Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αυξάνεται το ρίσκο στην Τουρκία, διογκώνεται το εξωτερικό χρέος – Ανάπτυξη 5,8% το 2022

tags :
Scope: Αυξάνεται το ρίσκο στην Τουρκία, διογκώνεται το εξωτερικό χρέος – Ανάπτυξη 5,8% το 2022
Αυξημένο ρίσκο για την τουρκική οικονομία «βλέπει» η Scope Ratings
Η τουρκική οικονομία παραμένει σε αστάθεια και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Scope Ratings.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η οικονομία της Τουρκίας (B- μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, με αρνητικό outlook) θα αναπτυχθεί κατά 5,8% το 2022, καθώς τα νοικοκυριά αυξάνουν τις καταθέσεις τους εν αναμονή ακόμη υψηλότερων τιμών. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2023, με κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης επιβράδυνσης εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών.
Το αντισυμβατικό μείγμα πολιτικών της Τουρκίας έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τα εξωτερικά και δημόσια οικονομικά, ενώ δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τη νομισματική σταθερότητα ή να αυξήσει σημαντικά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει υψηλές αποπληρωμές εξωτερικού χρέους με ποσό του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 225 δισ. USD ή 30% του ΑΕΠ, τους επόμενους 12 μήνες, ενώ αντιμετωπίζει κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης του ισοζυγίου πληρωμών, υψηλότερο κόστος δανεισμού και υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Εικόνα
Οι κίνδυνοι του ισοζυγίου πληρωμών είναι κοινοί για τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών με εξωτερικές ανισορροπίες όπως η Τουρκία, αλλά αυτό επιδεινώνεται φέτος λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σε ένα πλαίσιο αυξημένων και εξαιρετικά ασταθών τιμών των εμπορευμάτων και αυξανόμενων επιτοκίων παγκοσμίως.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα διευρυνθεί σε περίπου 7% του ΑΕΠ φέτος από 1,7% το 2021, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, καθώς η οικονομία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καθαρούς εισαγωγείς ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι καθαρές εισαγωγές ενέργειας έφτασαν τα 42,2 δισ. USD ή 5,2% του ΑΕΠ το 2021 και θα μπορούσαν να υπερβούν το 9% του ΑΕΠ φέτος, κάτι περισσότερο από αντιστάθμιση της αύξησης των εξαγωγών αγαθών και της ανάκαμψης των τουριστικών εσόδων.
Εικόνα
«H τουρκική λίρα παραμένει υπό πίεση, με κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα. Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος. Η κυβέρνηση προσπάθησε να σταθεροποιήσει το νόμισμα και να προστατεύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα με πολιτικές. Η προσέγγιση της Άγκυρας χρησιμεύει μόνο για την εξαγορά χρόνου με σημαντικό κόστος», σχολιάζεται.
Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης