Ποιες δεσμεύσεις απέσπασε η Άγκυρα στο Μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών – Ποια η σημασία του Μηχανισμού Διαλόγου και Συνεργασίας
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan επέβαλε στο ΝΑΤΟ τον έλεγχο επί των προϋποθέσεων με βάση τις οποίες η Τουρκία δεν προχωρούσε στην άσκηση veto για την εισδοχή στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ως αποτέλεσμα, η πρώτη συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού, που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Τριμερούς Μνημονίου που υπέγραψαν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία στις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικής προεδρίας όπως μεταδ;iδει η Daily Sabah.
H αντιπροσωπία
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση,σ την τουρκική αντιπροσωπεία του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού θα προεδρεύουν ο εκπρόσωπος του Erdogan Ibrahim Kailin και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Πρέσβης Sedat Önal, ενώ εκπρόσωποι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) αναμένεται να λάβουν μέρος.
Οι δεσμεύσεις που απέσπασε η Άγκυρα
Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν το τριμερές μνημόνιο στις 28 Ιουνίου 2022 για τη διαδικασία ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ ύστερα από διαπραγματεύεις στη Μαδρίτη στις οποίες η Άγκυρα κέρδισε συγκεκριμένα βήματα που περίμενε, ειδικά στον τομέα της τρομοκρατίας.
Το μνημόνιο που υπογράφηκε πρόσφατα προβλέπει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία, ως μελλοντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα δείξουν πλήρη αλληλεγγύη και συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της, ενάντια σε όλες τις απειλές για την εθνική της ασφάλεια, ιδιαίτερα την κουρδική τρομοκρατική ομάδα PKK.
Επιπλέον, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν επίσης να μην υποστηρίξουν τη συριακή πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, YPG, καθώς και την Ομάδα Γκιουλενιστών (FETÖ).
Μηχανισμός διαλόγου και συνεργασίας
Στο μνημόνιο, οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν έναν δομημένο κοινό Μηχανισμό Διαλόγου και Συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, προκειμένου να αναπτύξουν τη συνεργασία στη βάση της δέσμευσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων κοινών προβλημάτων.
Οι χώρες αποφάσισαν επίσης τη δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Θεσμών Ασφαλείας για την παρακολούθηση και εφαρμογή των βημάτων που καταγράφονται στο μνημόνιο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών