Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων 0,25% στις 21/7, πιθανώς μεγαλύτερη τον Σεπτέμβριο - Έτοιμη για στήριξη της περιφέρειας

Lagarde (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων 0,25% στις 21/7, πιθανώς μεγαλύτερη τον Σεπτέμβριο - Έτοιμη για στήριξη της περιφέρειας
Η Lagarde σημείωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα είναι υψηλότερη από 0,25%, εάν επιδεινωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις
Σχετικά Άρθρα
Τεράστια πρόκληση χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde τον υψηλό πληθωρισμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στο Άμστερνταμ.
Η Lagarde σημείωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα είναι υψηλότερη από το 0,25% της 21ης Ιουλίου 2022, εάν επιδεινωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ενώ δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα υφιστάμενα εργαλεία ή ακόμη και νέα εάν χρειαστεί, για να προστατεύσει την περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Πληθωρισμός και επιτόκια

«Εάν οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για πληθωρισμό 2,1% ή και υψηλότερα, η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα είναι μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσης», τόνισε η Lagarde.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 6,8% το 2022 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σε 3,5% το 2023 και σε 2,1% το 2024, δηλαδή θα είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου.
«Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για ένα διάστημα.
Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει σε μείωση», εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ευελιξία

Η Lagarde εξήγησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει την ευχέρεια επιλογής, την εξάρτηση από τα στοιχεία, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
Επανέλαβε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, επιδεικνύοντας ευελιξία εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Και πρόσθεσε πως «εάν χρειαστεί θα επιστρατεύσουμε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας και την αποτροπή του κατακερματισμού της Ευρωζώνης».
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4%, ενώ του ιταλικού επιδεινώθηκε στο 3,62%.

Ενεργειακό κόστος

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αρχίσει να επηρεάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας, ανέφερε η Christine Lagarde, η οποία σημείωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η αυξητική πορεία των μισθών στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να φτάνει στην κορύφωσή της.
Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι ανοδικοί, η αυξημένη ζήτηση συντηρεί υψηλά τις τιμές καταναλωτή, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Προανήγγειλε αύξηση 0,25% στα επιτόκια 21 Ιουλίου 2022 - Τέλος στις αγορές ομολόγων από 1/7 - Στήριξη στην Ελλάδα

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου 2022 προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, ανάλογα με τις πληθωριστικές συνθήκες.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, καθώς και το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), θα τερματιστούν την 1η Ιουλίου 2022, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις.
«Θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν για διευρυμένο χρονικό ορίζοντα», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.
«Σε περίπτωση νέου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία ανά πάσα στιγμή σε διάφορα χρονικά διαστήματα, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και δικαιοδοσίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέραν των ανακυκλώσεων των εξαγορών, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη δικαιοδοσία, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί κλυδωνισμοί που σχετίζονται με την πανδημία», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

Επανέλαβε τη δέσμευση για την Ελλάδα

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας. 
Όπως τονίζεται, σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν στον πλαίσιο του προγράμματος στήριξης κατά της πανδημίας (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από την μετακύλιση λήξεων, προκειμένου να αποφευχθεί διαταραχή.
Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

Ανησυχούν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ αναμένει ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% το 2022, 3,5% το 2023 και 2,1% το 2024.
Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα εκτιμάται κατά μέσο όρο στο 3,3% το 2022, 2,8% το 2023 και 2,3% το 2024.
Όσον αφορά την ανάπτυξη η ΕΚΤ αναμένει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο + 2,8% το 2022, 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024.
Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο
των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Βασικά επιτόκια

Το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε προσεκτική εξέταση των προϋποθέσεων που, σύμφωνα με τις μελλοντικές οδηγίες του, θα πρέπει να πληρούνται προτού αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Ως αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προϋποθέσεις αυτές έχουν εκπληρωθεί.
Κατά συνέπεια, και σύμφωνα με την αλληλουχία της πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Όσον αφορά το μέλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Η βαθμονόμηση αυτής της αύξησης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις επικαιροποιημένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό διατηρηθούν ή επιδεινωθούν, θα είναι σκόπιμη μια μεγαλύτερη αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Πέραν του Σεπτεμβρίου, με βάση την τρέχουσα εκτίμησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα είναι κατάλληλη μια σταδιακή αλλά σταθερή πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, ο ρυθμός με τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο θα προσαρμόσει τη νομισματική του πολιτική θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία και από τον τρόπο με τον οποίο εκτιμά ότι θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών και να διασφαλίζει ότι η λήξη των πράξεων στο πλαίσιο της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) δεν θα εμποδίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής του πολιτικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί επίσης τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες πράξεις δανεισμού συμβάλλουν στη χάραξη της νομισματικής του πολιτικής. Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, οι ειδικοί όροι που ισχύουν στο πλαίσιο του TLTRO III θα λήξουν στις 23 Ιουνίου 2022.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ενσωματώνοντας ευελιξία, εφόσον αυτό δικαιολογείται, ώστε να διασφαλίσει τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Η πανδημία έδειξε ότι, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των αγορών περιουσιακών στοιχείων συνέβαλε στην αντιμετώπιση της μειωμένης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και κατέστησε αποτελεσματικότερες τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου για την επίτευξη του στόχου του. Στο πλαίσιο της εντολής της ΕΚΤ, υπό συνθήκες πίεσης, η ευελιξία θα παραμείνει στοιχείο της νομισματικής πολιτικής κάθε φορά που οι απειλές στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης