«Υπάρχει σαφής αύξηση των κρουσμάτων που δίνουν νοσηλεία» και μάλιστα, στα νοσοκομεία «έχουμε σχεδόν 200 προσαγωγές κάθε μέρα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για την καινούρια παραλλαγή, παρακλάδι της Omicron 5, ΒQ. 1 και η ΒQ 1,1, που όμως ακόμη δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας, αλλά πιθανόν θα επικρατήσει, σημειώνοντας πως θα είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Κένταυρος».
«Έχουμε σχεδόν 200 προσαγωγές κάθε μέρα στα νοσοκομεία μας. Υπάρχει σαφής αύξηση των κρουσμάτων που δίνουν νοσηλεία», ανέφερε o κ. Βασιλακόπουλος, όπως μεταδίδει το ertnews.gr, και πρόσθεσε ότι «είναι η τρίτη εβδομάδα αύξησης ενώ ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει έρθει η καινούργια παραλλαγή που πιθανόν θα επικρατήσει και η οποία είναι ένα παρακλάδι της Omicron 5, η ΒQ. 1 και η ΒQ 1,1.
Η νέα αυτή παραλλαγή ΒQ 1 , κατά τον ίδιο, θα είναι πιο μεταδοτική από τον «Κένταυρο» και αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας, ενώ «το πώς θα την αντιμετωπίσουμε εξαρτάται και από το πώς θα φερθούμε από πλευράς προσέλευσης στο να κάνουμε το εμβόλιο, που είναι το βασικότερο όπλο που έχουμε, το επικαιροποιημένο εμβόλιο».
Ο κόσμος να κάνει το νέο εμβόλιο
Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο κόσμος πρέπει να κάνει το νέο εμβόλιο».
Εξήγησε ότι δεν είναι το ίδιο εμβόλιο που κάναμε πριν 1,5χρόνο και έχουμε κάνει 3 ή 4 αναμνηστικές δόσεις, αλλά ένα καινούργιο εμβόλιο που περιέχει και την πληροφορία για να καταπολεμούμε το στέλεχος Omicron 4 και 5 που κυκλοφορούν τώρα.
«Το επόμενο στέλεχος που πιθανόν θα μας απασχολήσει, το η ΒQ 1 διαφέρει μόνο κατά δύο μεταλλάξεις», σημείωσε και πρόσθεσε πως «το εμβόλιο, λοιπόν, που θα κάνουμε τώρα είναι πάρα πολύ κοντά ακόμα και στο νέο στέλεχος που αναμένεται να έρθει και να επικρατήσει και άρα, είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τον εαυτό μας».
Για ιώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «και γρίπη θα έχουμε φέτος και τις υπόλοιπες ιώσεις, όπως και κάθε χρονιά. Δεν είναι κάτι παράλογο αυτό, ούτε κάτι που πρέπει να μας φοβίζει. Το αποστειρωμένο περιβάλλον που ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια, με τη συνεχή χρήση των μασκών δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση την οποία μπορούμε να ζούμε για όλη μας τη ζωή».
Πρόσθεσε ότι ένα παιδί δεν θα πάθει κάτι αν νοσήσει από μια ίωση γιατί εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Όπως είπε, «δεν πρέπει να φοβόμαστε τόσο πολύ. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί όντως πρέπει να κάνουμε τεστ στα παιδιά, ειδικά αν έχουν συμπτώματα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών