Τελευταία Νέα
Gun Room

Colt Z40 - Άγνωστη πτυχή

tags :
Colt Z40 - Άγνωστη πτυχή
Οι βαριές πρέσσες στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ δούλευαν νυχθημερόν κατασκευάζοντας πιστόλια 1911, περίστροφα Python και Cobra

Η εξαγορά τη Colt και η ενσωμάτωση της στον όμιλο CZ Group για κάποιους ήταν “κεραυνός εν αιθρία”. Για κάποιους άλλους όμως φαντάζει ως το κλείσιμο ενός κύκλου που ξεκίνησε πριν τριάντα χρόνια.

Μια καθησυχασμένη αυτοκρατορία

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η διάρθωση της οπλοβιομηχανίας ήταν πολύ διαφορετική. Η κραταιά Colt ατένιζε τον κόσμο από την κορυφή. Και γιατί όχι; Οι βαριές πρέσσες στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ δούλευαν νυχθημερόν κατασκευάζοντας πιστόλια 1911, περίστροφα Python και Cobra. Επιπλέον, ο αμερικανικός στρατός (και μαζί του to NATO) αγόραζαν εκατομμύρια Μ-16 και Μ-4, γεμίζοντας τα ταμεία της εταιρείας. Τα μπόνους έρρεαν και οι μάνατζερς συνέχαιραν αλλήλους. Κάπου στο βάθος όμως, ένα μαύρο συννεφάκι χαλούσε την ειδυλιακή εικόνα. Ευρωπαίοι εισβολείς με ονόματα όπως Beretta, Sig Sauer, Glock ξεφόρτωναν στις αμερικανικές ακτές ολόκληρα κοντέινερ με νέα πιστόλια. Κοινό τους χαρακτηριστικό: Διέθεταν πολύσφαιρους γεμιστήρες, σκανδάλες διπλής ενέργειας και έριχναν το φθηνότερο φυσίγγο 9mm. H γειτονική Springfield Armory είχε δεί πρώτη τον κίνδυνο και συμπλήρωσε τη δική της γκάμα 1911 με τα Tanfoglio TZ75, ιταλικά αντίγραφα του τσεχικού CZ75.
2_2_1.jpg

Outsourcing

Έχοντας έρθεί “τελευταία στο πάρτυ” η Colt έψαχνε μια γρήγορη λύση. Ήρθε σε επαφή με την CZ μια πρώην κρατική εταιρεία που αναζητούσε διεξόδους. Ζήτησε από του Τσέχους να σχεδιάσουν ένα μοντέλο για την αμερικανική αγορά. Το πιστόλι θα έπρεπε να έχει δύο εκδόσεις: σε 9mm για την πολιτική αγορά και .40SW που ήταν το ανερχόμενο φυσίγγιο για αστυνομική χρήση. Οι μάνατζερς της Colt επιθυμούσαν να έχει τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του CZ75 και σκανδάλη αποκλειστικά διπλής ενέργειας, αλλά απαίτησαν η εμφάνιση του να θυμίζει το 1911. Οι άνθρωποι της CZ κολακευμένοι από την προοπτική συνεργασίας  με ένα αμερικανικό κολοσσό,  ρίχτηκαν στη δουλειά. Ελάχιστα από τις συζητήσεις είχαν διατυπωθεί σε χαρτί και ούτε λόγος γινόταν για ρήτρες διασφάλισης της συμφωνίας. Σύντομα θα έπαιρναν ένα ακριβό μάθημα για τον καπιταλισμό.
3_2_1.jpg

H σχεδίαση

Σύμφωνα με τον Άνγκους Χόμπντελ (Angus Hobdell)  το σύμβουλο-δοκιμαστή της CZ που έριχνε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με τα χρώματα της, οι Τσέχοι ανταποκρίθηκαν ταχύτατα. Μέσα σε λίγους μήνες κατασκεύασαν και υπέβαλλαν σε δοκιμές 11.000 φυσιγγίων το πρωτότυπο με κωδικό CZUB40 BROD σε διαμέτρημα .40 S&W.  Το σχεδίασε ο Radek Hauerland (Ράντεκ Χάουρλαντ). Διέθετε τον εσωτερικό μηχανισμό σκανδάλης, τις πλήρους μήκους ράγες κλείστρου και τους γεμιστήρες διπλής στήλης του CZ75. Πολλά απάρτια, όπως οι εξολκείς, ο αναστολέας του κλείστρου και ο επικρουστήρας ήταν εναλλάξιμα. Τα συνδύαζε με μια λαβή που είχε την ίδια γωνία με αυτή του Colt 1911 και τις ίδιες διακοσμητικές γραμμές. Για μεγαλύτερη οπτική ομοιότητα τα πλακίδια χρησιμοποιούσαν δύο βίδες σε κάθε πλευρά, αντί μίας του CZ.
Το σύγχρονο διαμέτρημα .40SW θεωρούνταν ότι θα αντικαθιστούσε τόσο το .45 όσο και το 9Χ19mm, συνδυάζοντας την ισχύ του πρώτου με τη μεγάλη αναχορηγία (12 φυσίγγια) του δεύτερου.
Το αρχικό σχέδιο διέθετε σκανδάλη DAO, δηλαδή κάθε φορά ο χρήστης έπρεπε να νικήσει μια μακρά διαδρομή βάρους 5 περίπου κιλών. Η λογική ήταν πως αυτή η λύση μιμείται τις σκανδάλες περιστρόφων με τις οποίες ήταν εξοικειωμένοι οι αστυνομικοί. Έχοντας στο μυαλό του την πολιτική αγορά ο Hauerland σχεδίασε δύο ακόμη μηχανισμούς. Έναν συμβατικό διπλής/μονής ενέργειας που ήταν απλοποίηση του αντίστοιχου από το CZ75 και έναν ακόμη που λειτουργούσε όπως του Sig 226 με αφόπλιση της σφύρας.

Αρχική παραγωγή

Στα τέλη του 1997 η γραμμή παραγωγής ήταν έτοιμη και τα πρώτα 800 πιστόλια βγήκαν στην αγορά το 1998. Αρχικά θέλησαν να το ονομάσουν  “2011” αλλά το όνομα ήταν πατενταρισμένο από την Tripp Research (γνωστή και ως STI).   Κατέληξαν στο  “ColtZ40”, χρησιμοποιώντας  ένα λογοπαίγνιο που έδενε τα ονόματα των δύο εταιρειών.  Τα πιστόλια έφεραν στη μια πλευρά του κλείστρου το όνομα της Colt και την διεύθυνση της έδρας της ενώ ο κορμός έγραφε “made in Czech Republic”. Η ποιότητα ήταν τουλάχιστον εφάμιλλη εκείνης που θα μπορούσε να παραχθεί στις ΗΠΑ, η τιμή ανταγωνιστική και το όπλο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Το “ολίσθημα” της Colt

Ο ερχομός του  ColtZ40 συνέπεσε με μια εποχή όπου οι Δημοκρατικοί πολιτικοί στις ΗΠΑ “γκρέμιζαν” συστηματικά το δικαίωμα στην οπλοκατοχή με νομικούς περιορισμούς και παρασκηνιακούς εκβιασμούς. Η Colt για να συνεχίσει να λαμβάνει τεράστια στρατιωτικά συμβόλαια για Μ-16 δέχτηκε να δημιουργήσει τεχνολογία “έξυπνων πιστολιών”, τα οποία (κατά τους εμπνευστές του μέτρου) θα λειτουργούσαν μόνο όταν τα χειριζόταν ένα εξουσιοδοτημένο άτομο. Ένα κύκλωμα στη λαβή θα λάμβανε σήμα από πομπό που θα φορούσε ο χειριστής για να πυροβολήσει. Το αμερικανικό κοινό είδε -και όχι εντελώς άδικα- την κρατική αυτή οδηγία ως προσπάθεια ελέγχου της οπλοκατοχής. Φοβούμενοι ότι κάποιος με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων θα απενεργοποιούσε τα ατομικά όπλα των πολιτών κατά βούληση, μποϋκόταραν τα προϊόντα της Colt. Αν και τα Ζ40 δε διέθεταν τέτοια συστήματα, έπεσαν θύμα της συγκυρίας. Οι Αμερικανοί υπαναχώρησαν στη συμφωνία με τη CZ, αφήνοντας τους Τσέχους με ημιφινιρισμένα απάρτια για 1.000 περίπου όπλα.
4_1_1.jpg

Έλεγχος ζημιών

Η Ceska Zbrojovka συναρμολόγησε αρκετά από αυτά, με τα κλείστρα να φέρουν ακόμη τη φίρμα της Colt και τα διέθεσε μέσα από δικό της δίκτυο σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Έβγαλαν το CZ40B (με τη συμβατική σκανδάλη διπλής ενέργειας του CZ75) που αποδείχτηκε αξιόλογο και μια έκδοση για την Ευρώπη σε διαμέτρημα 9Χ19 (CZ LE9). Υπήρξαν κάποια ελάχιστα που συνδύαζαν τον κορμό του Ζ40 με το βραχύ κλείστρο του CZ75 Compact για συγκαλυμμένη οπλοφορία. Είναι η σπανιότερη παραλλαγήτου τύπου.
Μετά το “ναυάγιο” της συνεργασίας οι Τσέχοι χρησιμοποίησαν την έρευνα του σχεδίου για να εξελίξουν το CZ2075 RAMI, που είναι ουσιαστικά ένα Ζ40 με “κομμένη” λαβή και βραχύτερη κάνη. Οι μηχανισμοί σκανδάλης του Hauerland πέρασαν αυτούσιοι στα μοντέλα “Ωμέγα”, Ρ07 και Ρ09.

Η ειρωνεία της τύχης

Τρείς σχεδόν δεκαετίες αργότερα, οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί με την CZ να υπαγορεύει την πορεία για τον όμιλο Colt. Θα ήταν ενδιαφέρον ο συμβολισμός αν κάποιος από τη CZ έβγαζε τα πιστόλια που φαίνονται στις εικόνες από το ιδιωτικό μουσείο στο Ουχέρσκι Μπρόντ και τα δώριζε στην αντίστοιχη συλλογή της Colt στο Χάρτφορντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης