Επανέρχεται ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, για το θέμα των παρακολουθήσεων, με νέο tweet όπου ανήρτησε επίσημη ανακοίνωση της Google ότι το «λογισμικό κατασκοπείας Predator πωλήθηκε σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα».
«Πλέον και η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator» αναφέρει, επισυνάπτοντας τον σχετικό σύνδεσμο.
«Σε συμφωνία με ευρήματα του Citizen Lab, εκτιμούμε ότι πράκτορες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και αγόρασαν αυτά τα προγράμματα εκμετάλλευσης τρωτότητας βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία» αναφέρει η Google στην τελευταία ενημέρωσή της για την ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος Android.
Η υπόθεση
Η αρχή έγινε στις 28 Μαρτίου όταν ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε ότι το τηλέφωνο του παρακολουθούνταν τουλάχιστον για 10 εβδομάδες.
Την ενημέρωση έκανε το Citizen Lab, ένα εργαστήριο που έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά της κοινωνίας των πολιτών και την παρακολούθηση της βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας.
Το εργαστήριο βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και η έρευνα έγινε μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο δημοσιογράφος.
Στην τρισέλιδη έκθεσή του, το Citizen Lab αναφέρει ότι το κινητό τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη είχε μολυνθεί με το spyware Predator.
Το spyware φαίνεται πως φυτεύτηκε στο κινητό κατά το διάστημα από 12 Ιουλίου έως 24 Σεπτεμβρίου 2021.
Τι μπορεί να κάνει το Predator
Από τη στιγμή που θα φυτευθεί μέσω ενός SMS το λογισμικό στο κινητό, προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στο τηλέφωνο του στόχου.
Επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, passwords, επαφών κλπ.
Ακόμα, μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης, να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής, προκειμένου να ακούγεται και να φαίνεται ό,τι γίνεται στο χώρο που βρίσκεται το κινητό, ενώ μπορεί να καταγράψει γραπτά μηνύματα που στέλνονται και λαμβάνονται ακόμα και μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών, όπως το WhatsApp, το viber κλπ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο λογισμικό κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια.
Αυτοί που φύτεψαν το λογισμικό στο τηλέφωνο του Κουκάκη, μπορούσαν πλέον να παρακολουθούν τα πάντα
Πολιτικές διαστάσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως δήλωσε τον Απρίλιο ότι η παρακολούθηση έγινε από ιδιώτη.
"Είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Προφανώς και δεν νοείται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλον ιδιώτη.
Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση".
Ο Θανάσης Κουκάκης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter απάντησε: "Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε στο δημοσίευμα του @insidestory_gr με τη βεβαιότητα πως η παρακολούθησή μου έγινε από ιδιώτη.
Αναμένω το πόρισμα της ΑΔΑΕ που θα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτόν".
Σχόλιο για το θέμα έκανε και το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας την κυβέρνηση εάν το ελληνικό κράτος έχει προμηθευτεί το συγκεκριμένο λογισμικό.
"Πριν καλά-καλά η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών βγάλει οποιοδήποτε πόρισμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, προεξόφλησε το αποτέλεσμα της έρευνας, αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη.
Ή κάτι γνωρίζει, κάτι που δεν ξέρει ακόμη κανείς, ή απλά ψεύδεται για να συσκοτίσει την αλήθεια.
Περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση, έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης "predator" της εταιρείας INTELLEXA; Ναι ή όχι;”.
Παρεμβάσεις διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων
Με δημοσίευμά της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές πρέπει να διεξαγάγουν ταχεία, ενδελεχή και διαφανή έρευνα σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Να βρουν όποιον την ενορχήστρωσε και να λογοδοτήσει».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της CPJ για την Ευρώπη, Ατίλα Μόνγκ, πρόσθεσε ότι «οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να προστατεύουν τις πηγές τους και οι αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι αυτοί, είναι σε θέση να εργαστούν χωρίς φόβο για ενδεχόμενη πρόσβαση χάκερ στις πηγές τους ή στην ιδιωτική τους ζωής».
Εισαγγελική έρευνα
Πάντως για την υπόθεση είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου στις 18 Απριλίου 2022.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης της εισαγγελίας θα διερευνηθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου σε βάρος του δημοσιογράφου.
Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα πρωτοδικών ο οποίος θα διερευνήσει τις σοβαρές αυτές καταγγελίες.
ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: «Κόλαφος» για την κυβέρνηση η αποκάλυψη της Google για το λογισμικό παρακολούθησης
«Κόλαφο για την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την «αποκάλυψη» της Google ότι κρατικοί φορείς έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης «predator».«Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης "predator" με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη».
Όπως τονίζει, «η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης "predator" και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών