(upd) Τη στιγμή που το ΝΑΤΟ διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το σενάριο να προμηθεύσουν το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και F-16, κίνηση που αναμφίβολα δείχνει κλιμάκωση και αναζωπύρωση των πολεμικών επιχειρήσεων στο ουκρανικό μέτωπο.
Άλλωστε σε σημερινές του δηλώσεις και ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg υποστήριξε πως η Συμμαχία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μειώσει τη συνδρομή και τη βοήθεια της προς την Ουκρανία τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Επανέρχεται η ιδέα για μαχητικά F16 και MiG-29
Το σενάριο περί του να δοθούν στο Κίεβο μαχητικά F16 και MiG-29 αναφέρει ο απόστρατος ναύαρχος των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης.
«Οι αρχηγοί των χωρών του ΝΑΤΟ συζητούν για άλλη μια φορά τη δυνατότητα παροχής στο Κίεβο σοβιετικών μαχητικών MiG-29 (η Πολωνία έχει δηλώσει προηγουμένως την ετοιμότητά της να τα στείλει στο Κίεβο) ή ακόμη και των πολυλειτουργικών και εύχρηστων αμερικανικών F-16, τα οποία είναι σε αφθονία» αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg ο Σταυρίδης, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο στις πρώτες ημέρες της στρατιωτικής σύγκρουσης, αν και τώρα το συμβουλεύει να αυξήσει σημαντικά την υποστήριξη του προς το Κίεβο από αέρος.
Να αυξηθεί η βοήθεια στην αεράμυνα της Ουκρανίας
«Η Δύση θα πρέπει να αυξήσει τη βοήθεια προς το Κίεβο στο θέμα της αεράμυνας.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, φυσικά, θέλει το ΝΑΤΟ να εισαγάγει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα και συχνά καλεί τη Δύση να «κλείσει τον ουρανό» της Ουκρανίας.
Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να λάβει συστήματα αεράμυνας Iron Dome, συστήματα αεράμυνας Patriot και πιθανώς μαχητικά» τονίζει ο πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος υποστηρίζει πως αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα στον αέρα, το έχει η ρωσική πολεμική αεροπορία που έχει και μεγάλη εμπειρία από τις μάχες στη Συρία.
Stoltenberg: Θα συνεχίσουμε τη βοήθεια, δεν υποχωρούμε
Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Συμμαχία να σταματήσει να βοηθά την Ουκρανία, ενώ κάλεσε τους εταίρους να δεσμευτούν για περισσότερη βοήθεια προς το Κίεβο ενόψει και του χειμώνα, ιδιαίτερα μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ηλεκτροδότηση από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές ενέργειας.
Οι ΥΠΕΞ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που συνέρχονται στο Βουκουρέστι αναμένεται να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην παροχή περαιτέρω στρατιωτικής (συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά, κοκ) και οικονομικής βοήθειας, όπως π.χ. καύσιμα, ιατρικά υλικά, χειμερινό εξοπλισμό, κοκ.
«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
Δεν θα υποχωρήσουμε» υπογράμμισε ο Stoltenberg, αναφέροντας πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι όροι για την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, θα ήταν να προχωρήσει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.
O Stoltenberg υποστήριξε πως οι ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές ενέργειας έχουν αποφέρει «κολοσσιαίες συνέπειες» και έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές, ενώ υπογράμμισε πως τα κράτη - μέλη πρέπει να συνδράμουν έτσι ώστε η Ουκρανία να ξανακτίσει την ενεργειακή της υποδομή.
Κλειστή η πόρτα της Συμμαχίας
Πάντως και παρά τα μηνύματα βοήθειας, το ΝΑΤΟ διαμηνύει στην Ουκρανία ότι οι πόρτες για την ένταξη της στη Συμμαχία, παραμένουν ανοιχτές αλλά όχι τώρα.
Αν και κάποια κράτη ζητούν να δοθεί στο Κίεβο ένα πιο «συγκεκριμένο μονοπάτι» για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει συναίνεση για αυτό στο εσωτερικό της Συμμαχίας κάτι που αναμένεται να φανεί και στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Αντιθέτως, προτεραιότητα εξακολουθεί να παραμένει η ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουν τώρα, είναι να δοθεί η δέουσα βοήθεια στην Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο» αναφέρει διπλωμάτης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Σε τι θα δεσμευτούν
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν το στρατό της Ουκρανίας έτσι ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί σε οποιαδήποτε ρωσική επίθεση σε μακροπρόθεσμο διάστημα, αλλά οι συζητήσεις πιθανότατα δεν θα συμφωνηθούν, πριν τη συνάντηση των ηγετών στο Βίλνιους της Λιθουανίας το ερχόμενο καλοκαίρι» επισημαίνει το Bloomberg επικαλούμενο άλλο δυτικό διπλωμάτη.
Όπως επισημαίνεται, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος αλλά και δέσμευση στη σημερινή συνάντηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά το πρόσφατο αίτημα του Κιέβου.
Όχι ΝΑΤΟ
Οι σύμμαχοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το αίτημα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι δεσμεύσεις για συλλογική άμυνα της Συμμαχίας, μπορεί να την οδηγήσει σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία, κάτι που όλο αυτό το διάστημα το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Zelensky είχε εκφράσει την επιθυμία του για μια fast track ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αίτημα στο οποίο έχει αρνηθεί να απαντήσει άμεσα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Οικονομική βοήθεια ΗΠΑ
Αντιθέτως, οι συμμαχικές δυνάμεις και ιδίως οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν νέα οικονομική βοήθεια στο Κίεβο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στο ενεργειακό της σύστημα.
Λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της οικονομικής βοήθειας αναμένεται να δώσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ.
Μάλιστα, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ έχει καταστήσει σαφές πως θα είναι μια ουσιαστική βοήθεια, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών