Βέτο από Erdogan στην αίτηση των Σουηδίας και Φιλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ...
(upd) Διατεθειμένος να κλείσει την πόρτα ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις Φινλανδία και Σουηδία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστηρίζει πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που διατυπώνει η Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ότι αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί σε αυτήν την κρίσιμη χρονικά στιγμή η ενότητα της Συμμαχίας.
«Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών δεν χρειάζεται να μπουν στον κόπο να έρθουν στην Τουρκία για να μας πείσουν να εγκρίνουμε τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Δεν θέλουμε στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δύο χώρες οι οποίες λειτουργούν ως φωλιά του τρόμου» ανέφερε ο πρόεδρος Erdogan.
Ξενώνες τρομοκρατών
Σουηδία και Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκδώσουν στις τουρκικές αρχές 33 μέλη του FETO και του PKK, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την οργή του Erdogan:
«Η στάση αυτών των δύο χωρών απέναντι στην τρομοκρατία δεν είναι ξεκάθαρη.
Είναι σαν ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων.
Δεν είναι δυνατόν να έχουμε θετική στάση απέναντί τους.
Παρά τις διαβεβαιώσεις τους, δεν τους πιστεύουμε».
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι ήθελε οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις πώλησης ορισμένων όπλων στην Τουρκία.
Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ξεχωριστά ότι η Σουηδία και η Φινλανδία απέρριψαν αιτήματα για τον επαναπατρισμό 33 ατόμων που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχουν δεσμούς με ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές.
Κάθε απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί την έγκριση και των 30 μελών της συμμαχίας και των κοινοβουλίων τους. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα πιεστεί να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενίσχυαν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα.
H δήλωση
«Έγιναν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών για τις δύο χώρες.
Πρέπει να πω ότι καμία χώρα δεν έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ακόμα κι αν έλεγαν ότι είμαστε εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν παρέδωσαν τους τρομοκράτες που θέλαμε να εκδοθούν κάνοντας το αντίθετο.
Ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να μπει μέσα από μια τρύπα δύο φορές.
Προηγουμένως, η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και η διοίκηση εκείνης της περιόδου της επέτρεψε να επανέλθει στο ΝΑΤΟ.
Καλώ το έθνος μου να μας παρακολουθεί στις οθόνες του.
Οι κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα.
Στήνουν βάσεις στην Ελλάδα.
Πώς να τους πιστέψουμε;
Κέντρο επώασης τρομοκρατικών οργανώσεων η Σουηδία.
Βάζουν τρομοκράτες να μιλάνε στο κοινοβούλιο.
Υπάρχουν ακόμη και τρομοκράτες υπέρ του ΡΚΚ στα κοινοβούλιά τους.
Πώς να τους εμπιστευτούμε;».
Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Πολύτιμος σύμμαχος η Τουρκία – Να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της για Φινλανδία, Σουηδία
Πολύτιμο σύμμαχο χαρακτηρίζει την Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος σημειώνει πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που διατυπώνει η Άγκυρα σχετικά με την ένταξη στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διατυπώσουν και επίσημα το αίτημα τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη των δύο αυτών κρατών, με τον πρόεδρο Erdogan να διαμηνύει πως δεν μπορεί να συμφωνήσει στην είσοδο στη Συμμαχία κρατών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της χώρας του.
Μάλιστα ο Erdogan υποστήριξε πως Σουηδία και Φινλανδία υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της Συρίας, χαρακτηρίζοντας τις «ξενώνες τρομοκρατών».
«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν.
Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Stoltenberg ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu.
Πυρά Cavusoglu
Σημειώνεται πως κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται να καταφέρθηκε εναντίον άλλων κρατών-μελών της Συμμαχίας, διότι όπως είπε, έχουν περιορίσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον των δύο οργανώσεων των Κούρδων.
Δεν είναι σαφές με ποια ανταλλάγματα θα πειθόταν η Τουρκία να μην ασκήσει βέτο στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.
Σχόλια αναγνωστών