Ανοιχτή σε έναν άμεσο, ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ δηλώνει η Φινλανδία.
Ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto, τόνισε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες κάθε μέλους του ΝΑΤΟ και στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας.
Σημείωσε δε πως είναι πολύ σημαντικό τα ζητήματα της Τουρκίας με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να επιλυθούν προτού η συμμαχία πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου 2022, είπε ο Haavisto μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Anthony Blinken.
Πρόσθεσε πως το Ελσίνκι βρίσκεται σε «διαρκή επαφή» με την Άγκυρα, λόγω των τουρκικών διαφωνιών περί ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι τουρκικές ενστάσεις
«Η Τουρκία έχει εγείρει ερωτήματα σε συνδυασμό με τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Είναι κατανοητό ότι διαφορετικά ζητήματα ενδέχεται να τεθούν από διαφορετικούς συμμάχους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», παρατήρησε.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, μια απόφαση που ήλθε μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Τουρκία,που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό της συμμαχίας, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες ένταξής τους , επικρίνοντας τις χώρες ότι ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, υπενθυμίζει η Daily Sabah.
Μήνυμα Cavusoglu
Εξάλλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu τόνισε ότι η αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας πρέπει να συμπεριληφθεί στη νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ και η Άγκυρα του αναμένει από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση σχετικά με αυτό.
Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξή τους στην τρομοκρατία εάν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες ένταξης των δύο χωρών για την ανοχή και την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές ομάδες.
Και τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προτού γίνει δεκτό ένα νέο μέλος και έτσι να επωφεληθούν από την εγγύηση συλλογικής ασφάλειας του συμφώνου.
Σχόλια αναγνωστών