Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταϊβάν: Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει για πρώτη φορά την ενίσχυση των δεσμών του με το ΝΑΤΟ

Ταϊβάν: Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει για πρώτη φορά την ενίσχυση των δεσμών του με το ΝΑΤΟ
Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν εκπαιδεύτηκαν στη Σχολή του ΝΑΤΟ στην Ιταλία
Σχετικά Άρθρα
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αποκάλυψε ότι έστειλε τους στρατιωτικούς του σε πολεμική σχολή του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι συνεργάζεται με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Η ανακοίνωση αυτή θεωρείται σίγουρο ότι θα ενοχλήσει το Πεκίνο και θα προκαλέσει την αντίδρασή του.
Ο αντισυνταγματάρχης Wu Bong-yeng, της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν δήλωσε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους ότι πήγε στο Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη το 2021 για ένα εξάμηνο, αν και και επέμεινε ότι η συνεργασία ήταν καθαρά ακαδημαϊκού τύπου.
«Επρόκειτο για ακαδημαϊκή, όχι μια στρατιωτική ανταλλαγή», είπε. «Φυσικά, ήταν πολύ περίεργοι για την Ταϊβάν», υποστήριξε ο Wu, προσθέτοντας ότι ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με αξιωματικούς από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι και άλλοι αξιωματικοί έχουν σταλεί στο Κολέγιο του ΝΑΤΟ.
Η Ταϊβάν είναι γνωστό ότι συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό, αλλά οι αλληλεπιδράσεις με άλλους ξένους στρατούς είναι πολύ πιο σπάνιες.
Η αποκάλυψη για συμμετοχή υψηλοβαθμων στρατιωτικών της Ταϊβάν στο σχολή του ΝΑΤΟ γίνεται μετά την αλλαγή στάσης της βορειατλαντικής συμμαχίας απέναντι στην Κίνα και την δημοσιοποίηση του νέου εγγράφου Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ που δηλώνει ότι το Πεκίνο αντιπροσωπεύει «στρατηγικές προκλήσεις» για το ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ κατέστησε για πρώτη φορά σαφές ότι είχε το βλέμμα του στην Κίνα το 2020 και είπε ότι τότε η συμμαχία θα εργαστεί για την οικοδόμηση ισχυρότερων συνεργασιών στον Ινδο-Ειρηνικό.
Έκτοτε, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αποστείλει μαζί με τις ΗΠΑ πολεμικά πλοία στα στενά της Ταϊβάν κοντά στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν λάβει μέτρα για να αυξήσουν τους δεσμούς με την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, κάτι που το Πεκίνο θεωρεί προσβολή της πολιτικής της ενιαίας Κίνας.
Αυτές οι πολιτικές έχουν προκαλέσει αύξηση της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από το νησί.
Αυτή την εβδομάδα, την Ταϊβάν επισκέφθηκε μια ομάδα Γερμανών βουλευτών ενώ αύριο 14/1/23 θα πάει στο νησί μια εμπορική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης