Η Ουγγαρία, όπου το Fidesz του Viktor Orban βρίσκεται στην εξουσία αδιάκοπα από το 2010, διαθέτει την πιο «σταθερή» κυβέρνηση στην ΕΕ, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Euroactiv.
Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Pantarhei, μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα τη Βιέννη, κατατάσσουν την Ουγγαρία στην κορυφή του «δείκτη πολιτικής σταθερότητας της ΕΕ», ενώ ακολουθείται από την Κύπρο, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία.
Η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ιταλία - που έχουν βιώσει αδύναμες κυβερνητικές συμμαχίες και σημαντικές πολιτικές αναταράξεις τα τελευταία χρόνια, κατατάσσονται ως οι πιο ασταθείς στον σχετικό δείκτη.
Τα κριτήρια
Ο δείκτης βασίζεται κυρίως στο πόσα κόμματα είναι στην κυβέρνηση και πόσες κυβερνητικές αλλαγές έχουν σημειωθεί κατά τις δύο τελευταίες κοινοβουλευτικές θητείες.
Η πολιτική κυριαρχία του Orban στην Ουγγαρία οδήγησε το κόμμα του να κερδίσει μεγάλες πλειοψηφίες, με τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου στις τελευταίες τέσσερις γενικές εκλογές να εδραιώσουν αυτό που οι Βρυξέλλες αποκαλούν μοντέλα «ανελεύθερης δημοκρατίας»
Χαρακτηριστικό της προπαγάνδας κατά της άκρας δεξιά είναι ότι την περασμένη. εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που δηλώνει ότι η Ουγγαρία έχει μετατραπεί σε ένα «υβριδικό απολυταρχικό καθεστώς όπου λειτουργούν οι εκλογικές διαδικασίες» και δεν μπορεί πλέον να θεωρείται πλήρης δημοκρατία.
Πολιτικός κίνδυνος
Σε άλλο σημείο, η ανάλυση της Pantarhei επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο το μπλοκ δυσκολεύονται να επιβιώσουν για μια πλήρη κοινοβουλευτική θητεία – γεγονός που αναδεικνύει την άνοδο του πολιτικού κινδύνου σε όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, την εποχή που φαίνεται η ενεργειακή κρίση και η οικονομίες εισέρχονται σε ύφεση.
«Αυτό οδήγησε σε μια φαινομενική μόνιμη κατάσταση ρευστότητας, με τα κόμματα σχεδόν συνεχώς να βρίσκονται σε προεκλογική ετοιμότητα.
Και αυτό περιορίζει την ικανότητα τους να δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά και πιεστικά πολιτικά ερωτήματα», αναφέρει.
Επισημαίνει τις κυβερνητικές αλλαγές κατά τα δύο τελευταία κοινοβούλια σε 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων κυβερνήσεων στη Βουλγαρία, έξι στην Αυστρία και την Ιταλία και επτά στη Ρουμανία.
Εθνικά κόμματα
Τα αυξανόμενα επίπεδα πολιτικής αστάθειας σε ολόκληρο το μπλοκ έχουν δει την άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκών κομμάτων δεξιά και αριστερά παράλληλα με την κατάρρευση της υποστήριξης των μετριοπαθών κομμάτων δεξιά και αριστερά.
Οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 πρέπει να συνεχίσουν αυτή την τάση, με το ακροδεξιό κόμμα «Αδελφών της Ιταλίας» με επικεφαλής την Giorgia Meloni να βρίσκατα στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ηγούμενο μια συμμαχίας των δεξιών κομμάτων που αναμένεται να καταλάβει την κυβέρνηση.
Εκλογικοί συνασπισμοί
«Η εποχή των μεγάλων κομμάτων και οι προκύπτουσες σαφείς πολιτικές συνθήκες στα κράτη μέλη της ΕΕ φαίνεται να έχουν τελειώσει», λέει η έρευνα, προσθέτοντας ότι «οι συνασπισμοί που αποτελούνται από τρία ή περισσότερα κόμματα έχουν γίνει η νέα κανονικότητα».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωεκλογές του 2024 είναι πιθανόν υποβάλουν σε μια ακόμη δοκιμασία τα κατεστημένα κόμματα, με τα ακροδεξιά και τα εθνικιστικά κόμματα να σημειώσουν σημαντικά κέρδη σε βάρος του κεντροδεξιού ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του Renew Europe.
Αποκλεισμός και δημοκρατικό έλλειμμα
Η ανάλυση υποστηρίζει ότι οι ολοένα και πιο ασταθείς εθνικές κυβερνήσεις έχουν επηρεάσει διαδικασία λήψης της αποφάσεων στην ΕΕ, καθιστά ευκολότερο τον αποκλεισμό για κάποια κράτη μέλη, αλλά δυσκολότερο για το Συμβούλιο Υπουργών να καταλήξει σε κοινές θέσεις, αφήνοντας την πολιτική πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. .
Κατακερματισμός και αστάθεια
«Η φύση της διακυβέρνησης (σ.σ. στα κράτη της ΕΕ) έχει αλλάξει σημαντικά σε όλη την Ευρώπη: πιο κατακερματισμένη, πιο ασταθής.
Αυτό επηρεάζει την ικανότητα να καθιερωθεί η συνοχή για θεμελιώδεις πολιτικές αποφάσεις στο Συμβούλιο», δήλωσε στο EURACTIV ο διευθύνων σύμβουλος της Pantarhei, Gilbert Rukschcio.
Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο δεσμεύονται από σταθερές, πενταετείς εντολές συμβάλλει επίσης στη σταθερότητα και την πολιτική τους αποτελεσματικότητα.
www.bankingnews.gr
Τέλος στο φόβητρο της ακροδεξιάς: Η πιο «σταθερή» στην Ευρώπη είναι η κυβέρνηση Orban στην Ουγγαρία
η πολιτική κυριαρχία του Orban στην Ουγγαρία οδήγησε το κόμμα του, το Fidesz, να κερδίσει μεγάλες πλειοψηφίες, λαμβάνοντας τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου στις τελευταίες τέσσερις γενικές εκλογές
Σχόλια αναγνωστών