Τις επιπτώσεις στις μετοχές από το sell-off στη διεθνή αγορά ομολόγων εξετάζει η ιαπωνική Nomura, που προειδοποιεί άλλη μια φορά για κραχ…
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει, η κατάρρευση στην αγορά ομολόγων επηρέασε αρνητικά τις αγορές, ενώ σημαντική επίπτωση είχαν τα νέα από την αγορά εργασίας.
Αν μη τι άλλο, εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων, οι αγορές λένε στις κεντρικές τράπεζες ότι είναι ακόμη πίσω από την καμπύλη – με τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα να παρουσιάζουν μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτά που είναι μακροπρόθεσμης λήξης, ενώ ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου.
Όπως επισημαίνει η Nomura, αυτή η κατάσταση, εύλογα, έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στους τίτλους χρέους.
Ενδεικτικά, την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκαν παγκοσμίως σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας εκροές περίπου 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες εκροές 37,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι εκροές αγγίζουν τα 118 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σημειώνεται πως προς το παρόν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ομονοούν για το ύψος των επόμενων επιτοκιακών αυξήσεων… αλλά, όπως λέει η Nomura, αν πάρουν κεφάλι πάλι τα γεράκια δεν αποκλείεται περισσότερη σύσφιξη σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, με αύξηση του Fed Fund Rate κατά 0,75%.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση στα assets σταθερού εισοδήματος έχει τεράστια σημασία για τον κόσμο των μετοχών.
Ευθύνη για αυτή την κατάσταση είχαν οι χαλαρές νομισματικής πολιτικής που πλημμύρισαν με ρευστότητα τις αγορές… τροφοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου φούσκα.
Και φυσικά, το πρώτο χτύπημα ήταν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, που ενισχύθηκαν από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις οποίες προκάλεσαν τα lockdown, αλλά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτές οι μακροοικονομικές ανισορροπίες συντρίβουν χαρτοφυλάκια με μετοχές εταιρειών που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, π.χ. τεχνολογικές, με τις ρευστοποιήσεις να αποτυπώνονται στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτης Nasdaq.
www.bankingnews.gr
Nomura: Το sell-off των ομολόγων θα οδηγήσει τα χρηματιστήρια σε ολική κατάρρευση
Ευθύνη για αυτή την κατάσταση είχαν οι χαλαρές νομισματικής πολιτικής που πλημμύρισαν με ρευστότητα τις αγορές
Σχόλια αναγνωστών