Τελευταία Νέα
Speculator

Μπάκος - Καυμενάκης - Εξάρχου και Κούτρας - Wade Adams ερίζουν για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μπάκος - Καυμενάκης - Εξάρχου και Κούτρας - Wade Adams ερίζουν για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ
H πλευρά των ισχυρών μετόχων του ομίλου Ιντρακάτ έχει δηλώσει ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση της Άκτωρ
Σχετικά Άρθρα
Μήλον της έριδος για δύο αποτελεί η κατασκευαστική εταιρία ΑΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τόσο ο όμιλος Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου όσο και επενδυτικό σχήμα Κούτρα-Wade Adams.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των ισχυρών μετόχων του ομίλου Ιντρακάτ έχει δηλώσει ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση της Άκτωρ εφ όσον τίθεται θέμα πώλησής της αλλά δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της υπό την έννοια της υποβολής συγκεκριμένης προσφοράς. Ωστόσο το παρελθόν έχει δείξει ειδικά στην περίπτωση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ ότι η ομάδα των εφοπλιστών προχωρά σε προσφορές χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλην ελαχίστων και λογικών γεγονός που διευκολύνει την γρήγορη κατάληξη μιας συμφωνίας.

Από την πλευρά του το σχήμα Κούτρα-Wade Adams έχει υποβάλλει ήδη προσφορά για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ και σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται συζητήσεις μεταξύ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και των ενδιαφερομένων. Ωστόσο οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο στάδιο ώστε να μπορεί να προδικάσει κάποιος ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη. Και αυτό διότι ως γνωστόν όταν υπάρχει μια προσφορά για να καταλήξει σε αποτέλεσμα θα πρέπει τυχόν αιρέσεις που τίθενται να γίνονται αποδεκτές από τον πωλητή.

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ πάντως δεν φαίνεται να έχει βιασύνη να πουλήσει. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να το πράξει εφ όσον η τελική προσφορά που θα υποβληθεί θα κριθεί συμφέρουσα.

Τα μεγέθη της ΑΚΤΩΡ


Αξίζει να σημειωθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της ανήλθε στις 30.06.2022 σε €1,8 δισ.. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2022 υπεγράφησαν συμβάσεις συνολικής αξίας €321 εκατ., ενώ μετά την 30.06.2022 υπεγράφησαν συμβάσεις αξίας €24 εκατ. Επίσης έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους €950 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν, ανεβάζοντας το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της στα €2,8 δισ. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεισέφεραν περίπου το 65% των εσόδων του κλάδου Κατασκευής, ενώ αντιπροσωπεύουν το 61% του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων).
Επιπρόσθετα η ΑΚΤΩΡ θα είναι ο κατασκευαστής των έργων του Ομίλου στις Γούρνες Ηρακλείου καθώς και στο κτήμα Καμπά στην Κάντζα Αττικής, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των €350 εκατ.

Ο κλάδος της Κατασκευής (ΑΚΤΩΡ και θυγατρικές) παρουσίασε κατά τo πρώτο εξάμηνο του 2022 έσοδα €244,7 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 29,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, κατά το οποίο τα έσοδα είχαν ανέλθει σε €189,4 εκατ.

Η βελτίωση της ρευστότητας του κλάδου και η ταυτόχρονη χαλάρωση των μέτρων του COVID-19 συνετέλεσαν στην βελτίωση του ρυθμού προόδου των έργων και στην αύξηση των εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το EBITDA του κλάδου Κατασκευής για το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε σε κέρδος €0,1 εκατ. έναντι ζημιών €54,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Διευκρινίζεται ότι, τα αποτελέσματα της συγκριτικής περιόδου του 2021 είχαν επιβαρυνθεί με ζημία ποσού €26,2 εκατ. από σχηματισμό πρόβλεψης σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).
Το 2021 η ΑΚΤΩΡ είχε έσοδα 500 εκ ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης