώ οι επιπλέον ποσότητες θα μπορούν να προωθηθούν προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
«Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης είναι μία νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, για τα Βαλκάνια για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ένας φάρος ο οποίος εκπέμπει ένα διπλό σήμα:
Πρώτον ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, αλλά και με τα υπόλοιπα έργα τα οποία υλοποιούνται στη χώρα μας, θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το Φυσικό Αέριο από ρωσικές πηγές.
Ταυτόχρονα, όμως, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουμε ένα κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην τελετή για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Επάρκεια στην Ελλάδα

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σε σχέση με το Φυσικό Αέριο καθιστούν πλέον τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά θα έλεγα και κατεπείγουσα.
Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτές έχει ήδη φροντίσει για τη δικιά της εθνική ενεργειακή επάρκεια.
Και βέβαια είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτό το πρόγραμμα λοιπόν, δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος, διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες απρόθυμες να συνεργαστούν.

Ενεργειακός κόμβος

«Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Η συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Με άλλα λόγια, αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως όχι μόνον την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό, βέβαια, με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών ( Ελλάδας-Βουλγαρίας, Βουλγαρίας-Σερβίας, Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας).
Και, φυσικά, επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας γιατί όχι και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η νέα μονάδα στη Ρεβυθούσα θα αυξήσει τη δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα.
Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, το ενεργειακό πρόγραμμα «δείχνει την απόλυτη ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις του παρόντος διασφαλίζοντας νέες οδούς εφοδιασμού που παρακάμπτουν τρίτες χώρες, απρόθυμες να συνεργαστούν.

Τριπλασιασμός των δυνατοτήτων αεριοποίησης

«Δείχνουν όμως και την αξία της διακρατικής μας συμπόρευσης και της προσήλωσής μας για ακόμα ταχύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου, της Θράκης, λέγοντας ότι «διαμορφώνουν μια ενεργειακή πύλη σε μια ευαίσθητη ελληνική γωνιά σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια, σπουδαία τόσο για την Ευρώπη».
«Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί τη σύμπνοια των Βαλκανίων αλλά και την Ευρωπαϊκή τους σύμπλευση γιατί πια η Χερσόνησος μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική τής ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες, μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς.
Και ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρέσβη των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης