Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και πληθωρισμός «σκιάζουν» τα ταμεία των επιχειρήσεων, προβλέποντας βαρύ χειμώνα
Η κινητικότητα αναμένεται να συνεχιστεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου, οι οποίοι ωστόσο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι και σκεπτικοί και για τον χειμώνα που έρχεται, αλλά και για τη σεζόν του 2023.
Τα υπέρογκα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, διογκωμένα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% επιπλέον ανά δωματιοδιανυκτέρευση και μάλιστα μετά από δυο χρόνια πανδημίας, δεν τους αφήνουν να αντισταθούν στην αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, ακόμα και εάν έχουν αυξήσει τις τιμές λόγω της μεγάλης ζήτησης της θερινής περιόδου.
Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης
Την κατάσταση χειροτερεύει η ανησυχία για την ενεργειακή κρίση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.
Η αβεβαιότητα προετοιμάζει έναν «βαρύ» χειμώνα για τα ταμεία των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία.
Άλλωστε πρόσφατα, σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από την STR Inc του CoStar Group εκφράστηκε αντίστοιχη αγωνία και από εκπροσώπους μεγάλων ξενοδοχειακών Ομίλων, οι οποίοι προβληματίζονται για την επανατιμολόγηση υπηρεσιών που όμως δεν γνωρίζουν για την ώρα μέχρι ποιο όριο θα μπορούσαν να τις φτάσουν.
Μάλιστα ο επικεφαλής ανάπτυξης της Accor για Γερμανία, Αυστρία και Σκανδιναβία κ. Yannick Wagner, φέρεται να χαρακτήρισε εντυπωσιακή την ανάκαμψη μονάδων της ξενοδοχειακής αλυσίδας, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για τις επιδόσεις τους από Νοέμβριο και έπειτα, λόγω κορύφωσης της ανησυχίας για επακόλουθη αύξηση των τιμών της ενέργειας και πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.
Προβληματισμός υπήρξε και από εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης, σχετικά με την ενέργεια που καταναλώνει ο εξοπλισμός κάθε ξενοδοχείου, αλλά και για το αυξημένο κόστος καυσίμων, αγαθών και μισθοδοσίας, ακόμη και στις περιπτώσεις που το Revpar, δηλαδή το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, εμφανίζεται ανεβασμένο.
Στο +2,5% του 2019 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Ιούνιο
Στην Ελλάδα στο μεταξύ, τον περασμένο Ιούνιο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 3,2 εκατ. και για πρώτη φόρα το 2022 ήταν περισσότερες από το 2019 κατά 79 χιλ. που σημαίνει αύξηση 2,5% σε σχέση με πέρυσι, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ. Αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 καταγράφηκαν 7,3 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 7,9 εκατ. του ίδιου χρονικού διαστήματος του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -8,1%, δηλαδή 641 χιλ. αφίξεις.
Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2022, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 2,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -616 χιλ./-23,0% και ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 809 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -206 χιλ./-20,3%. Όλες οι γεωγραφικές ενότητες κατέγραψαν αύξηση το εξάμηνο, με εξαίρεση την Κρήτη, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,6 εκατ. και παρατηρήθηκε μείωση 27 χιλ. ή 1,7%.
Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 1,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 54 χιλ. ή 4,5%. Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 422 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 99 χιλ. ή 30,5%, ενώ στο Ιόνιο καταγράφηκε αύξηση 54 χιλ. ή 5,5%, ενώ καταγράφηκαν 1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε μείωση -49 χιλ./-4,3% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ενώ στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 454 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +22 χιλ./+5,1%.
Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 854 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +56 χιλ./+7,0% ενώ στο αεροδρόμιο της Κω οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 392 χιλ. καταγράφοντας οριακή μείωση -2 χιλ./-0,5%.
Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημειώθηκε αύξηση +20 χιλ./+14,1% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 165 χιλ. και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 257 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +78 χιλ./+43,7%. Στην Κέρκυρα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 539 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +37 χιλ./+7,3% και στο Άκτιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 120 χιλ. με αύξηση +24 χιλ./+25,6%.
Αντίθετα, στην Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά καταγράφηκαν 273 χιλ. και 110 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -6 χιλ./-2,1% και -1 χιλ./-1,0% αντίστοιχα.
Τέλος, στο αεροδρόμιο της Σκιάθου οι αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 67 χιλ. καταγράφοντας αύξηση +9 χιλ./+15,9%. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ήταν χαμηλότερες από 50 χιλιάδες.
Υπολείπονται κατά 32,2% οι διεθνείς οδικές αφίξεις Ιουνίου
Στο μεταξύ, τα στοιχεία του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη δεν «τρέχει» με τις ίδιες ταχύτητες σε όλους τους προορισμούς, αφού ιδιαίτερα αυτοί που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον οδικό τουρισμό, υστερούν έναντι νησιωτικών προορισμών.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 καταγράφηκαν 2,4 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 4,0 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουνίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -41,3%/-1,7 εκατ. οδικές αφίξεις ενώ τον Ιούνιο καταγράφηκε μείωση -32,2%/-429 χιλ. και έτσι οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 905 χιλιάδες. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, μόνο δύο μεθοριακοί σταθμοί σημείωσαν αύξηση, της Δοϊράνης, κατά +9 χιλ./+8,6% με 117 χιλ. οδικές αφίξεις και ο μεθοριακός σταθμός του Ορμένιου κατά +19 χιλ./+15,8% με 136 χιλ. οδικές αφίξεις.
Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται στο σταθμό της Νυμφαίας όπου η μείωση ανέρχεται σε -81,7%/-550 χιλ. και μόλις 124 χιλ. αφίξεις.
Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των οδικών αφίξεων στο σταθμό του Προμαχώνα όπου την αναφερόμενη περίοδο διαμορφώνονται σε 402 χιλ. καταγράφοντας μείωση -348 χιλ./-46,4%.
Τέλος, οι οδικές αφίξεις στο μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων διαμορφώθηκαν σε 676 χιλ. ενώ καταγράφεται μείωση κατά -249 χιλ./-26,9%.
«Το 2019 ήταν μια εξαιρετική χρονιά και δημιούργησε σκέψεις για εκσυγχρονισμό τουριστικών επιχειρήσεων, φορτωθήκαμε όμως υποχρεώσεις που με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη του πληθωρισμού που ακολούθησε είναι πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθουμε ενόψει του χειμώνα που έρχεται» σχολιάζει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην ηπειρωτική Ελλάδα, που αν και βλέπει τις εισερχόμενες ροές να αυξάνονται, δεν μπορεί να είναι όπως λέει «υπεραισιόδοξος». Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος στο Radio North 98.0
Ο δύσκολος χειμώνας
«Μας δημιουργεί σκεπτικισμό αυτό που γίνεται στη Γερμανία, με τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, όσον αφορά τη θέρμανση.
H αύξηση του κόστους ενέργειας δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους Γερμανούς και δεν ξέρουν τι θα κάνουν τον χειμώνα.
Προβληματιζόμαστε όπως και να έχει για το 2023, διότι ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας δεν φαίνεται να είναι καλός, ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά και γενικότερα στην επαρχία.
Η αυξημένη τουριστική κίνηση στους περισσότερους προορισμούς το καλοκαίρι θα συνεχιστεί από ό,τι φαίνεται και τον Σεπτέμβριο και θα δημιουργήσει ένα καλό έσοδο για το κράτος, όχι όμως για τις επιχειρήσεις».
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών