Η πρόταση της Γερμανίας και Ολλανδίας κοινοποιήθηκε σε άλλες χώρες της ΕΕ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας σήμερα (12/10/2022) στην Πράγα
Διχασμένη παραμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και κυρίως της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.
Τη στιγμή που η Ρωσία τροφοδοτεί -με το σταγονόμετρο- αέριο την Ευρώπη και οι ενεργειακές τιμές παραμένουν στα ύψη εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να έχουν ακόμα μία συνεδρίαση-θρίλερ στην Πράγα ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου. Στόχος είναι να καταλήξουν σε μια δέσμη μέτρων για την ενέργεια, που θα κληθούν να εγκρίνουν οι αρχηγοί των κρατών-μελών.
Τα μέτωπα παραμένουν δύο: από τη μία πλευρά είναι η Γερμανία και οι χώρες-δορυφόροι της που αντιτίθενται στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται χώρες όπως η Ελλάδα που τάσσονται κατά της «στοχοποίησης» του ρωσικού αερίου ζητώντας ανώτατο όριο στο σύνολο του φυσικού αερίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, Γερμανία και Ολλανδία πρότειναν δέσμη 10 μέτρων, που θα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου και να αποφύγει τη διανομή καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της δυνατότητας καθορισμού μιας νέας τιμής αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Επίσης, καλούν την ΕΕ να αρχίσει κοινή αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να σταματήσουν οι μεμονωμένες χώρες να ανταγωνίζονται η μία την άλλη στις αγορές.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση -παρά τις πιέσεις για ένα ευρύτερο πλαφόν- ετοιμάζεται να προτείνει μια προσωρινή αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζοντας τις τιμές φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες πρότειναν -τον περασμένο μήνα- την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, αλλά απέσυραν την πρόταση μετά τις αντιδράσεις των κεντρικών και ανατολικών χωρών που φοβήθηκαν ότι η Μόσχα θα προβεί σε αντίποινα διακόπτοντας τις περιορισμένες προμήθειες που εξακολουθεί να στέλνει στην Ευρώπη.
Η πρόταση Γερμανίας και Ολλανδίας
Στην δέσμη 10 μέτρων, που προτείνουν Γερμανία και Ολλανδία, περιλαμβάνεται και η εξέταση της δυνατότητας καθορισμού μιας νέας τιμής αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Το σχέδιο, το οποίο είδε το Reuters και κοινοποιήθηκε σε άλλες χώρες της ΕΕ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του μπλοκ σήμερα (12/10/2022), καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει την κοινή αγορά φυσικού αερίου.
Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι είναι ανοικτές στη δημιουργία από την ΕΕ ενός νέου δείκτη αναφοράς LNG και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το αναπτύξει, ενώ παράλληλα αξιολόγησαν μια τέτοια τιμή πρέπει να παραμείνει εθελοντική.
«Λιγότερο προτιμητέα επιλογή» το πλαφόν
Παράλληλα, Γερμανία και Ολλανδία παραμένουν... επιφυλακτικές όσον αφορά ένα ευρύ πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου επισημαίνοντας ότι είναι... λιγότερο προτιμητέα επιλογή.
Η Γερμανία και η Ολλανδία -η πρώτη εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η δεύτερη σημαντικός κόμβος εμπορίας φυσικού αερίου- έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
«Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών είναι πολύ προτιμότερες από ένα ανώτατο όριο», αναφέρεται στο έγγραφο.
Στον αντίποδα, η ΕΕ καλείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με προμηθευτές εκτός Ρωσίας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αλγερία και η Νορβηγία, για να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές.
Την ίδια στιγμή, Γερμανία και Ολλανδία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά μόνο εάν είναι εφικτό για τις χώρες που θα επηρεάσει περισσότερο, αναφέρεται στο έγγραφο.
Η ηλεκτρική ενέργεια
Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, η ΕΕ ετοιμάζεται να προτείνει μια προσωρινή αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζοντας τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση, νομίζω ότι σίγουρα υπάρχει γενικευμένη συμφωνία και η Επιτροπή κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (12/10/2022) ο Roberto Cingolani, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Σχετικά με τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου, όλοι συμφωνούν ότι οι τιμές είναι τρελές. Αυτό μπορεί να εξαρτάται από τη μηχανική της αγοράς, αλλά φυσικά υπάρχουν διαφορετικές πιθανές λύσεις» τόνισε και συμπλήρωσε «συμφωνούμε για τη διάγνωση, η θεραπεία είναι ακόμα υπό συζήτηση».
Από την πλευρά τους, Γερμανία και Ολλανδία έδωσαν έναν προσεκτικό τόνο όσον αφορά τα μέτρα που στοχεύουν στην τιμή του φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ορισμένα κράτη ζήτησαν να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την ΕΕ ένα ισπανικό και πορτογαλικό σύστημα που θέτει ανώτατα όρια στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.
Ουγγαρία: Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη προκλήθηκε από τις λάθος κυρώσεις της ΕΕ
Τη θέση πως η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη προκλήθηκε από τις λανθασμένες κυρώσεις της ΕΕ διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, ο οποίος για ακόμα μια φορά υποστήριξε πως η Ουγγαρία είναι αντίθετη σε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο Peter Szijjarto, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διεθνή συνεργασία της Ουγγαρίας στον τομέα της ενέργειας, είπε πως αναμένει από την Ευρώπη να απέχει από οποιεσδήποτε προτάσεις για κυρώσεις.
«Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη προκλήθηκε από αυτές τις λανθασμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες. Δυστυχώς οι προτάσεις της Κομισιόν είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.
Πρέπει να ανακτήσουμε τη κοινή λογική, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα» υπογράμμισε ο Szijjarto, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση των 27 υπουργών Ενέργειας να μην παρουσιάσει κάποιες νέες «εξαιρετικές ιδέες».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών