Μία τεράστια ποσότητα σιτηρών σχεδόν 25 εκατομμυρίων τόνων έχει συσσωρευτεί στην Ουκρανία λόγω κατεστραμμένων υποδομών και αποκλεισμένων λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Υπηρεσίας Τροφίμων του ΟΗΕ.
Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αραβοσίτου (καλαμπόκι) τη σεζόν 2020/21 και ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών.
«Είναι μια σχεδόν τραγική κατάσταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που θα μπορούσαν να εξαχθούν, αλλά δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα απλώς και μόνο λόγω έλλειψης υποδομής, αποκλεισμού των λιμανιών», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) Josef Schmidhuber. κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στη Γενεύη μέσω του Zoom.
Λείπουν αποθηκευτικοί χώροι
Σύμφωνα με τον Schmidhuber, τα υπερπλήρη σιλό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις αποθηκευτικών χώρων για τη συγκομιδή του φετινού Ιουλίου και Αυγούστου.
Το CNN, αναφέρει από «πολλές πηγές» ότι οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν λεηλατήσει αγροτικό εξοπλισμό και εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών από την Ουκρανία, με το Υπουργείο Άμυνας να υπολογίζει την Πέμπτη ότι έχουν κλαπεί 400.000 τόνοι σιτηρών μέχρι σήμερα
Ο Oleg Nivievskyi στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου είπε στο CNN ότι οι κλοπές αγροτικού εξοπλισμού, όπως τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές, από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν απολύτως καταστροφικές για τους Ουκρανούς αγρότες.
«Ακόμα κι αν αυτές οι περιοχές απελευθερωθούν αύριο, θα χρειαστεί χρόνος για την επανεκκίνηση του κύκλου παραγωγής», ίσως δύο με τρία χρόνια.
Σχόλια αναγνωστών