Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί «πήραν φωτιά» οι μετοχές των κατασκευών – Τι ακούγεται για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Avax και Intrakat

Γιατί «πήραν φωτιά» οι μετοχές των κατασκευών – Τι ακούγεται για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Avax και Intrakat
Στις πρώτες συνεδριάσεις του 2023, οι μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι δείχνουν πως έχουν αυξημένες τοποθετήσεις και καταγράφουν αξιόλογες υπεραξίες
Αν ο ενεργειακός κλάδος ήταν το hot play του 2022, ο κατασκευαστικός είναι αυτός που διεκδικεί τη σκυτάλη για το 2023 και που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα όσων ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο.
Στις πρώτες συνεδριάσεις του 2023, οι μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι δείχνουν πως έχουν αυξημένες τοποθετήσεις και καταγράφουν αξιόλογες υπεραξίες.
Παράλληλα έχει πλέον γίνει ευρέως γνωστό πως οι νέες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι με καλύτερους όρους, ήτοι μικρότερες εκπτώσεις από τις εταιρείες, ενώ και οι θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Υποδομών έχουν βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους και αναμένεται να αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφτασε σε επίπεδα που είχε να δει για περισσότερα από 15 χρόνια με αφορμή κυρίως τη φημολογούμενη πώληση της Τέρνα Ενεργειακής.
Σύμφωνα με αναλυτές αν γίνει η πώληση στα τρέχοντα επίπεδα (2,4 δισ. ευρώ) το 37% που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτιμάται περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Αναλυτές σχολιάζουν πως η αποτίμηση των 1,2 δισ. ευρώ δείχνει πως οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου αποτιμώνται 300 εκατ. ευρώ.
Η Piraeus Securities σημείωσε στο πρωινό σχόλιο της Παρασκευής πως η μετοχή είναι στο επίκεντρο καθώς ένα πιθανό deal πώλησης του 37% της Τέρνα Ενεργειακής γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα υποδηλώνει σημαντικό discount για τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου.

Σημειώνεται πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει σύμφωνα με παρουσίαση που έκανε το Δεκέμβριο ανεκτέλεστο 4,8 δισ. ευρώ, έχει σημαντικές παραχωρήσεις (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Καστέλη, Ελληνικό Καζίνο και αναμένει την υπογραφή παραχώρησης της Εγνατίας), είναι σημαντικός παίκτης στην ενέργεια (Heron I, Heron II και η μονάδα στην Κομοτηνή που έχει το 50%) συν άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Αναφορικά με την άνοδο της Ελλάκτωρ στελέχη της αγοράς με αρκετή γνώση της εταιρείας σημειώνουν τη χαμηλή ελεύθερη διασπορά μετά την πρόσφατη δημόσια πρόταση της Reggeborgh.
Ο βασικός μέτοχος κατέχει το 46,15%, ενώ η Motor Oil κατέχει περίπου το 30% και η Atlas το 9,8%.
Επομένως το ποσοστό που μένει είναι περίπου 15%, άρα το περιορισμένο free float κάνει πιο εύκολες τέτοιες κινήσεις.
Η πώληση του κλάδου των ΑΠΕ στη Motor Oil της έδωσε τη δυνατότητα να αποπληρώσει το ακριβό ομόλογο (670 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,375%), ενώ πληροφορίες που έχει μεταδώσει το ΒΝ κάνουν λόγο για συνομιλίες με άλλους ομίλους προκειμένου να πουληθεί και η Άκτωρ.
Ο όμιλος διαθέτει τη REDS, αλλά έχει και σημαντική θέση στις παραχωρήσεις.

Η Intrakat που βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου η οποία μόνο από τους βασικούς μετόχους καλύπτεται εύκολα κατά 85% κινείται έντονα ανοδικά, εξέλιξη που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αναμένεται να κάνει πολλούς επενδυτές να τοποθετηθούν και οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους δικαιώματα.
Έχει 1,3 δισ. ανεκτέλεστο και έντονη δραστηριοποίηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τέλος η Άβαξ μετά τις πρόσφατες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έχει μειώσει αισθητά το δανεισμό της και επικεντρώνεται στην κατασκευαστική δραστηριότητα.
Το ανεκτέλεστο ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.

Η πορεία των μετοχών από την αρχή του νέου έτους δείχνει άνοδο για την Ελλάκτωρ 13,94% με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, 5,5% είναι η άνοδος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά 14,87% ενισχύεται η Άβαξ και κατά 3,15% ενισχύεται η Intrakat αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει υπερκαλύψει την πτώση των πρώτων συνεδριάσεων, όταν δηλαδή ξεκινούσε η αύξηση κεφαλαίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης