Το θέμα της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δίχασε τη ΝΔ και κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο το πρόβλημα στο DNA της παράταξης. Η ΝΔ, πλέον, δεν είναι δεξιό κόμμα. Τις βασικές ιδεολογικές επιλογές της, τίς κατευθύνουν πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, βασικοί υπουργοί προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι κεντρώος και όχι δεξιός και η ΝΔ που κάποτε ήταν κεντροδεξιά παράταξη εμφανίζεται φοβική. Ακόμα και σε ένα ζήτημα που πλέον φαντάζει πολύ μικρό, όπως είναι η κηδεία ενός πρώην αρχηγού κράτους, ενός ολυμπιονίκη που τίμησε τη χώρα.
Η ΝΔ φοβάται να εκφραστεί ελεύθερα διότι θα χάσει το κοινό του Κέντρου, που με τόσο κόπο πήρε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, ενδοτικά εδώ και καιρό, αφήνει πίσω της τις καταβολές της και μετατρέπεται σε ένα Ποτάμι με κάποιες, αδρές μεν, πατριωτικές θέσεις...
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την άνοδο της Μοναρχίας
Ειδικά στο θέμα του τέως βασιλιά φοβήθηκε μήπως «ξενερώσει» το κεντρώο κοινό της. Μήπως την κατηγορήσει η αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να κερδίσει τους βασιλόφρονες. Ενώ το αίτημα για κηδεία δημόσια δαπάνη έχει βάση. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ξαφνικά «η Ελλάδα κινδυνεύει από την Μοναρχία…». Αστειότητες… Ο τέως Βασιλιάς, παρόλο που ενεπλάκη σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας όπως τα Ιουλιανά, την αποστασία και τη χούντα, θεσμικά ήταν αρχηγός κράτους. Καλώς ή κακώς. Και ως Έλληνας πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα.
Στο περιθώριο για χρόνια ο τέως
Ωστόσο, πολύ σωστά θα πουν κάποιοι ότι το 1974 με το δημοψήφισμα, οι Έλληνες κατήργησαν το θεσμό της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας και έτσι ο τέως βασιλιάς έμεινε στο περιθώριο. Χωρίς ποτέ να δημιουργήσει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι ζήτησε αποζημίωση από το ελληνικό κράτος για την βασιλική περιουσία στο Τατόι. Όπως και την έλαβε και ήταν αρκετών εκατομμυρίων.
Διχάστηκε η ΝΔ – To παράδειγμα Φλωράκη
Το θέμα της ταφής έφερε ένα πολύ δυνατό debate των στελεχών και των ψηφοφόρων της ΝΔ στο προσκήνιο. Πολλοί βουλευτές αποχαιρέτησαν τον τέως Βασιλιά εκφράζοντας τη άποψη ότι έπρεπε η κηδεία του να γίνει δημοσία δαπάνη, αν όχι να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους. Οι ίδιοι τονίζουν ότι άλλοι πολιτικοί της Αριστεράς, όπως ο Χαρίλαος Φλωράκης, κηδεύτηκε με τιμές Στρατηγού παρόλο που ήταν γνωστός ΕΛΑΣίτης, ενδεχομένως να είχε σκοτώσει πολλούς ΕΔΕΣίτες στον Εμφύλιο Πόλεμο. Ωστόσο, πολλοί ακολούθησαν την γραμμή του Μαξίμου που έλεγε ότι το δημοψήφισμα του 74 ήταν σαφές και αποφάσισε πέραν των άλλων, ότι ο τέως βασιλιάς θα κηδευτεί ως απλός ιδιώτης. Κάποιοι βουλευτές θα βρεθούν στην νεκρώσιμη ακολουθία, κάποιοι θα ακολουθήσουν τη γραμμή Μαξίμου και δεν θα πάνε. Σε κάθε περίπτωση, η Αριστερά κατάφερε να διχάσει τη ΝΔ για άλλη μία φορά.
Την ίδια στιγμή, το σήριαλ με τον τέως Βασιλιά στέλνει μηνύματα ότι η δεξιά ψήφος θα καταφύγει σε άλλα κόμματα. Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα και στο απλό, η ΝΔ αποφάσισε να αφήσει τις ρίζες της και να κινηθεί όπως επιβάλει η Κεντροαριστερά. Και αυτό θα έχει συνέπειες στην κάλπη.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών