Τελευταία Νέα
Πολιτική

O Μητσοτάκης θα πάρει τις αποφάσεις τον Ιούλιο για εκλογές το φθινόπωρο – Πυρκαγιές και Τουρκία οι κρίσιμοι παράγοντες

O Μητσοτάκης θα πάρει τις αποφάσεις τον Ιούλιο για εκλογές το φθινόπωρο – Πυρκαγιές και Τουρκία οι κρίσιμοι παράγοντες
Ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσει σοβαρές εκκρεμότητες μέσα στον Ιούνιο και τέλη Ιουλίου να λάβει τις αποφάσεις του, εφόσον έχει επεξεργαστεί κι αυτός και το επιτελείο του τις δημοσκοπήσεις
Σχετικά Άρθρα

Τo ερώτημα εκλογές το φθινόπωρο ή ανασχηματισμός έχει γίνει ένα εκκρεμές στο μυαλό του Πρωθυπουργού, το οποίο δεν έχει απαντηθεί διότι όλα είναι ρευστά στο πολιτικό σκηνικό.
Ο Πρωθυπουργός ήθελε να πραγματοποιήσει διάφορες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά το ταξίδι στην Ουάσιγκτον αλλά και η όξυνση του μετώπου με την Τουρκία άλλαξαν τα δεδομένα.
Μετά βγήκαν οι δημοσκοπήσεις και έδειξαν ανανεωμένα τα ποσοστά της κυβερνώσας παράταξης και έτσι ξεκίνησαν οι εισηγήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για εκλογές το φθινόπωρο. Ωστόσο και αυτές έχουν σταματήσει αφού έκλεισε εκ νέου αυτά τα σενάρια ο Πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής. Οι τελευταίες πληροφορίες είναι ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να τελειώσει ομαλά η τουριστική χρονιά διότι τα ως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα τουριστικά έξοδα θα ξεπεράσουν το αναμενόμενο και έτσι θα δώσουν δημοσιονομικές ανάσες για νέα πακέτα στήριξης.

Ο Πρωθυπουργός θα ξαναδεί το ζήτημα των εκλογών τέλη Ιουλίου

Το παραπάνω, συγκλίνει και με το σενάριο που λέει ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσει σοβαρές εκκρεμότητες μέσα στον Ιούνιο και μετά να λάβει τις αποφάσεις του τέλη Ιουλίου, εφόσον έχει επεξεργαστεί και αυτός αλλά και το επιτελείο του τις δημοσκοπήσεις. Διερωτώνται πολλοί, όμως: Μπορούν οι μετρήσεις μέσα στο καλοκαίρι, στην θερινή ραστώνη και τις διακοπές του κόσμου, να είναι αξιόπιστες; Μήπως, παραπλανήσουν; Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο και οι βουλευτές έχουν πάρει εντολή εδώ και καιρό να είναι συνέχεια σε περιοδείες, δηλαδή σε ετοιμότητα για πάν ενδεχόμενο.

Ετοιμάζεται παρέμβαση για καύσιμα – τρία σενάρια

Μία πολύ σοβαρή εκκρεμότητα που θέλει να δει το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξει παρέμβαση στις υψηλές τιμές των καυσίμων. Ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μίας επιπρόσθετης παρέμβασης στα καύσιμα, πέρα από το Fuel Pass, το οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισε μικρή παρέμβαση. Οι απόψεις διίστανται τι μπορεί να είναι η παρέμβαση αυτή. Άλλοι λένε μείωση κατά 50% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, άλλοι λένε μία πιο μεγάλη επιδότηση μέσω του fuel pass και κάποιοι πιο «σκληροπυρηνικοί» μιλάνε ακόμα και για πλαφόν στην τιμή των καυσίμων.

Αστάθμητος παράγοντας οι πυρκαγιές και ερωτηματικό η ετοιμότητα

Εν τω μεταξύ, το καλοκαίρι μπορεί να περιέχει και σημαντικά απρόοπτα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν για το ενδεχόμενο των πυρκαγιών αλλά και την σίγουρη και ακραία κριτική της αντιπολίτευσης σε περίπτωση που έχουμε μεγάλη πυρκαγιά που ξεφύγει, όπως αυτή πέρυσι στην Πάρνηθα και την Βόρεια Εύβοια. «Ο πρωθυπουργός το έχει πάρει πάνω του» θυμίζουν στελέχη του κόμματος, εννοώντας την τοποθέτηση του Χρήστου Στυλιανίδη στο χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, που μέχρι τώρα όμως δεν έχει «βγάλει μάτια»…

Το πόρισμα που «αμφισβητεί» την αποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής

Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίο που τώρα βγήκε το πόρισμα για τις φωτιές στην Βαρυμπόμπη που αναφέρει ότι δεν υπήρχε εκείνη την ημέρα εναέρια επιτήρηση, υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση των πυροσβεστών, ενώ αποδίδονται και ευθύνες για τη μεγάλη αναζωπύρωση της επόμενης μέρας, με την καταστροφή να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσος μεγάλος αριθμός αξιωματικών της Πυροσβεστικής καλούνται να απολογηθούν ως ύποπτοι.

Ο κίνδυνος για επεισόδιο με Τουρκία
Επίσης, ορατός είναι και ο κίνδυνος για επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο ή στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι φόβοι αυτοί εκφράζονται από πολλές πλευρές. Μέχρι τώρα η διαχείριση της κυβέρνησης έχει αποφέρει τα εξής: ΗΠΑ-Γερμανία και Γαλλία να στείλουν ηχηρά μηνύματα αποδοκιμασίας στην Τουρκία και η Άγκυρα να μην έχει πάρει σαφείς εγγυήσεις για τα νέα τουρκικά F16.

Σαμαράς-Καραμανλής ζητάνε πιο σκληρή στάση από Μητσοτάκη στην Τουρκία

Στη Νέα Δημοκρατία, πλέον, οι πρώην αρχηγοί (Σαμαράς και πρόσφατα ο Καραμανλής) ζητάνε πιο σκληρή αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Τουρκίας διεθνώς. Ο Πρωθυπουργός, βλέποντας και τα μηνύματα που λαμβάνει από το κόμμα, θα σηκώσει το θέμα όπου μπορεί. Ήδη στην Σύνοδο Κορυφής, όπως και στο Λευκό Οίκο έδειξε το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη κάνει περιοδείες στις χώρες της Βαλτικής προκειμένου να αναδείξει, επίσης, την τουρκική προκλητικότητα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η κυβερνητική εκστρατεία δίνει καρπούς για την ώρα, βάσει δημοσκοπήσεων.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης