Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Στη συγκράτηση των τιμών βασικών ειδών έχει συμβάλει το «καλάθι του νοικοκυριού»

Γεωργιάδης: Στη συγκράτηση των τιμών βασικών ειδών έχει συμβάλει το «καλάθι του νοικοκυριού»
Από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα της κάρτας αγορών, προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις, όπως ανέφερε ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα
Το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, με το 50% των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ να είναι από αυτό, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας πως εξετάζεται η προσθήκη επώνυμων προϊόντων.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ ανέφερε πως «αποδεδειγμένα το καλάθι του νοικοκυριού έχει κρατήσει τις τιμές σταθερές και προς τα κάτω 10 εβδομάδες, το οποίο ήταν αναπάντεχο. Σήμερα πια ξέρουμε ότι το 50% του τζίρου των σουπερμάρκετ γίνεται με προϊόντα από το καλάθι» .
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα «καλάθια», σημείωσε  ότι θα ληφθούν αποφάσεις μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους κλάδους, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στις ανατιμήσεις.

Περί ανατιμήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε διάφορα προϊόντα, της τάξεως του 5-10% όπως σε γαλακτοκομικά, κρέατα, απορρυπαντικά και είναι ανατιμήσεις που έχουν να κάνουν με όλη την αύξηση του πληθωρισμού του τελευταίου τρίμηνου του έτους - το τελευταίο τρίμηνο δεν είχαμε καθόλου ανατιμήσεις - και όλη η πληθωριστική πίεση μου μαζεύτηκε σε διάφορα προϊόντα Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αποτυπώνεται στις αυξήσεις που κάνουν οι εταιρείες τον Ιανουάριο».
 «Θα έλεγα ότι έχουμε μια μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 7%», πρόσθεσε.

Market pass

Περαιτέρω, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα της κάρτας αγορών , προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις και μέσα στον ίδιο μήνα θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές, που πιθανότατα θα αφορούν όσους κάνουν αποδεκτή την ψηφιακή κάρτα.

Χειμερινές εκπτώσεις

Τέλος, με αφορμή την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, ο υπουργός σημείωσε πως τα εμπορικά καταστήματα είναι υποχρεωμένα βάσει της νομοθεσίας, το ποσοστό έκπτωσης που αναγράφουν στις βιτρίνες τους να είναι σε σύγκριση της σημερινής τιμής με την τιμή προ 30 ημερών και όχι από αυτή πριν από μια εβδομάδα, ώστε να αποφευχθούν οι πλασματικές εκπτώσεις.
Υπενθύμισε ότι τα πρόστιμα είναι αυστηρά και κάλεσε τους καταναλωτές να προχωρούν σε καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης