Πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν μακροχρόνιο κόστος για τη ρωσική οικονομία από την έξοδο ξένων εταιρειών από τη Ρωσία
Αυτό θεωρεί νέα ανάλυση του Πανεπιστημίου του Yale, κόντρα στις καλύτερες εκτιμήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης στην πορεία της ρωσικής οικονομίας.
Μάλιστα, το ΔΝΤ εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 6% φέτος, τονίζοντας ότι φαίνεται να ξεπερνά το μπαράζ των οικονομικών κυρώσεων καλύτερα από το αναμενόμενο.
Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εξέπληξε τις αγορές στα τέλη Ιουλίου μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 8%, κάτω από το προπολεμικό επίπεδο, επικαλούμενη τον ελεγχόμενο πληθωρισμό, το ισχυρό νόμισμα και τον κίνδυνο ύφεσης.
Την ίδια ώρα, το ρούβλι ανέκαμψε από τις ιστορικές απώλειες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και έχει την κορυφαία απόδοση στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος φέτος, ωθώντας τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να δηλώσει ότι οι δυτικές κυρώσεις απέτυχαν.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνέχισε να εξάγει ενέργεια και άλλα εμπορεύματα ενώ παράλληλα αξιοποιεί την εξάρτηση της Ευρώπης από τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο.
Επιμένουν οι αναλυτές στις κυρώσεις
Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν μακροχρόνιο κόστος για τη ρωσική οικονομία από την έξοδο ξένων εταιρειών – που θα πλήξει την παραγωγική ικανότητα και το κεφάλαιο και θα οδηγήσει σε «διαρροή εγκεφάλων» – μαζί με την απώλεια των μακροπρόθεσμων αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου και μειωμένη πρόσβαση σε κρίσιμες εισαγωγές τεχνολογίας.
Ο Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group, δήλωσε στο CNBC ότι ενώ οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις από τις κυρώσεις είναι λιγότερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν, η πραγματική συζήτηση ξεπερνά το 2022.
«Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι οι μετατοπίσεις αυξάνονται καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται και η έλλειψη ξένων ανταλλακτικών γίνεται δεσμευτική.
Τα τσιπ και οι μεταφορές είναι μεταξύ των αναφερόμενων τομέων, σε ορισμένες περιπτώσεις αντανακλώντας τη στρατιωτική ζήτηση διπλής χρήσης», είπε ο Bremmer.
«Οι κρατικές καθυστερήσεις μπορεί να συμβάλλουν σε ευρύτερες ελλείψεις.
Οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών αυξάνονται, αλλά λιγότερο τα ενδιάμεσα/επενδυτικά αγαθά».
Ο Bremmer τόνισε ότι καθώς οι κυρώσεις εντείνονται και η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται, οι μορφωμένοι εγκαταλείπουν τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εμπορικών κυρώσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίες και το «μακρύτερο χρονοδιάγραμμα με το οποίο οι κυρώσεις υπονομεύουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη των τάσεων».
«Η διαρροή εγκεφάλων οδηγεί σε άμεση μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, ιδιαίτερα των εργαζομένων υψηλής παραγωγικότητας, μειώνοντας το ΑΕΠ», είπε.
«Επηρεάζει τη συνολική παραγωγικότητα, μειώνοντας την καινοτομία και επηρεάζοντας τη συνολική εμπιστοσύνη στην οικονομία, τις επενδύσεις και τις αποταμιεύσεις».
Το Eurasia Group προβλέπει μια διαρκή, μακροπρόθεσμη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει τελικά σε συρρίκνωση 30-50% του ρωσικού ΑΕΠ σε σχέση με το προπολεμικό του επίπεδο.
Η μελέτη του Yale
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Yale που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία ανέλυσε δεδομένα καταναλωτών, εμπορίου και ναυτιλίας υψηλής συχνότητας υποστηρίζεται ότι παρουσιάζει μια πιο αληθινή εικόνα από αυτή που παρουσιάζει το Κρεμλίνο.
Η μελέτη εκτίμησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η έξοδος περισσότερων από 1.000 παγκόσμιων εταιρειών «σακατεύουν» τη ρωσική οικονομία.
«Η στρατηγική θέση της Ρωσίας ως εξαγωγέα εμπορευμάτων έχει επιδεινωθεί αμετάκλητα, καθώς αντιμετωπίζει πλέον την απώλεια των παλαιών κύριων αγορών της και αντιμετωπίζει έντονες προκλήσεις στην προσπάθεια «στροφής προς την Ασία» με μη ανταλλάξιμες εξαγωγές όπως το φυσικό αέριο », δήλωσαν οι οικονομολόγοι του Yale.
Επίσης, παρά την «παρατεταμένη διαρροή», οι ρωσικές εισαγωγές έχουν «καταρρεύσει» σε μεγάλο βαθμό, με τη Μόσχα να αντιμετωπίζει τώρα προκλήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση εισροών, ανταλλακτικών και τεχνολογίας από ολοένα και πιο εχθρικούς εμπορικούς εταίρους και ως αποτέλεσμα, να βλέπει εκτεταμένες ελλείψεις εφοδιασμού στην εγχώρια οικονομία της.
«Παρά τις αυταπάτες του Putin περί αυτάρκειας και υποκατάστασης των εισαγωγών, η ρωσική εγχώρια παραγωγή έχει ακινητοποιηθεί πλήρως χωρίς την ικανότητα να αντικαταστήσει χαμένες επιχειρήσεις, προϊόντα και ταλέντο.
Η εξάλειψη της εγχώριας βάσης καινοτομίας και παραγωγής της Ρωσίας οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών και το άγχος των καταναλωτών», ανέφερε η έκθεση.
«Ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής υποχώρησης, η Ρωσία έχασε εταιρείες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του ΑΕΠ της, αντιστρέφοντας ξένες επενδύσεις σχεδόν τριών δεκαετιών και υποστηρίζοντας την άνευ προηγουμένου ταυτόχρονη φυγή κεφαλαίων και πληθυσμού σε μια μαζική έξοδο από την οικονομική βάση της Ρωσίας».
Κανένας δρόμος για έξοδο από την «οικονομική λήθη»
Η φαινομενική ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας και η ανάκαμψη του ρουβλίου αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και στα αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων –που εφάρμοσε το Κρεμλίνο για να περιορίσει την ποσότητα ξένου συναλλάγματος που εξέρχεται από τη χώρα– μαζί με κυρώσεις που περιορίζουν την ικανότητά του να εισάγει.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και, ως εκ τούτου, το πλήγμα στο ΑΕΠ από τον πόλεμο και τις σχετικές κυρώσεις έχουν αμβλυνθεί από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια προς το παρόν.
Η Ρωσία έχει τώρα χαλαρώσει ορισμένους από τους ελέγχους κεφαλαίων της και μείωσε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα και να ενισχύσει τη δημοσιονομική της εικόνα.
«Ο Putin καταφεύγει σε προφανώς μη βιώσιμη, δραματική δημοσιονομική και νομισματική παρέμβαση για να εξομαλύνει αυτές τις διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του σε έλλειμμα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια και έχον εξαντλήσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα ακόμη και με υψηλές τιμές ενέργειας», ανέφερε η μελέτη του Yale.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας ήταν οι αγορές με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο μέχρι στιγμής φέτος, παρά τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων, με τους επενδυτές να αποτιμούν τη «διατηρούμενη, επίμονη αδυναμία της οικονομίας με ρευστότητα και πιστώσεις», μαζί με τον αποτελεσματικό εξοστρακισμό της Ρωσίας από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Κοιτάζοντας μπροστά, δεν υπάρχει δρόμος για έξοδο από την οικονομική λήθη για τη Ρωσία όσο οι συμμαχικές χώρες παραμένουν ενιαίες στη διατήρηση και την αύξηση της πίεσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», καταλήγει η έκθεση.
«Οι τίτλοι που υποστηρίζουν ότι η οικονομία της Ρωσίας έχει ανακάμψει απλά δεν είναι πραγματικοί – τα γεγονότα είναι ότι, με οποιαδήποτε μέτρηση και σε οποιοδήποτε επίπεδο, η ρωσική οικονομία κλυδωνίζεται και τώρα δεν είναι η ώρα να πατήσουμε τα φρένα», ανέφερε η έκθεση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών