Τελευταία Νέα
Speculator

Κωδικός Attica Bank για Enria και SSM κατά την επίσκεψη στην Αθήνα

Κωδικός Attica Bank για Enria και SSM κατά την επίσκεψη στην Αθήνα
O επικεφαλής του SSM θα συζητήσει την υπόθεση Attica Bank με το ΤΧΣ αλλά και τη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος
Σχετικά Άρθρα
Φωτιές ανάβει η επίσκεψη του επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria σήμερα στην Αθήνα καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψής του θα είναι η Τράπεζα Αττικής παρά το γεγονός ότι ασκεί εποπτεία μόνο στις συστημικές τράπεζες.
Οι διαθέσεις Enria δείχνουν και την έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο Attica Bank της οποίας η φήμη για τα όσα έχουν συμβεί κατά τα τελευταία χρόνια και την οδήγησαν σε βαθύ κόκκινο έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα και έχουν γίνει αντικείμενο σχολιασμού από τον S&P. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται άλλωστε ότι το ΤΧΣ έχει βάλει ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις της Attica Bank και έχει δεσμευτεί ότι θα το πράξει και στην αύξηση κεφαλαίου που έχει αποφασιστεί εφ όσον όλα κυλήσουν ομαλά δηλαδή να μετέχει ο όμιλος Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου και μην παραστεί ανάγκη η τράπεζα να σπάσει σε καλή και κακή. Στο τελευταίο απευκταίο ενδεχόμενο υπολογίζεται ότι το funding gap είναι της τάξεως των 800 εκ ευρώ και το λογαριασμό θα κληθεί να καταβάλει το ΤΧΣ.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Enria θα συζητήσει την υπόθεση Attica τουλάχιστον με το ΤΧΣ αλλά και τη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πέραν της Attica ο κ. Enria είναι αναμενόμενο ότι θα ασκήσει πιέσεις σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο σκέλος του πιστωτικού κινδύνου προς τις τράπεζες ενώ η ελληνική πλευρά (αυτή των τραπεζών) ενδιαφέρεται για τη διανομή μερισμάτων λόγω υψηλής κερδοφορίας με τον βραχνά όμως της αναβαλλόμενης φορολογίας να επικρέμεται.
Το σημαντικό ζήτημα που θα συζητηθεί και με το οικονομικό επιτελείο είναι τα … αδιάθετα πακέτα κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής δηλαδή το Sunrise III , το Solar και το Frontier II με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι το Frontier II έχει ωριμάσει και μπορεί η συναλλαγή να γίνει άμεσα.
O κ. Enria στο μέτωπο του πιστωτικού κινδύνου έχει κάνει δημοσίως γνωστές τις διαθέσεις του απειλώντας τις τράπεζες με ρυθμιστικές παρεμβάσεις και αυστηρό έλεγχο αν δεν αποκαταστήσουν, επειγόντως, «ουσιώδεις ελλείψεις», σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κινδύνων από αντισυμβαλλομένους διαπραγμάτευσης, όπως hedge funds, family offices και traders εμπορευμάτων. Αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να αφορά στις 23 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν σημαίνει ότι ο έλεγχος δεν θα προχωρήσει και σε χαμηλότερο επίπεδο. Γενικότερα πάντως σε ότι αφορά στις χορηγήσεις και την πιστωτική επέκταση ο κ. Enria αναμένεται να επιστήσει την προσοχή στις ελληνικές τράπεζες και τη χορήγηση δανείων με σύνεση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης