Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Blinken: Η Κίνα θα προσαρτήσει την Ταϊβάν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε

Προειδοποίηση Blinken: Η Κίνα θα προσαρτήσει την Ταϊβάν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε
«Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα της άσκησης βίας επί της Ταϊβάν», δηλώνει εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Την εκτίμηση ότι η Κίνα, υπό τον Xi Xiping, κινείται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο προς την προσάρτηση της Ταϊβάν, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Blinken.
Η κυβέρνηση της Κίνας συνεχίζει τα σχέδιά της να προσαρτήσει την Ταϊβάν σε ένα πολύ ταχύτερο χρονοδιάγραμμα υπό τον Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις για παγκόσμια οικονομική αναταραχή εάν η Ταϊβάν καταληφθεί.
«Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα της άσκησης βίας επί της Ταϊβάν», δηλώνει εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος
Τα σχόλια του Blinken έρχονται καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) συνέρχεται για το συνέδριό του που πραγματοποιείται δύο φορές τη δεκαετία, στη σημαντικότερη συνάντηση του πολιτικού του κύκλου. Σε μια σημαντική ομιλία που άνοιξε τις συνεδριάσεις την Κυριακή, ο Σι κατέστησε σαφές ότι τα σχέδιά του για την Ταϊβάν παραμένουν στον πυρήνα του πλάνου του για την «αναζωογόνηση» της Κίνας.

Η αλλαγή του status quo από την Κίνα

Σε συνομιλία με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν είπε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν διατηρούνταν με επιτυχία για δεκαετίες, αλλά το Πεκίνο άλλαξε την προσέγγισή του.
«Αντί να επιμείνει στο status quo που δημιουργήθηκε με θετικό τρόπο, το Πεκίνο έχει λάβει μια θεμελιώδη απόφαση ότι το status quo δεν είναι πλέον αποδεκτό και είναι αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση σε ένα πολύ πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε:
«Εάν τα ειρηνικά μέσα δεν λειτουργήσουν, τότε θα χρησιμοποιήσουν μέσα καταναγκασμού. Εάν ούτε αυτά λειτουργήσουν, τότε πιθανώς να απευθυνθούν στα ισχυρά μέσα για την επίτευξη του στόχου τους. Αυτό είναι που διαταράσσει βαθιά το status quo και δημιουργεί τεράστιες εντάσεις».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης