Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρησμοί... Dimon (JP Morgan): Τα επιτόκια θα ανέβουν πάνω από 5%, το πετρέλαιο θα εκτοξευθεί και θα υπάρξει ύφεση

Χρησμοί... Dimon (JP Morgan): Τα επιτόκια  θα ανέβουν πάνω από 5%, το πετρέλαιο θα εκτοξευθεί και θα υπάρξει ύφεση
Σύννεφα και ξανά σύννεφα στην οικονομία «βλέπει» ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon
Σχετικά Άρθρα
Σύννεφα και ξανά σύννεφα «βλέπει» τόσο για την αμερικανική όσο για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan, Jamie Dimon.
Το ανώτατο στέλεχος της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ επεσήμανε πως ο πληθωρισμός παραμένει «καυτός» και, ως εκ τούτου, η Federal Reserve θα υποχρεωθεί να ανεβάσει τα επιτόκια, δηλαδή το κόστος του χρήματος πάνω από το 5%.
«Πιστεύω πραγματικά ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα αυξηθούν υψηλότερα από 5% ... επειδή νομίζω ότι υπάρχει πολύς πληθωρισμός, ο οποίος δεν θα μειωθεί τόσο γρήγορα», είπε ο Dimon την Πέμπτη στο «Squawk Box» του CNBC από το World Economic Forum στο Νταβός της Ελβετίας.
Για να καταπολεμήσει την εκτίναξη των τιμών, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5% - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.
Το αναμενόμενο «μέγιστο επιτόκιο», ή το σημείο όπου οι αξιωματούχοι αναμένουν να τερματίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο ορίστηκε στο 5,1%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος ενός ευρέος καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε 6,5% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Οκτώβριο του 2021.
Ωστόσο, ο Dimon είπε ότι η πρόσφατη χαλάρωση του πληθωρισμού προέρχεται από προσωρινούς παράγοντες όπως η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η επιβράδυνση στην Κίνα λόγω της πανδημίας Covid.
«Είχαμε όφελος από την επιβράδυνση της Κίνας, την πτώση στις τιμές του πετρελαίου» είπε ο Dimon.
«Νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου του φυσικού αερίου πιθανότατα θα ανέβουν τα επόμενα 10 χρόνια...
Η Κίνα δεν πρόκειται να είναι πλέον αποπληθωριστική».
Οι επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ εξακολουθούν να αισθάνονται ότι έχουν περιθώρια να αυξήσουν τα επιτόκια καθώς η αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός παραμένουν ισχυροί.
Ο επικεφαλής της JPMorgan είπε ότι εάν οι ΗΠΑ υποστούν ήπια ύφεση, τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 6%.
Πρόσθεσε πως είναι δύσκολο για κάποιον να προβλέψει την οικονομική ύφεση.
«Ξέρω ότι θα υπάρξουν ύφεση, σκαμπανεβάσματα.
Πραγματικά δεν ξοδεύω τόσο πολύ χρόνο ανησυχώντας για αυτό.
Ανησυχώ για το ότι η κακή δημοσιονομική πολιτική βλάπτει την αμερικανική ανάπτυξη», είπε ο Dimon.

Μην κυνηγάτε το ράλι της Wall Street

Υπενθυμίζεται πως μπορεί τα νέα από τη συγκράτηση του πληθωρισμού να είναι καλά στην αμερικανική οικονομία, αλλά ο αναλυτής της JPMorgan, Μ. Kolanovic επανέλαβε ότι βλέπει καθοδικό κίνδυνο για τη χρηματιστηριακή αγορά το πρώτο τρίμηνο, μειώνοντας την συνιστώμενη κατανομή των μετοχών για άλλη μια φορά λόγω των φόβων της ύφεσης και της υπερβολικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.
Η τράπεζα ενίσχυσε την έκκλησή της για underweight στάθμιση των μετοχών σε γενικές γραμμές και ειδικά στη ζώνη του ευρώ, δεδομένης της πρόσφατης υπεραπόδοση των μετοχών της περιοχής, ενώ παρέμεινε overweight στις αναδυόμενες αγορές και στις μετοχές της Κίνας.
"Παραμένουμε επιφυλακτικοί όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και είμαστε απρόθυμοι να κυνηγήσουμε το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, καθώς η ύφεση και η υπερσυσπείρωση παραμένουν υψηλοί κίνδυνοι.
Πιστεύουμε ότι πολλά καλά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί όσον αφορά τη συγκράτηση του πληθωρισμού ή την πιθανότητα για μια ήπια προσγείωση", δήλωσε ο Kolanovic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης