Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Εξαντλήσαμε τα στρατιωτικά μας αποθέματα για την Ουκρανία

Παραδοχή Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Εξαντλήσαμε τα στρατιωτικά μας αποθέματα για την Ουκρανία
Περισσότερο αναγκαία από ποτέ η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Στην παραδοχή ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ εξάντλησαν τα στρατιωτικά τους αποθέματα στο πλαίσιο της βοήθειας προς την Ουκρανία προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε πως σε κάθε περίπτωση, αυτή ήταν μια σωστή απόφαση.
«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και τα μέλη της ΕΕ εξάντλησαν τα αποθέματά τους βοηθώντας την Ουκρανία.
Αλλά ήταν η σωστή απόφαση.
Έχει να κάνει με την ασφάλειά μας, επομένως πρέπει να στραφούμε στις δικές μας δυνατότητες, στα αποθέματα και στα πυρομαχικά μας για να βοηθήσουμε το Κίεβο» είπε ο Stoltenberg πως η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι πιο σημαντική από την τήρηση των προτύπων του ΝΑΤΟ για τα αποθέματα στρατιωτικού εξοπλισμού.
Όπως είπε, ΝΑΤΟ και ΕΕ συντονίζουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή όπλων.
«Μιλάμε για αύξηση της παραγωγής στις χώρες της ΕΕ που είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και στα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Αλληλεπιδρούμε άμεσα με τους κατασκευαστές για την αυξήσουν την παραγωγή ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε την ενισχυμένη βοήθεια προς το Κίεβο» είπε ο Stoltenberg, ο οποίος σημείωσε πως η συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι περισσότερο σημαντική και αναγκαία από ποτέ.

Ο στόχος του Putin

«Ο πρόεδρος Putin ήθελε να πάρει την Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες και να μας διχάσει.
Έχει ξεκάθαρα αποτύχει και στα δύο», τόνισε o Stoltenberg, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel στο πλαίσιο της υπογραφής κοινής δήλωσης για την επέκταση της μεταξύ τους συνεργασίας.
Η σημερινή Κοινή Δήλωση για τη Συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι μια νέα προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών, με τη δέσμευση να βελτιωθούν οι προσπάθειες για συνεργασία με στόχο την προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομών.
«Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν επίσης στόχο να συνεργασθούν στο μέλλον σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και για το διάστημα, την ξένη ανάμιξη και τη χειραγώγηση των πληροφοριών» ανέφερε ο Stoltenberg.

Θα επικυρώσει η Τουρκία την ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας

Επιπλέον, ο Stoltenberg εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Τουρκία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
«Όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είμαι βέβαιος ότι η ενταξιακή διαδικασία θα ολοκληρωθεί, και ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν τα πρωτόκολλα ένταξης στα κοινοβούλια τους.
Αυτό ισχύει και για την Τουρκία» υποστήριξε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως η διαδικασία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ είναι «η ταχύτερη στην ιστορία», καθώς είθισται αυτή να διαρκεί περίπου δύο χρόνια (Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022).
Μέχρι στιγμής την ένταξη τους έχουν επικυρώσει τα 28 από τα 30 κράτη, καθώς απομένουν η Ουγγαρία και η Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης