Πως θα μπορούσε η Ρωσία να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο πετρέλαιο;
Σύμφωνα με το CNBC, η Μόσχα θα μπορούσε να απαντήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο αναζητώντας άλλους αγοραστές για το αργό της ή μειώνοντας την παραγωγή για να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Οι ενέργειές της θα είχαν παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο, εκτός αν παρέμβει ο OPEC.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να επιβάλλουν εμπάγκο για το 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του 2022, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Η ρωσική αντίδραση προφανώς θα πρέπει να παρακολουθείται στενά», δήλωσε η Helima Croft, υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού μετά τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα θα αλλάξει το εμπόριο πετρελαίου - φυσικού αερίου στο μέλλον.
Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα μειωθούν σύντομα και οι επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων θα είναι αισθητές για μερικά χρόνια», δήλωσε ο Hossein Askari, καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου George Washington.
«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιήσει ισχυρές προληπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να είναι πιο σκληρές με τους πετρελαιοπαραγωγούς του OPEC για να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου».
«Στο κυνήγι» άλλων αγοραστών
Το αν η Ρωσία καταφέρει να ξεφορτώσει το αργό στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και πόσο μπορεί να πουλήσει από αυτό, θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περίπου το 36% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.
Ο Mikhail Ulyanov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, δήλωσε ότι η χώρα θα αναζητήσει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιό της.
«Όπως σωστά είπε χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς», δήλωσε ο Ulyanov μέσω Twitter, αναφερόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen.
«Το αν αυτά τα βαρέλια θα κατευθυνθούν στην Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία μπορεί να εξαρτηθεί από το αν η ΕΕ επιλέξει τελικά να στοχεύσει τις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες και αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις τύπου Ιράν», ανέφερε η Croft της RBC.
Η Μόσχα έχει ήδη δύο πιθανούς αγοραστές για το αργό της: την Κίνα και την Ινδία. Οι χώρες αυτές έχουν αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση και αναλυτές του κλάδου λένε ότι αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
Ενώ η Ινδία παραδοσιακά εισάγει πολύ λίγο αργό από τη Ρωσία - μόνο από 2% έως 5% ετησίως, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς - οι αγορές της έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες.
Η Ινδία αγόρασε 11 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 27 εκατ. τον Απρίλιο και στα 21 εκατ. τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων εμπορευμάτων Kpler. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα 12 εκατ. βαρέλια που αγόρασε από τη Ρωσία το 2021.
Η Κίνα ήταν ήδη ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, αλλά οι αγορές πετρελαίου της έχουν επίσης εκτοξευθεί. Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, αγόρασε 14,5 εκατ. βαρέλια, σε τριπλάσια αύξηση από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.
Περικοπές στην παραγωγή
Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές αργού για να αμβλύνει το πλήγμα στα οικονομικά της.
Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, Leonid Fedun, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έως και 30% για να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω και να αποφύγει την πώληση βαρελιών με έκπτωση.
«Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η Μόσχα μπορεί να μειώσει τις εξαγωγές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να προκαλέσει τον μέγιστο οικονομικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και να δοκιμάσει τη συλλογική αποφασιστικότητα των κρατών - μελών να υπερασπιστούν την Ουκρανία». ανέφερε ηCroft.
Μια ρωσική δικακοπή θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία το καλοκαίρι, πρόσθεσε.
«Για τη Ρωσία, πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος του χαμηλότερου όγκου εξαγωγών φέτος θα αντισταθμιστεί ως επί το πλείστον από τις υψηλότερες τιμές», σημείωσε και ο Edward Gardner, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.
Προέβλεψε ότι η ρωσική παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 20% μέχρι το τέλος του έτους.
Ενώ το αργό πετρέλαιο Urals, το κύριο μείγμα πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία, διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς, η τιμή του σήμερα είναι στα 95 δολάρια ανά βαρέλι, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Gardner.
Αλλά αν η ρωσική παραγωγή μειωθεί, άλλοι παίκτες μπορεί να παρέμβουν για να βοηθήσουν στον έλεγχο των τιμών.
Οι Financial Times ανέφεραν την Πέμπτη, επικαλούμενοι πηγές, ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού αν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί σημαντικά μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμμαχία του OPEC+, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία συνεδρίασή της αργότερα την Πέμπτη.
Οι «περίεργες» ναυτιλιακές πρακτικές
Από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας, έχουν γίνει 180 αλλαγές ιδιοκτησίας πλοίων από ρωσικές οντότητες σε μη ρωσικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Windward.
Η Windwards ανέφερε ότι αυτές οι αλλαγές που καταγράφηκαν σε μόλις τρεις μήνες ήταν ήδη περισσότερες από τις μισές αλλαγές ιδιοκτησίας για ρωσικά πλοία σε όλο το 2021.
Πολλά από τα ρωσικά πλοία πωλήθηκαν σε εταιρείες που εδρεύουν κυρίως στη Σιγκαπούρη, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Νορβηγία, σύμφωνα με την Windward.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών