Το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι ο Nord Stream 1 δεν επαναλειτουργήσει πλήρως εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ανακοίνωσε σήμερα Δεύτερα (5/9/2022) ότι ο αγωγός Nord Stream 1 που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη δεν επαναλειτουργήσει πλήρως εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αναφερόμενος, δε, στα σενάρια περί επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, ο Peskov διεμήνυσε πως «μόνο αντίποινα μπορούν να υπάρξουν».
Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει ήδη «παγώσει» τις ροές προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, επικαλούμενη τεχνικό πρόβλημα. Οι ροές σταμάτησαν από τις 31 Αυγούστου λόγω εργασιών συντήρησης που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν το Σάββατο (3/9/2022). Ωστόσο, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή (2/9/2022) ότι ο αγωγός δεν θα επαναλειτουργήσει καθώς έχει προκύψει πρόβλημα σε μια τουρμπίνα. «Διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» αναφερόταν στην ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, όπου διευκρινιζόταν «μέχρι την επισκευή (…) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως».
Η απαίτηση του Κρεμλίνου για τις κυρώσεις
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.
«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Peskov, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης».
Όπως μεταδίδουν, οι Financial Times, τα σχόλια του Peskov ήταν η πιο αυστηρή απαίτηση του Κρεμλίνου να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει κάποιες κυρώσεις λόγω της τουρμπίνας
Οι FT επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει κάποιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τις επισκευές των τουρμπίνων. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «εξοπλίζει» τις εξαγωγές ενέργειας της.
Επισημαίνεται πως η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών της σοβιετικής εποχής μέσω της Ουκρανίας που παρέμειναν ανοιχτοί παρά την εισβολή, καθώς και με τον αγωγό South Stream μέσω Τουρκίας.
Η Ρωσία ελπίζει σε... υποχώρηση της Ευρώπης
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν κρύψει ότι ελπίζουν πως η αυξανόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μειώσει την υποστήριξη του μπλοκ προς την Ουκρανία. «Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Peskov και συμπλήρωσε «φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».
Η αντίδραση του Λευκού Οίκου
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, μετά την απόφαση της Μόσχας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Μόσχα δεν εμποδίζουν τη λειτουργία την κύρια οδό εφοδιασμού της Ευρώπης.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και επιλέγει να κλείσει τον αγωγό», επισήμανε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι πλήρης μέχρι την κρίσιμη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», καταλήγει ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου
Στον απόηχο του λουκέτου στον αγωγό Nord Stream, η τιμή του φυσικού αερίου σημειώνει ράλι, καθώς εντείνονται οι φόβοι για την ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη ενόψει του χειμώνα. Την ίδια ώρα οι αναλυτές προσπαθούν να υπολογίσουν το πλήγμα που θα υποστεί η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν σήμερα άλμα πάνω από 30%, ενώ στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς, παράδοσης Οκτωβρίου, σημειώνει άνοδο 26,5% στα 271,675 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε σήμερα (5/9/2022) κάτω και από το επίπεδο του 0,99 δολ., με την ισοτιμία να φτάνει και στο 0,9876 δολάριο, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών