(upd 7) Δήλωση – παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα (8/8/2022) για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στον απόηχο των παραιτήσεων του Γιώργου Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα και ενώ οι εξελίξεις στο μείζον αυτό θέμα είναι καταιγιστικές και τα ερωτήματα πληθαίνουν.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δε θα περιμένει την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής προκειμένου να τοποθετηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις καθώς το όλο θέμα πλήττει καίρια την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δήλωση του Μητσοτάκη θα είναι σε απολογητικό ύφος.
«Οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη», αναμένεται να δηλώσει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», που δίνει το στίγμα των πρωθυπουργικών προθέσεων.
Πάντα κατά το ίδιο πρωτοσέλιδο ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του θα κάνει λόγο για «μέγα και ασυγχώρητο λάθος» για το οποίο «δεν είχε ενημερωθεί».
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη από το βράδυ της Παρασκευής (5/8) ανταποκριθεί θετικά στα ενδεχόμενα τόσο της σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όσο και της – υπό προϋποθέσεις – συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής.
«Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Το χρονικό του θρίλερ
Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές από το απόγευμα της Πέμπτης (4/8/2022), οπότε και ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε ότι η ΕΥΠ στο παρελθόν είχε καταγράψει, μέσω της διαδικασίας της νόμιμης επισύνδεσης, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά από αίτημα ξένης υπηρεσίας.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έλαβε μια τέτοια απόφαση χωρίς να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία, κάτι που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, δεδομένου πως το αίτημα της ξένη υπηρεσίας αφορούσε πολιτικό πρόσωπο, αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι το θέμα των υποκλοπών βρίσκεται επί μέρες στην επικαιρότητα μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη, η ηγεσία της ΕΥΠ δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, αλλά περίμενε την ενημέρωση που ζήτησε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), από την οποία προέκυψε ότι είχε γίνει άρση απορρήτου για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μόνο τότε η ΕΥΠ αποφάσισε να γνωστοποιήσει τις εξελίξεις το Μέγαρο Μαξίμου.
Η θυσία Δημητριάδη
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι αν η ΕΥΠ είχε ενημερώσει ως όφειλε την πολιτική ηγεσία, σε καμία περίπτωση δε θα δινόταν συγκατάθεση για άρση απορρήτου.
Σε ό,τι αφορά την παραίτηση Δημητριάδη, κυβερνητικές πηγές ισχυρίστηκαν πως αυτή «κρίθηκε ως η καλύτερη λύση εξαιτίας της τοξικότητας που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του που κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, αλλά και άλλων καταγγελιών για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και με βάση το κακόβουλο λογισμικό "Predator"».
Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του Γρ. Δημητριάδη αναφερόταν σε δημοσιεύματα που του καταλόγισαν επιχειρηματικές συναλλαγές οι οποίες τον συνέδεαν με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Intellexa» που διακινεί το λογισμικό «Predator», μέσω του οποίου γίνονται παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών.
Ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης, που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και το συγκεκριμένο λογισμικό, κατήγγειλε επίσης στενές σχέσεις ανθρώπων της «Intellexa» με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι η εν λόγω εταιρεία «χαίρει της προστασίας του Μαξίμου».
Παρέμβαση Ντογιάκου
Ποινική προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ωστόσο, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η έρευνα δεν θα αφορά αυτές καθαυτές τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, αλλά τη διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Η έρευνα του κ. Ντογιάκου έρχεται στον απόηχο δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.
Υπενθυμίζεται ότι έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων διενεργούνται ήδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
ΣΥΡΙΖΑ: Παραίτηση Μητσοτάκη
Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την παραίτησή του.
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί μετά την πρωτοφανή θεσμική εκτροπή – αυτονόητη η Εξεταστική, δέσμευση για Προανακριτική».
Οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator.
Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του.
Αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο Διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του Πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης.
Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ότι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο την παράνομων παρακολουθήσεων.
Είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας Γεραπετρίτης και Πιερακάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ.
Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες.
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους.
Έχουν δε και το θράσος, να μιλούν για δήθεν «κλίμα τοξικότητας», αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ματαιοπονούν», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«Όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων.
Και το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα, είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη;
Για να απαντηθεί λοιπόν το μείζον αυτό ερώτημα και όχι για το πως διέρρευσε η αλήθεια, θεωρούμε αναγκαία την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ. Με στόχο τη πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της, και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.
Θεωρούμε επίσης αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή.
Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης λέει συνειδητά ψέματα
Για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική δήλωσή του, στον απόηχο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και των δύο ηχηρών παραιτήσεων, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι λέει συνειδητά ψέματα, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: ο κ. Μητσοτάκης «δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία».
«Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ.
Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;», τονίζει.
«Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», δηλώνει και προσθέτει: «σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».
Κόντρα Οικονόμου - Ηλιόπουλου
«Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσιπρα.
Επίσης επισημαίνει: «Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».Αρχικά μας έλεγαν ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και αν γίνονται τις κάνουν ιδιώτες, σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος σε απάντησή του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Μετά μας είπανε ότι γίνονται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων μόνο κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών αλλά δε γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών.
«Στο τέλος αναγκάστηκαν να παραιτήσουν τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού και τον διοικητή της ΕΥΠ, διότι τελικά γίνονται και παρακολουθήσεις πολιτικών, αλλά εν έγνοια του πρωθυπουργού, που πάνω από όλα είναι νόμιμες.
Μήπως μετά από όλα αυτά πάει πολύ να προκαλεί και από πάνω ο κ. Οικονόμου, λέγοντάς μας ότι θα απαντήσουν με σεβασμό στους θεσμούς και στον χρόνο που πρέπει;», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«Σεβασμός στους θεσμούς από αυτούς που έχουν ξεφτιλίσει το κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Το παιχνίδι τελείωσε κ. Οικονόμου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη γράψει τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου».
ΠΑΣΟΚ: Άθλια προπαγάνδα
Για άθλια προπαγάνδα σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
«Ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η Κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους.
Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους.
Ζητάμε οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Κοντολέων και ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ κ.Δεμίρης να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη εβδομάδα και να πουν όλη την αλήθεια», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει:
«Καλούμε την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Κυβέρνηση των Άριστων του κ. Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Δεν θα εργαλειοποιήσει με επικοινωνιακούς όρους θέματα που αφορούν τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτεύματος, όπως κάνει η ΝΔ και όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα στο φως».
Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον - «Ναι» στη σύσταση εξεταστικής
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν παραγράφεται, ούτε ακυρώνεται με κάποιες συγγνώμες και μερικές κυβερνητικές παραιτήσεις, αφού φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον και ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας.
«Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, «για τις παρακολουθήσεις και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής».
«Πάνω από όλα, το ΚΚΕ θα αναδείξει όλο εκείνο το επικίνδυνο και διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, με τις διακρατικές συμφωνίες και την πολιτική της ΕΕ. Ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπονομεύοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.
«Δεν τρέφουμε φυσικά αυταπάτες ότι μπορούν στο σημερινό σύστημα να εξαλειφθούν πλήρως πρακτικές που συνδέονται με κρατικές υπηρεσίες, παρακρατικούς μηχανισμούς και με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», κατέληξε.
Ελληνική Λύση: Σκάνδαλο κατασκοπείας
Η Ελληνική Λύση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «συμφωνεί με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών, η οποία πλέον της καταγγελίας του κ. Νίκου Ανδρουλάκη θα πρέπει να διερευνήσει και τις σοβαρότατες καταγγελίες για την παρακολούθηση 17 Ελλήνων βουλευτών, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν σε επιτροπές ύψιστης εθνικής σημασίας».
Σημειώνει πως «η συμπεριφορά τόσο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του καταγγέλλοντος προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη συγκεκριμένη υπόθεση που παραπέμπει σε σκάνδαλο κατασκοπείας εις βάρος της πατρίδας μας είναι εξόφθαλμα περίεργη, στα όρια της ύποπτης» και διερωτάται:
«Πώς είναι δυνατόν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να σιωπούν απέναντι στα συντριπτικά ευρήματα των αμερικανικών διωκτικών αρχών αλλά και διεθνών ερευνητικών οργανισμών που αποκαλύπτουν μία πρωτοφανή υπόθεση που συνιστά μέγιστη απειλή κατά της εθνικής μας ασφάλειας;».
Στην ίδια ανακοίνωση, η Ελληνική Λύση τονίζει ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λειτουργούν με γνώμονα το κομματικό και όχι το εθνικό συμφέρον» και επισημαίνει πως «θα αγωνιστεί ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του τεράστιου αυτού σκανδάλου και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική δικαιοσύνη».
ΜέΡΑ 25: Δεν τελειώνει το θέμα εδώ
Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.
Πριν από 3 ολόκληρα χρόνια, τον Αύγουστο του 2019, το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη όταν η κυβέρνηση με τροπολογία πέρασε την ΕΥΠ απ’ ευθείας και προσωποπαγώς στον πρωθυπουργό.
Η ΕΥΠ απέκτησε μάλιστα την δυνατότητα να ζητήσει οποιοδήποτε στοιχείο και προσωπικό δεδομένο από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ή φορέα , καθιστώντας έτσι κάθε πολίτη απολύτως «γυμνό» έναντι του κράτους κατά πρωτοφανή τρόπο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Τον Ιούλιο του 2021, μετά τις αποκαλύψεις για χιλιάδες υποθέσεις παρακολούθησης πολιτών μέσω του λογισμικού Pegasus της Ισραηλινής εταιρείας NSO για λογαριασμό κυβερνήσεων, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία για την απαγόρευση προμήθειας, εμπορίας και εγκατάστασης σε οποιοδήποτε ψηφιακό πληροφορικό σύστημα στην επικράτεια οποιουδήποτε λογισμικού κατασκοπείας, το οποίο δύναται να «μεταδοθεί» σε άλλες συσκευές, σε μία προσπάθεια να καλύψει το κενό επαρκούς ρυθμιστικού πλαισίου για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Tο χειρότερο που μπορεί να συμβεί για τη δημοκρατία μας είναι να πνίγει το θέμα στα βαλτόνερα της περιπτωσιολογίας και της «ασπίδας προστασίας του πρωθυπουργού».
Το θέμα δεν τελειώνει σε ένα διοικητή κι ένα γενικό γραμματέα.
Δεν τελειώνει καν στον περαστικό Μητσοτάκη. Το Κράτος Δικαίου πρέπει να ξανακτιστεί πέτρα -πέτρα.
Είναι πλέον θέμα επιβίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος σημειώνει το ΜέΡΑ 25.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών