Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Kissinger: Οι ΗΠΑ να αποφύγουν την αντιπαράθεση με την Κίνα - Χρειαζόμαστε μια «ουδέτερη» Ουκρανία

Παρέμβαση Kissinger: Οι ΗΠΑ  να αποφύγουν την αντιπαράθεση με την Κίνα - Χρειαζόμαστε μια «ουδέτερη» Ουκρανία
Η τοποθέτηση Kissinger ήρθε μετά την εμπρηστική δήλωση Biden ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν το Πεκίνο εισβάλει
Σχετικά Άρθρα

Να μη θέσουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο των εξελίξεων κάλεσε μέσω δηλώσεών του τις ΗΠΑ και Κίνα ο πρώην Αμερικανός διπλωματικός αξιωματούχος Henry Kissinger τη Δευτέρα 23 Μαΐου.
Πρόσθεσε δε ότι είναι ανάγκη και για τις δύο υπερδυνάμεις να σφίξουν τα χέρια και να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση χάριν της παγκόσμιας ειρήνης.
Η παρέμβαση του βετεράνου διπλωμάτη των ΗΠΑ έρχεται λίγο μετά τη δήλωση Biden πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά αν η Κίνα εισβάλει στο νησί.
Σημειώνεται πως οι δηλώσεις Biden φάνηκε να σηματοδοτούν μια αλλαγή σε ό,τι αφορά τη σκόπιμη και μακροχρόνια τακτική της Ουάσιγκτον περί «στρατηγικής ασάφειας» σχετικά με την Ταϊβάν.Επισημαίνεται πως ο Λευκός Οίκος προσπάθησε γρήγορα να υποβαθμίσει τα σχόλια, λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν αλλαγή πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, από το Νταβός, ο Kissinger είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει υπονόμευση ή με μια σταδιακή διαδικασία να δενθα πρέπει να επιδιώξουν λύση δύο κρατών για την Κίνα, καθώς και ότι το Πεκίνο θα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει υπομονή».
«Θα πρέπει να αποφευχθεί μια άμεση αντιπαράθεση και η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι ο πυρήνας των διαπραγματεύσεων, επειδή είναι μεταξύ Κίνας καιΗνωμένων Πολιτειών».
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Biden είπε σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kissinda Κισίντα ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν το Πεκίνο εισβάλει.
Τα σχόλια προκάλεσαν αντιδράσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση» στα σχόλια.
Σύμφωνα με την πολιτική για «μία Κίνα»,ακρογωνιαίο λίθο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν διπλωματικά τη θέση της Κίνας ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση. 
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια «στιβαρή ανεπίσημη» σχέση με την Ταϊβάν, με την Ουάσιγκτον να προμηθεύει με στρατιωτικό εξοπλισμό το νησί, σύμφωνα με τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979.
Αυτή η πράξη δεν απαιτεί από τις ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας, αλλά αποτελεί πολιτική να διασφαλίσει ότι το νησί έχει τους πόρους για να αμυνθεί και να αποτρέψει το Πεκίνο να το περιλάβει στην επικράτειά του.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της δικής της επικράτειας και ασκεί πίεση στο νησί να αποδεχθεί την κυριαρχία του.

«Σημαντικό για την ειρήνη»

«Για τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων, είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα να συζητήσουν πώς επηρεάζουν η μία την άλλη», είπε ο Κissinger.
«Είναι σημαντικό για την παγκόσμια ειρήνη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να μετριάσουν τις αντιπαλότητές τους», πρόσθεσε.
Ο Κissinger, ο οποίος γίνεται 99 την Παρασκευή, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τους Ρεπουμπλικάνους Προέδρους Richard Nixon και Gerald Ford τη δεκαετία του 1970.
Μια αμφιλεγόμενη και πολωτική πολιτική προσωπικότητα, άσκησε μεγάλη επιρροή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. 

Για Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χ. Κίσιντζερ δήλωσε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει μέσα στους επόμενους περίπου δύο μήνες.
Ο ίδιος συνέχισε υποστηρίζοντας μάλιστα πως μια «ουδέτερη» Ουκρανία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, και πως κάτι τέτοιο θα ήταν «ιδανικό» υπό τις τρέχουσες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης