Διεθνή

Αποκάλυψη Wall Street Journal: Ο Biden δίνει μαχητικά F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα - Nέο δόγμα για τα ελληνοτουρκικά;

Αποκάλυψη Wall Street Journal: Ο Biden δίνει μαχητικά F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα - Nέο δόγμα για τα ελληνοτουρκικά;
Η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, δήλωσαν οι αξιωματούχοι
Σχετικά Άρθρα
To πράσινο φως από το Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal.
Ως αντιστάθμισμα προς αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση Biden θα επιδιώξει μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, αν οι πωλήσεις αυτές πραγματοποιηθούν, θα είναι οι μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει βάλει φρένο στις αιτήσεις των δύο χωρών απαιτώντας να διακόψουν τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες, παρότι και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όσον αφορά την πώληση στην Τουρκία, την οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν εδώ και ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, καθώς περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλου των 79 F-16.
Επίσης, η πιθανή συμφωνία πώλησης θα περιλαμβάνει επίσης 900 πυραύλους αέρος αέρος και 800 βόμβες. 
Στον αντίποδα, πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης τον περσινό Ιούνιο, περιλαμβάνει «τουλάχιστον 30» F-35, το πλέον προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ
Αν και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για σύμπτωση, είναι βέβαιο ότι θα καμφθούν πιθανές αντιδράσεις της Αθήνας για τα F-16 στην Τουρκία, αν ικανοποιηθεί και το δικό της αίτημα, επισημαίνει η WSJ και τονίζει ότι το Κογκρέσο ουδέποτε έχει μπλοκάρει πωλήσεις όπλων σε ξένη χώρα που έχει αιτηθεί ο Λευκός Οίκος.

Το Κογκρέσο

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσινγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να κάνει περισσότερα για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η πρόταση πυροδοτεί επίσης μια πιθανή αναμέτρηση με ορισμένα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου που έχουν δεσμευτεί ότι θα αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.
Ο γερουσιαστής Bob Menendez, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει δηλώσει ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να εξετάσει τη συμφωνία.
Αν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας.
Το Κογκρέσο μπορεί επίσης να εγκρίνει νομοθεσία για να απορρίψει ή να τροποποιήσει μια πώληση ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενθαρρύνουν τον Εrdogan να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τα F-16 ως «καρότο και μαστίγιο» για να συμφωνήσει η Τουρκία.
Αυτό, είπαν αξιωματούχοι, θα μπορούσε να μειώσει την αντίθεση για την πώληση μεταξύ ορισμένων μελών του Κογκρέσου.
Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξαν επί μήνες ότι η επέκταση ήταν επιτακτική για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, αξιωματούχοι αναμένουν ότι ενώ το πακέτο για την Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει από το Κογκρέσο, τα F-16 μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών να ενθαρρύνουν την Άγκυρα με πρόσθετη δύναμη πυρός.
4_10.JPG
Washington Examiner: Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν την ελληνοτουρκική κρίση

Τη θεμελίωση ενός νέος δόγματος περί των ελληνοτουρκικών για την επίτευξη σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ προτείνει με άρθρο του στο Washington Examiner o αναλυτής Μichael Rubin… δίνοντας στρατηγικό πλεονέκτημα στη χώρα μας…
Ο Αμερικανός αναλυτής ξεκινά με το παράδειγμα του Ισραήλ…
Όπως επισημαίνει, «Ο πρόεδρος Lindon Johnson αντιμετώπισε ένα δίλημμα.
Όταν μαινόταν ο Ψυχρός Πόλεμος, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διατηρήσουν ισορροπίες μεταξύ Ισραήλ και Αράβων.
Καθεμία από τις δύο πλευρές αναζητούσε αμερικανικά όπλα, αλλά η πιθανότητα τα αραβικά κράτη να τα χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν στο Ισραήλ ήταν πραγματική.
Σε αυτό το πλαίσιο, το 1968, ο Johnson «ευλόγησε» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Phantom F-4 στο Τελ Αβίβ».
Εκείνη την εποχή, τα Phantom ήταν από τα πιο προηγμένα μαχητικά στον κόσμο.
Το Ισραήλ τα παρέλαβε πριν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, Γερμανία και Τουρκία, και μια δεκαετία πριν από την Αίγυπτο.
Τελικά, οι συζητήσεις οδήγησαν σε μια de facto δέσμευση για διατήρηση του πλεονεκτήματος σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική τεχνολογία εκ μέρους του Ισραήλ.
Η λογική ήταν απλή: Ο αραβικός κόσμος υπερτερούσε του Ισραήλ αριθμητικά…
Για να εξισορροπηθεί το ποσοτικό πλεονέκτημα των αραβικών κρατών, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ εγγυήθηκαν ότι το Ισραήλ θα είχε πάντα τον πρώτο λόγο σε σχέση με την απόκτηση hi end τεχνολογικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Για μισό αιώνα, η ισορροπία που δημιουργήθηκε χάρη στα ποιοτικά πλεονεκτήματα του Ισραήλ λειτούργησε.
«Είναι καιρός να αντιγράψουμε το μοντέλο ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία γίνειται ολοένα και πιο επιθετική» αναφέρει ο Michael Rubin, προσθέτοντας:
«Κατέχει, βομβαρδίζει ή απειλεί την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία και, τις τελευταίες εβδομάδες, την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την πώληση αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ως ένα μικρό έπαθλο παρηγοριάς, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Recep Τayyip Erdogan την απέκλεισε από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter αγοράζοντας το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
Ωστόσο, λέει ο κορυφαίο γεωστρατηγικός αναλυτής, «η παροχή οποιουδήποτε προηγμένου όπλου στην Τουρκία είναι κοντόφθαλμη, δεδομένης της πιθανότητας να το χρησιμοποιήσει ο Erdogan για να παρενοχλήσει τους μικρότερους γείτονες της Τουρκίας, αντί για να υπερασπιστεί την Τουρκία ενάντια στη Ρωσία.

H λύση…

Και παρότι το Κογκρέσο είναι επιφυλακτικό σχετικά με τη συμφωνία του προέδρου Joe Biden, είναι καιρός να προχωρήσει παραπέρα…
Ακριβώς όπως κάθε πρόεδρος από τότε που ο Johnson συμφώνησε ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για χάρη της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι καιρός να απαιτήσει ρητά από τις ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ελλάδα και την Κύπρο πιο προηγμένες πλατφόρμες από αυτές που διαθέτει η Τουρκία.
Αυτό θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των πλεονεκτημάτων που αποκομίζει η Τουρκία από το μέγεθός της.
Έχει η Τουρκία F-16; Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει F-35.
Αποκτά η Τουρκία το αμφίβιο επιθετικό πλοίο Anadolu;
Τότε, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο αντιτορπιλικό κλάσης Zumwalt και στους πιο σύγχρονους αντιπλοϊκούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει το Anadolu.
Κατασκευάζει η Τουρκία τα drones Bayraktar TB2;
Τότε, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να έχουν Predators, RQ-170 Sentinels και MQ-9 Reapers, καθώς και τα μέσα για να απενεργοποιήσουν και να καταρρίψουν τα Bayraktars.
Εάν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καταργήσουν τα τελευταία υπολείμματα του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ας είναι.
Τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν.
Το embargo όπλων στην Κύπρο το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα.
Το γεγονός ότι η Τουρκία πέρασε από την εθνοκάθαρση στην πολιτιστική γενοκτονία και τώρα απειλεί με πλήρη προσάρτηση τα Κατεχόμενα της Κύπρου σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Ο στόχος της καθιέρωσης ενός ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν θα ήταν να προκληθεί η Τουρκία, αλλά μάλλον να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχει ποτέ επεκτατική ατζέντα.
Διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα για να αμυνθεί ενάντια στον πολύ μεγαλύτερο γείτονά της, κατοχυρώνοντας δηλαδή ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, δημιουργείται αποτρεπτικό όριο που μπορεί να σταθεροποιήσει στρατιωτικά την περιοχή.

Εκβιασμός Erdogan

Ο Erdogan προσπάθησε να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για να αποκτήσει F-16.
Δεν πρέπει να κερδίσει.
Δεν πρέπει να διατίθενται αεροσκάφη στην Τουρκία.
«Το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του ΝΑΤΟ διαθέτει επαρκή αεροσκάφη για να καλύψει τις ανάγκες ασφαλείας του.
Ειλικρινά, εάν ο Erdogan απελευθέρωνε τους φυλακισμένους πιλότους της Τουρκίας, θα έκανε πολύ περισσότερα για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας του από ό,τι οποιοδήποτε νέο αεροσκάφος».
Σε κάθε περίπτωση, ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Κύπρο θα σταθεροποιούσε την Ανατολική Μεσόγειο, θα αύξανε τα πλεονεκτήματα του ΝΑΤΟ και θα αποθάρρυνε την επιθετικότητα.
Εάν ο Erdogan ή οποιοσδήποτε μελλοντικός Τούρκος ηγέτης καταλάβει ότι το Πεντάγωνο θα ταίριαζε με κάθε τουρκική εξαγορά με πωλήσεις ανώτερων πλατφορμών σε Ελλάδα και Κύπρο, τότε οποιοσδήποτε μελλοντικός Τούρκος αυταρχικός ηγέτης θα επανεξετάσει τον εκβιασμό ως κρατική πολιτική.
«Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα.
Είναι ώρα για δικομματική δράση» καταλήγει ο Μichael Rubin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης