Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο της κεντροδεξιάς στην Ιταλία για παραίτηση Matarella και εκλογή Berlusconi στην Προεδρία

Το σχέδιο της κεντροδεξιάς στην Ιταλία για παραίτηση Matarella και εκλογή Berlusconi στην Προεδρία
Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έθεσε δημοσίως ο Berlusconi
Σχετικά Άρθρα
Σχέδιο για την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας Sergio Matarella και την απευθείας εκλογή νέου προέδρου από τον ιταλικό λαό, ενδεχομένως του Silvio Berlusconi, επεξεργάζεται η κεντροδεξιά συμμαχία, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.  
Απαραίτητη προϋπόθεση θα αποτελέσει η συνταγματική μεταρρύθμιση, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση.
Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, η συμμαχία Salvini, Meloni, Berlusconi παραμένει το φαβορί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με συνολικό ποσοστό έως 48%, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο, κάτι που θα της επέτρεπε να αλλάξει, με πλήρη ελευθερία κινήσεων, το Σύνταγμα της χώρας.

 Berlusconi: Παραίτηση Matarella και απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό 

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έθεσε δημοσίως ο ίδιος ο πρόεδρος του Forza Italia και πρώην πρωθυπουργός, Silvio Berlusconi.
«Ελπίζω ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση για την εκλογή του Προέδρου θα πραγματοποιηθεί.
Από το 1995 έχω προτείνει ένα προεδρικό σύστημα για την Ιταλία.
Ένα «απόλυτα δημοκρατικό σύστημα που η δημοκρατία ενισχύεται, επιτρέποντας στον λαό να επιλέξει άμεσα από ποιον θα κυβερνηθεί», δήλωσε ο Berlusconi στο Radio Capital.  
«Aν η μεταρρύθμιση τεθεί σε ισχύ, η παραίτηση του Mattarella θα ήταν απαραίτητη», απάντησε ερωτώμενος σχετικά.  

Οργή Letta για την επίθεση στον Matarella

Οι δηλώσεις Berlusconi προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και επίσης πρώην πρωθυπουργού, Enrico Letta.
«Αυτή η δήλωση είναι η απόδειξη αυτού που λέμε: για να νικήσουμε τη δεξιά, η μόνη εναλλακτική είναι να ψηφίσουμε υπέρ του συνασπισμού που γεννήθηκε γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Λέει ότι αν κερδίσει θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα με υποτιμητική έννοια και επιτίθεται στον Mattarella, ενώ εμείς τον υπερασπιζόμαστε. Το γεγονός ότι η κεντροδεξιά ξεκινά την εκστρατεία της με επίθεση στον Mattarella και το αίτημα για παραίτησή του δείχνει ότι η δεξιά είναι επικίνδυνη για τη χώρα», δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Enrico Ο Letta στο Radio Anchio, προσθέτοντας: «αν σήμερα υπάρχει ένα σύμβολο ενότητας στη χώρα, αυτό είναι ο Mattarella.
Αφού έριξαν τον Draghi, θέλουν να ρίξουν και τον Mattarella».

Di Maio: Πέφτουν οι μάσκες - Calenda: Δεν έχει σώας τα φρένας

«Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία.
Πέφτουν οι μάσκες και βλέπουμε ότι η κεντροδεξιά δεν θέλει ούτε έναν πρόεδρο που εγγυάται την εφαρμογή του συντάγματος", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην στέλεχος των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio.
«Πρώτα έδιωξε τον Draghi, τώρα αναφέρεται στον Μatarella.
Θεωρώ ότι ο Silvio Berlusconi δεν έχει σώας τας φρένας.
Πρέπει να παραιτηθεί ο ίδιος και όχι ο πρόεδρος», έγραψε στο Twitter o Carlo Calenda, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Azione (Δράση).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης