Οι αποφασιστικές ενέργειες της Μόσχας βοήθησαν στην αποκάλυψη «των αληθινών προθέσεων και στάσης των δυτικών χωρών» απέναντι στη Ρωσία
Συνοψίζοντας την πορεία εξωτερικής πολιτικής της χώρας το 2022, το υπουργείο επισήμανε ότι η αναγνώριση της κυριαρχίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk (LPR), η έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις δύο δημοκρατίες του Donbass αλλά και στις απελευθερωμένες περιοχές των περιοχών Zaporizhzhia και Kherson που ακολούθησε η ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν «σκληρά αλλά απαραίτητα βήματα».
Αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της Δύσης
«Ταυτόχρονα, τερμάτισαν μια 30ετή περίοδο έντιμων προσπαθειών της Ρωσίας να οικοδομήσει μια ισότιμη εταιρική σχέση με τη συλλογική Δύση», ανέφεραν οι Ρώσοι διπλωμάτες.
Οι αποφασιστικές ενέργειες της Μόσχας βοήθησαν στην αποκάλυψη «των αληθινών προθέσεων και στάσης των δυτικών χωρών» απέναντι στη Ρωσία.
«Καταφεύγοντας σε ανοιχτά ρωσοφοβική ρητορική και αναγνωρίζοντας δημόσια ότι το «σύνολο μέτρων» του Μινσκ ήταν απλώς ένας τρόπος για να κερδίσει χρόνο για το καθεστώς του Κιέβου και να το γεμίσει με ΝΑΤΟϊκά όπλα, οι δυτικοί ηγέτες δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταφέρουν ένα «στρατηγικό πλήγμα». στη χώρα μας και να την απομακρύνουν από την παγκόσμια σκηνή ως γεωπολιτική οντότητα», κατέληξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ποιος διάλογος η Δύση μας έχει κηρύξει τον πόλεμο
Εξάλλου η Ρωσία θεωρεί, πως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συλλογική Δύση έχει κηρύξει τον πόλεμο στη Μόσχα εδώ και πολύ καιρό, κυρίως μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία.
«Η συλλογική Δύση, της οποίας ηγείται μια πυρηνική δύναμη - οι Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε πόλεμο μαζί μας.
Αυτός ο πόλεμος μας κηρύχθηκε πριν από πολύ καιρό, μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ και μάλιστα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά τις συμφωνίες του Μινσκ που κανείς δεν επρόκειτο να εφαρμόσει», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξή του στο Channel One.
«Θέλουμε να τερματιστεί ο πόλεμος
Η Ρωσία επιδιώκει να επιλύσει την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και να τερματίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Δύση το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Lavrov.
«Φυσικά, πιθανότατα θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, να βάλουμε ένα τέλος στον πόλεμο που η Δύση ετοίμαζε και που τελικά μας εξαπέλυσε μέσω της Ουκρανίας. Αλλά η προτεραιότητα για εμάς είναι οι ζωές των στρατιώτες, τις ζωές των πολιτών που έχουν μείνει στην περιοχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε.
«Είμαστε ένας υπομονετικός λαός, θα υπερασπιστούμε τους συμπατριώτες μας, τους πολίτες, τα εδάφη που είναι ρωσικά για αιώνες, με βάση αυτές τις προτεραιότητες», είπε ο υπουργός.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία επιβεβαίωσε, πως κανείς δεν επρόκειτο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.
H Merkel είχε περιγράψει τη σύναψη των συμφωνιών του Μινσκ το 2014 ως μια προσπάθεια να δοθεί στην Ουκρανία χρόνος για να ενισχυθεί.
O Lavrov υποστήριξε, πως ήταν σαφές σε όλους ότι η σύγκρουση είχε σταματήσει και το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί, «αλλά αυτό ήταν που έδωσε στην Ουκρανία ανεκτίμητο χρόνο».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να παράσχουν υποστήριξη στο Κίεβο εκείνη την εποχή στον ίδιο βαθμό που το κάνουν τώρα.
Υβριδικός πόλεμος
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ έχει κηρύξει «υβριδικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας, «ακολουθώντας αδιαμφισβήτητα τις ΗΠΑ», στον οποίο η Μόσχα θα απαντήσει.
«Η πολιτική των Βρυξελλών έχει βλάψει μόνο τα συμφέροντα και την ευημερία των ίδιων των πολιτών της ΕΕ», είπε ο Lavrov.
«Η Ουάσινγκτον απαγορεύει στις χώρες της ΕΕ να εμπλακούν σε διάλογο με τη Μόσχα για ενεργειακά ζητήματα, αν και οι ρωσικές προμήθειες καυσίμων έχουν προσφέρει στην Ευρώπη πρωτοφανή ευημερία για δεκαετίες», επισήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
«Να σας υπενθυμίσω ότι μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσχώρησαν στις αμερικανικές κυρώσεις και άρχισαν να μειώνουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικών ενεργειακών πόρων. Κόβουν το κλαδί στο οποίο κάθονται
Στα τέλη Ιουλίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια.
Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, οδήγησε σε ενεργειακή κρίση στην ΕΕ, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται σε τιμές ρεκόρ», σημείωσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών