Upd.Η εξασφάλιση ενός νέου δανείου ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ θα βοηθούσε να διαβεβαιωθούν οι υπόλοιποι πιστωτές της Ουκρανίας ότι η μακροοικονομική κατάσταση της εμπόλεμης χώρας είναι υπό έλεγχο, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelenskiy, Oleg Ustenko, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022.
Ο Ustenko εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει άμεσα σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με στόχο την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από την προθεσμία καταβολής αυτών των πληρωμών.
«Πακέτο» βοήθειας 20 δισ. δολ.
Μια νέα χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για περίπου 18 μήνες θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα μεγαλύτερο πακέτο 15 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε ο σύμβουλος.
Είπε επίσης ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τον οργανισμό για το πιθανό αίτημα, προσθέτοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό.
Έντονες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους
Τα σχόλια του Ustenko έγιναν εβδομάδες αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Kyrylo Shevchenko,, δήλωσε στο Reuters ότι διερευνούσε τον δανεισμό έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ για δύο ή τρία χρόνια, ποσό που θα έθετε την Ουκρανία πολύ πάνω από το «όριο έκτακτης πρόσβασης» του Ταμείου για δανεισμό.
Το μεγάλο μέγεθος αυτού του αιτήματος είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο ΔΝΤ, επειδή θα έθετε επίσης ερωτήματα σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας.
Το αναθεωρημένο σχέδιο θα είχε ως πρότυπο ένα πακέτο χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε το 2015 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, το οποίο περιλάμβανε 17,5 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αλλά συνέβαλε στην μόχλευση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 40 δισ. δολαρίων.
«Ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν σύμφωνο με τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για χρηματοδότηση από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και άλλων μεμονωμένων χωρών», δήλωσε ο Ustenko, στο Reuters.
Μείωση του ΑΕΠ 35%-45% το 2022
Η Ουκρανία, που καλείται να διαχειριστεί τον εσωτερικό εκτοπισμό περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Η οικονομική συρρίκνωση αγγίζει το 35%-45% το 2022 και το μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόνο το ένα τρίτο από τα περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευθεί από τη Δύση για βοήθεια έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής, λένε οικονομολόγοι.
«Πάγωμα» πληρωμών για ομόλογα 20 δισ.
Αυτή την εβδομάδα, οι εξωτερικοί πιστωτές της Ουκρανίας υποστήριξαν το αίτημά της για διετές πάγωμα των πληρωμών για σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα, αλλά η Ουκρανία πρέπει ακόμη να καταβάλει 635 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές κεφαλαίου για προηγούμενα δάνεια του ΔΝΤ που αρχίζουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο Ustenko δήλωσε ότι η Ουκρανία ελπίζει να προχωρήσει γρήγορα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με στόχο την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από την ημερομηνία λήξης αυτών των πληρωμών.
Yποβάθμιση από S&P και Fitch Ratings – Τα σενάρια για πιστωτικό γεγονός
Την διεθνείς οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch Ratings υποβάθμισαν τη Παρασκευή 12 Αυγούστου το αξιόχρεο του ουκρανικού δημοσίου σε ό,τι αφορά ομόλογα και άλλα αξιόγραφα εκπεφρασμένα σε ξένα νομίσματα, εξηγώντας πως θεωρούν το διετές moratorium στην αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας επιλεκτική χρεοκοπία.
Ο S&P μείωσε το αξιόχρεο της Ουκρανίας στη βαθμίδα SD («selective default», επιλεκτική χρεοκοπία), ο Fitch στη βαθμίδα RD («restricted default», επίσης επιλεκτική χρεοκοπία), από CCC και C αντίστοιχα, ακριβώς εξαιτίας της αναβολής που εξασφάλισε ως προς την αποπληρωμή των οφειλών της.
Ο S&P ανέφερε πως θεωρεί ότι η μακροοικονομική και δημοσιονομική πίεση εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου ενδέχεται να εξασθενίσει περαιτέρω τη δυνατότητα της ουκρανικής κυβέρνησης να αποπληρώνει οφειλές της σε ξένο όσο και σε εγχώριο νόμισμα.
Υποβάθμισε επίσης το αξιόχρεο του Κιέβου για αξιόγραφα εκπεφρασμένα στο εγχώριο νόμισμα σε CCC+/C, από B+/B.
Μάλλον ασυνήθιστο είναι το ότι δεν ανακοίνωσε ποια θεωρεί ότι είναι η «προοπτική» («θετική», «αρνητική» ή «σταθερή»: το στοιχείο αυτό αφήνει κάθε φορά να εννοηθεί αν προβλέπει ότι θα αναβαθμίσει, θα υποβαθμίσει ή θα αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή του στο εγγύς μέλλον).
Το διετές moratorium
Mέσα την εβδομάδα, πιστωτές του ουκρανικού δημοσίου στο εξωτερικό, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία, ενέκριναν οριστικά το αίτημα της χώρας για διετές morarium στην αποπληρωμή οφειλών της αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέποντας έτσι στο Κίεβο να αποφύγει την κήρυξη πτώχευσης.
Αυτό θα επιτρέψει στο ουκρανικό δημόσιο να εξοικονομήσει περίπου 3 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.
Υποστηρικτές και «πολέμιοι»
Οι υποστηρικτές του νέου προγράμματος, θεωρούν ότι πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία είχε σημειώσει πρόοδο αναφορικά με τη διαχείριση των ελλειμμάτων αλλά και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και ο νέος δανεισμός θα της επιτρέψει να σταθεροποιήσει την οικονομία της.
Από τη μεριά τους, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ένα νέο μεγάλο δάνειο εμπεριέχει κίνδυνο για το ΔΝΤ, σε περίπτωση που η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο και αρνηθεί να καλύψει τα χρέη της Ουκρανίας.
Πληθωρισμός στη Ουκρανία
Αγώνας δρόμου
Ο Mark Sobel, πρόεδρος του think tank OMFIF και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σημειώνει ότι το ΔΝΤ ιδρύθηκε για να «να ανταποκρίνεται πρώτο στις σοβαρές συστημικές παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις» και θα πρέπει να δράσει προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να πληρώσει συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις.
Ο Martin Mühleisen, πρώην επικεφαλής στρατηγικής του ΔΝΤ και ο οποίος επί του παρόντος σχετίζεται με το Ατλαντικό Συμβούλιο, επισήμανε ότι ακόμη και ένα δάνειο ύψους 5 δισ. δολαρίων θα εγείρει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους εν μέσω του πολέμου και θα αναδεξει ανησυχίες οι οποίες θα απομακρύνουν τους τυχόν πιστωτές.
«Το ΔΝΤ χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για στρατηγικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το να έρθει πιο κοντά στους πολιτικούς στόχους της Δύσης μπορεί και πάλι να συμβεί, ωστόσο είναι αντίθετο με την εντολή του ΔΝΤ ως ένας πραγματικά παγκόσμιος οργανισμός», υποστηρίζει Mühleisen .
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών