Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα τραβήξει το σχοινί η Κίνα; - Κυρώσεις στην Pelosi και πύραυλοι για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν - Πολεμική ετοιμότητα

Θα τραβήξει το σχοινί η Κίνα; - Κυρώσεις στην Pelosi και πύραυλοι για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν - Πολεμική ετοιμότητα
Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στην Ταϊβάν παραμένει στραμμένο το ενδιαφέρον του πλανήτη, καθώς οι Κινέζοι κλιμακώνουν την κρίση τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Nancy Pelosi και συνεχίζουν τα στρατιωτικά γυμνάσια εκτοξεύοντας για πρώτη φορά πυραύλους πάνω από το νησί, με την Ταϊπέι να βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα.
Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για εκφοβισμό των γειτονικών χωρών από το Πεκίνο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι συνολικά 68 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και 13 πλοία του πολεμικού ναυτικού εκτελούσαν αποστολές στα ευαίσθητα στενά της Ταϊβάν και μερικά από αυτά διέσχισαν «σκόπιμα» ένα ανεπίσημο όριο που χωρίζει τις δύο πλευρές, γνωστό ως «μέση γραμμή».
Το Reuters αναφέρει ότι το υπουργείο καταδίκασε την Κίνα σε ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν «ζημιώσει σοβαρά» το status quo και «παρενόχλησαν» τον υδάτινο και εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Κυρώσεις Κίνας στην Pelosi για τις μοχθηρές και προκλητικές της ενέργειες

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Nancy Pelosi, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την επίσκεψη της στην Ταϊβάν ανακοίνωσε η Κίνα, αν και δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι κυρώσεις.
Όπως μεταδίδει το κινεζικό κρατικό δίκτυο CGTN, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Pelosi και της οικογένειας της ως απάντηση στις «μοχθηρές και προκλητικές» της ενέργειες.
«Η Pelosi επέμεινε να πάει στην Ταϊβάν αγνοώντας τις σοβαρές ανησυχίες και τη σταθερή αντίθεση της Κίνας, παρεμβαίνοντας σοβαρά στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, υπονομεύοντας σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, καταπατώντας σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας και απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν.
Ως απάντηση στις μοχθηρές και προκλητικές ενέργειες της Pelosi, η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Pelosi και στα στενά μέλη της οικογένειάς της σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

To Πεκίνο σταματά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για το κλίμα

Την ίδια ώρα, το Reuters μεταδίδει ότι η Κίνα θα αποσύρει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια σειρά θεμάτων που περιλαμβάνουν συνομιλίες για το κλίμα.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοινώνωσε την απόσυρση της κοινής συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε μια σειρά ζητημάτων, τα οποία αφορούν τις συνομιλίες για το κλίμα, τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας, τη διασυνοριακή συνεργασία για το έγκλημα, τους μηχανισμούς ασφάλειας στη θάλασσα και τις σχέσεις για τη μετανάστευση και τις πολιτικές κατά των ναρκωτικών.


Κινεζικοί πύραυλοι πέρασαν για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν

Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών γυμνασίων σε αντίδραση για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Nancy Pelosi, όπως μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της, άρχισε εν είδει αντιποίνων χθες Πέμπτη τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από το νησί, σε έξι τομείς.
Ο στρατός και η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την υπέρπτηση πυραύλων κατά τη διάρκεια των γυμνασίων, ενώ οι ταϊβανέζικες αρχές επίσης αρνούνται να το επιβεβαιώσουν.
Πάντως, το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι ανακοίνωσε σήμερα ότι κινεζικά «αεροσκάφη και πολεμικά πλοία» πέρασαν την «διάμεση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα.
Το υπουργείο κατήγγειλε τα «εξαιρετικά προκλητικά» κινεζικά γυμνάσια.
Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι από τους εννέα πυραύλους που εντόπισε, οι τέσσερις «πέταξαν πάνω από το κύριο νησί της Ταϊβάν».
Οι ασκήσεις σε εξέλιξη διεξάγονται πιο κοντά παρά ποτέ στην Ταϊβάν και για πρώτη φορά περικυκλώθηκε η νήσος από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, πέταξαν «πάνω από 100 στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων καταδιωκτικών και βομβαρδιστικών» και αναπτύχθηκαν «πάνω από 10 αντιτορπιλικά και φρεγάτες» μόνο χθες.
Τα κινεζικά αεροναυτικά γυμνάσια προβλέπεται να διαρκέσουν ως την Κυριακή το μεσημέρι (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας), καθώς η Κίνα αψηφά μέχρι στιγμής τις έντονες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων.

china_taiwan.png
Tsai Ing – wen (Ταϊβάν): Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στην Κίνα, εάν χρειαστεί…

Την θέση πως η Ταϊβάν είναι έτοιμη να απαντήσει στην Κίνα εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο διατύπωσε η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing – wen.
«Η κυβέρνηση και ο στρατός μας παρακολουθούν στενά τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις επιχειρήσεις πληροφοριακού πολέμου της Κίνας.
Καλώ τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη δημοκρατική Ταϊβάν και να σταματήσει οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιφερειακή ασφάλεια» υποστήριξε η πρόεδρος της Ταϊβάν.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι δεν επιζητά καμία κλιμάκωση της έντασης με την Κίνα, επισημαίνοντας ότι δεν ανταγωνίζεται κανέναν.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι κινεζικά πλοία και αεροσκάφη παραβίασαν τη μέση γραμμή των συνόρων Ταϊβάν – Κίνας με αποτέλεσμα να τεθούν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν.

Blinken: Προκλητική η Κίνα

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, μιλώντας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, είπε πως η αντίδραση της Κίνας στην επίσκεψη που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi στην Ταϊβάν είναι «κατάφωρα προκλητική», τονίζοντας πως η Κίνα επιδιώκει να εκφοβίσει όχι μόνο την Ταϊβάν αλλά και τους γείτονές της με τα γυμνάσια στο στενό, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν διεξαχθεί ποτέ σε αυτό.

Pelosi (ΗΠΑ): Η επίσκεψη μου στην Ταϊβάν δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo

Στη σκιά των στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας περιμετρικά της Ταϊβάν που έχει φέρει τις δύο χώρες να βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ακόμα και μιας γενικευμένης σύρραξης, η «πέτρα του σκανδάλου», η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi υποστήριξε ότι η επίσκεψη της στην Ταϊβάν δεν είχε ως σκοπό να αλλάξει το status quo.
Η Pelosi, η οποία βρίσκεται στην Ιαπωνία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία, αναφέρθηκε στην επίσκεψη της στην Ταϊβάν, στην οποία εξέφρασε και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ.
«Είπαμε από την αρχή ότι η αντιπροσωπεία εδώ δεν έχει να κάνει με την αλλαγή του status quo στην Ταϊβάν ή στην ευρύτερη περιοχή» είπε η Pelosi κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Fumio Kishida.
Όπως είπε οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν, αναφέροντας πως η Κίνα χρησιμοποίησε την επίσκεψη της ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε αυτές τις πρωτοφανείς ασκήσεις.
Η Pelosi υποστήριξε ότι δεν θα αποφασίσουν οι Κινέζοι που θα ταξιδεύουμε, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη της είχε να κάνει με τον «Taiwan Relations Act που ψηφίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1979 και ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, καθώς και τη σχέση ΗΠΑ/Κίνας, όλα τα κείμενα των νόμων και των συμφωνιών που ορίζουν τις σχέσεις μας».
«Η Ταϊβάν είναι μια από τις πιο ελεύθερες χώρες στον κόσμο.
Η Δημοκρατία τους ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί.
Η οικονομία τους ευημερεί, έχουμε δει την επιτυχία τους με τους ημιαγωγούς.
Αλλά ευημερούν και η διακυβέρνηση τους, η προστασία των LGBTQ και σε όλους τους τομείς» υποστήριξε η Pelosi.

Σοβαρό πρόβλημα

Από την πλευρά του ο Kishida, αναφερόμενος στις εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, ορισμένοι εκ των οποίων κατέπεσαν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας».
«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας» ανέφερε ο Kishida, επισημαίνοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

ΗΠΑ: Αναβολή δοκιμαστικής εκτόξευσης αμερικανικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III

Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση με το Πεκίνο, η κυβέρνηση Biden ανέβαλε τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ,  όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, στη διάρκεια ενημέρωσης, ο John Kirby, εκπρόσωπος Τύπου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει την δοκιμαστική εκτόξευση αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Κίρμπι, ενώ τώρα θα προχωρήσει σε επαναπρογραμματισμό της ημερομηνίας πραγματοποίησης της δοκιμής. Η δοκιμαστική εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
“Καθώς η Κίνα προχωρεί σε στρατιωτικές ασκήσεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή γύρω από την Ταϊβάν, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν από τη μεριά τους συμπεριφορά υπεύθυνης πυρηνικής δύναμης, μέσω της μείωσης των κινδύνων από λανθασμένους υπολογισμούς και παρερμηνείες”, δήλωσε ο Κίρμπι.
“Δεν πιστεύουμε πως εξυπηρετούμε τα συμφέροντά μας, αλλά και τα συμφέροντα της Ταϊβάν, επιτρέποντας μία περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Έτσι μία προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, που θα πραγματοποιούνταν αυτή την εβδομάδα, θα επαναπρογραμματιστεί για να γίνει στο άμεσο μέλλον.”
Τον Απρίλιο, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναβάλει επίσης μία δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου Minuteman III. Η αναβολή εκείνη είχε γίνει προκειμένου να αποτραπεί μία κλιμάκωση της πυρηνικής έντασης με τη Ρωσία, στη διάρκεια των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Ο πύραυλος Minuteman III έχει δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή και κατασκευάζεται από την Boeing Co., ενώ έχει κομβικό ρόλο στο στρατηγικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Η ακτίνα δράσης του πυραύλου είναι μεγαλύτερη από 9.660 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητα του φτάνει τα 24.000 χιλιόμετρα την ώρα.
Περίπου 400 πύραυλοι του ίδιου τύπου έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ουαϊόμινγκ, στη Μοντάνα, και στη Βόρεια Ντακότα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης