Τελευταία Νέα
Διεθνή

Think Tank προβλέπει: Εάν η Κίνα εισβάλλει στην Ταιβάν θα χάσει 10.000 στρατιώτες και 155 αεροπλάνα, οι ΗΠΑ 3.200 στρατιώτες

Think Tank προβλέπει: Εάν η Κίνα εισβάλλει στην Ταιβάν θα χάσει 10.000 στρατιώτες και 155 αεροπλάνα, οι ΗΠΑ 3.200 στρατιώτες
Συντριβή της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, προβλέπει αμερικανικό think tank
Σχετικά Άρθρα
Ένα αμερικανικό think tank προσομοίωσε την πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν το 2026 και δημοσίευσε τα αποτελέσματά της στις 9 Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με τα οποία μια σύγκρουση για την Ταϊβάν θα είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα μεταξύ των κινεζικών, αμερικανικών, ταϊβανέζικων και ιαπωνικών δυνάμεων και η Κίνα θα έχανε πιθανότατα τον πόλεμο. 
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) με έδρα την Ουάσιγκτον πραγματοποίησε προσομοιώσεις πολεμικών παιχνιδιών για μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν, θέμα που προκαλεί έντονη ανησυχία στους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες στην Ασία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Eurasian Times.

Συντριβή της Κίνας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων, στο τέλος της σύγκρουσης, τουλάχιστον δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα είχαν βυθιστεί στον Ειρηνικό, ενώ το εκσυγχρονισμένο Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο, θα βρισκόταν σε "συντριβή".
Παρά το γεγονός ότι θα αναδεικνυόταν νικητής στη σύγκρουση, ο αμερικανικός στρατός θα έμενε σε άσχημη κατάσταση, όπως ακριβώς και οι ηττημένες δυνάμεις του PLA.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το CSIS αφού διεξήγαγε αυτό που περιγράφει ως μία από τις πιο εκτεταμένες προσομοιώσεις πολεμικών παιχνιδιών που έχουν διεξαχθεί ποτέ για έναν πιθανό πόλεμο γύρω από την Ταϊβάν, το νησιωτικό έθνος των 24 εκατομμυρίων κατοίκων που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διεκδικεί ως μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς του και σκοπεύει να επανενώσει με την ηπειρωτική Κίνα.
Το CSIS «έτρεξε» δεκάδες πολεμικά σενάρια, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν σε μια έκθεση με τίτλο "Η πρώτη μάχη του επόμενου πολέμου".
Η κορυφαία αμερικανική δεξαμενή σκέψης δήλωσε ότι το έργο ήταν απαραίτητο επειδή οι προηγούμενες μη διαβαθμισμένες αναλύσεις είτε επικεντρώνονται σε μια πτυχή μιας εισβολής, είτε δεν είναι αυστηρά δομημένες, είτε δεν εστιάζουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ τα διαβαθμισμένα παιχνίδια πολέμου δεν είναι διαφανή για το κοινό.
Χωρίς μια κατάλληλη ανάλυση, η δημόσια συζήτηση θα παραμείνει αβάσιμη, ανέφερε η έκθεση του CSIS.

Η εισβολή και το κόστος

Το CSIS «έτρεξε» την προσομοίωση 24 φορές για να εξετάσει δύο θεμελιώδη ερωτήματα: θα πετύχαινε η εισβολή και με ποιο κόστος; Η έκθεση της CSIS ανέφερε ότι οι πιθανές απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα είναι όχι και τεράστιες, αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα που συνοψίζονται στην αρχή αναφέρουν ότι "η εισβολή ξεκινά πάντα με τον ίδιο τρόπο", που συνεπάγεται έναν εναρκτήριο βομβαρδισμό που καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος του ναυτικού και της αεροπορίας της Ταϊβάν τις πρώτες ώρες των εχθροπραξιών.
Ενισχυμένο από την ισχυρή πυραυλική δύναμη της PLA (PLAF), το Ναυτικό της PLA θα περικυκλώσει την Ταϊβάν και θα αναχαιτίσει και θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια να φτάσουν πλοία και αεροσκάφη στο πολιορκημένο νησί. Δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι στρατιώτες θα διέσχιζαν το στενό με ένα συνδυασμό στρατιωτικών αμφίβιων σκαφών και πολιτικών πλοίων που θα έκαναν roll-on, roll-off, ενώ αεροπορικές επιδρομές και αερομεταφερόμενες δυνάμεις θα αποβιβάζονταν πίσω από τα προγεφυρώματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CSIS, στο πιο πιθανό βασικό σενάριο, η κινεζική εισβολή θα παραπαίει, καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της Ταϊβάν, παρά τους μαζικούς κινεζικούς βομβαρδισμούς, θα ρέουν προς το προγεφύρωμα, όπου τα στρατεύματα εισβολής αγωνίζονται να συγκεντρώσουν εφόδια και να κινηθούν προς την ενδοχώρα, ενώ εν τω μεταξύ τα αμερικανικά υποβρύχια, βομβαρδιστικά και μαχητικά/επιθετικά αεροσκάφη, συχνά υποστηριζόμενα από τις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (JSDF), σακατεύουν γρήγορα τον κινεζικό αμφίβιο στόλο.
Επίσης, ακόμη και αν η Κίνα διεξάγει πλήγματα στις ιαπωνικές βάσεις και τα πλοία επιφανείας των ΗΠΑ, τα πλήγματα δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν το αποτέλεσμα, δηλαδή η Ταϊβάν να παραμείνει αυτόνομη, σύμφωνα με το CSIS.
Ωστόσο, η έκθεση του CSIS σημειώνει επίσης ότι για να εξελιχθεί η σύγκρουση με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω, η Ταϊβάν πρέπει να αντισταθεί και να μην συνθηκολογήσει.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες κινεζικές δυνάμεις θα καταφέρνουν πάντα να αποβιβάζονται στο νησί και οι χερσαίες δυνάμεις της Ταϊβάν πρέπει να είναι σε θέση να περιορίσουν κάθε προγεφύρωμα και να αντεπιτεθούν δυναμικά καθώς η κινεζική υλικοτεχνική υποδομή αποδυναμώνεται.
china_1.jpg

Σοβαρές αδυναμίες της Ταϊβάν και ο ρόλος των ΗΠΑ

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει ότι οι χερσαίες δυνάμεις της Ταϊβάν παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίες και συνιστά στην Ταϊβάν να ενισχύσει τις τάξεις της και να διεξάγει αυστηρή εκπαίδευση συνδυασμένων όπλων.
"Οι χερσαίες δυνάμεις πρέπει να γίνουν το κέντρο της αμυντικής προσπάθειας της Ταϊβάν", αναφέρει η έκθεση.
"Εάν η Ταϊβάν παραδοθεί πριν από την αξιοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων, τα υπόλοιπα είναι μάταια", τονίζεται στην έκθεση.
Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζειτη σημασία του ρόλου των ΗΠΑ στην προετοιμασία και την εμπλοκή στην προετοιμασία μάχης, δηλώνοντας ότι "δεν υπάρχει "μοντέλο Ουκρανίας" για την Ταϊβάν".
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του CSIS, σε καιρό ειρήνης, οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν πρέπει να συνεργαστούν για να προμηθεύσουν την Ταϊβάν με τα όπλα που χρειάζεται, καθώς η Ταϊβάν πρέπει να ξεκινήσει τον πόλεμο με όλα όσα χρειάζεται.
Σε αντίθεση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου η Ρωσία δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη χερσαία ροή όπλων προς την Ουκρανία, η Κίνα δεν μπορεί να απομονώσει την Ταϊβάν για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο, λαμβάνοντας υπόψη την επιδεινούμενη καθυστέρηση των όπλων προς παράδοση στην Ταϊβάν που έχει ανησυχήσει τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και τους νομοθέτες, όπως ανέφεραν οι EurAsian Times τον περασμένο Νοέμβριο.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραδόσεων όπλων στην Ταϊβάν, το οποίο ξεπερνούσε ήδη τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έχει πλέον φτάσει περίπου τα 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ωστόσο, το αμερικανικό κατεστημένο λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των παραδόσεων.
Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί ψήφισαν τον Δεκέμβριο του 2022 νομοθεσία που θα χρηματοδοτεί τις πωλήσεις όπλων και θα επιτρέπει την πιθανή μεταφορά όπλων στην Ταϊβάν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.
Η νομοθεσία απαιτεί επίσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιταχύνει τη μεταφορά όπλων στην Ταϊβάν.
Επίσης, η έκθεση προτρέπει τις ΗΠΑ να εμπλακούν γρήγορα σε άμεση μάχη με την Κίνα, εάν η Ουάσινγκτον προτίθεται να υπερασπιστεί την Ταϊβάν, διότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ημίμετρο από τις ΗΠΑ θα καταστήσει την άμυνα πιο δύσκολη, θα αυξήσει τις αμερικανικές απώλειες και θα επιτρέψει στην Κίνα να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο καταφύγιο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κλιμάκωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης