Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθύτατη εσωτερική κρίση στην Ουκρανία – Η παραίτηση Arestovich ανέδειξε την τρομακτική διχόνοια στην αυλή του Zelensky

Βαθύτατη εσωτερική κρίση στην Ουκρανία – Η παραίτηση Arestovich ανέδειξε την τρομακτική διχόνοια στην αυλή του Zelensky
Υπάρχει μια σοβαρή διαμάχη μεταξύ διαφορετικών ομάδων στο Κίεβο, η οποία εντείνεται μέρα με τη μέρα
Σχετικά Άρθρα
Η εσωτερική κρίση του Κιέβου γίνεται πιο ξεκάθαρη μέρα με τη μέρα.
Ο Alexey Arestovich, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, παραιτήθηκε από τη θέση του, αφού παραδέχτηκε ότι η τραγωδία στο Dnipro (14/1/2023) προκλήθηκε από τις ίδιες τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η παραίτηση του συμβούλου εκθέτει τις εσωτερικές αδυναμίες του καθεστώτος και έρχεται σε αντίθεση με το δυτικό αφήγημα για το τι συμβαίνει στο Κίεβο.
Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να επαινέσει το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας, ο κορυφαίος σύμβουλος Alexey Arestovich αποκάλυψε ότι η πρόσφατη επίθεση σε μια αστική περιοχή στο Dnipro προκλήθηκε από ουκρανικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άμυνα του Κιέβου είχε αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους στην πόλη, διασκορπίζοντάς τους σε κτίρια, όπου διαμένουν άμαχοι.
Αμέσως, οι πάντες εξέλαβαν τους ισχυρισμούς του ως ομολογία ότι το Κίεβο ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους αμάχων στο Dnipro αντικρούοντας τον ισχυρισμό, πως η Ρωσία βομβάρδισε σκόπιμα την περιοχή.

Η παραίτηση


Ως αποτέλεσμα της πίεσης που υπέστη επειδή είπε την αλήθεια για την υπόθεση, ο Arestovich αποφάσισε να παραιτηθεί από την ουκρανική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την επιλογή στα κοινωνικά του δίκτυα.
Δημοσίευσε την επιστολή παραίτησης στη σελίδα του στο Facebook το πρωί της 17ης Ιανουαρίου.
Λίγες ώρες αργότερα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι πλέον σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Σύμφωνα με το Κίεβο η απόφασή του αποτέλεσε «παράδειγμα πολιτισμένης συμπεριφοράς», καθώς διέπραξε «ένα σοβαρό λάθος, που έγινε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής».
Ωστόσο, ο Arestovich καταδίκασε τις αρνητικές αντιδράσεις, που δέχθηκε, λόγω του λάθους του και αυτό τον οδήγησε σε παραίτηση.
Είπε: «Το επίπεδο μίσους που στρέφεται εναντίον μου είναι ασύγκριτο με τις συνέπειες του λάθους στην εκπομπή».
Μέχρι στιγμής, η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την ευθύνη για την υπόθεση στο Dnipro.
Αν και ο Arestovich ο οποίος ήταν ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, παραδέχτηκε ότι το Κίεβο έχει εκτοξεύσει αμυντικούς πυραύλους στην περιοχή, επικαλούμενος ακόμη και αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές που βρίσκονταν στο έδαφος εκείνη τη στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιμένει πως δεν υπήρξαν πυρά εναντίον ρωσικών βλημάτων.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του υπουργείου, κανένα βλήμα δεν εκτοξεύτηκε καθώς ο ουκρανικός στρατός γνώριζε ότι δεν θα ήταν σε θέση να αναχαιτίσει τους πύραυλους cruise Kha-22 που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση.

Πόλεμος στην αυλή Zelensky

Στην πραγματικότητα, φαίνεται να υπάρχει ένας πόλεμος αφηγημάτων που αντικατοπτρίζει τη σκληρή ουκρανική πραγματικότητα: η χώρα είναι διχασμένη και έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα.
Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, το Κίεβο είναι ενωμένο γύρω από έναν κοινό στόχο - να νικήσει τους Ρώσους.
Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του Volodymyr Zelensky έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη και μια ισχυρή ομάδα συμμάχων σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης.
Αλλά στην πράξη η κατάσταση είναι πραγματικά διαφορετική.
Υπάρχει μια σοβαρή διαμάχη μεταξύ διαφορετικών ομάδων στο Κίεβο, η οποία εντείνεται μέρα με τη μέρα, καθώς όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι σταματούν να υποστηρίζουν ορισμένες από τις ενέργειες της κυβέρνησης.
Υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί και γραφειοκράτες που θέλουν να αλλάξουν τις πολιτικές της χώρας, αλλά τους εμποδίζει η κεντρική διοίκηση, η οποία είναι άμεσα υποταγμένη στο ΝΑΤΟ και προσηλωμένη στα δυτικά συμφέροντα.

Ντόμινο

Κατά συνέπεια, όταν ένα μέλος της κυβέρνησης κάνει το «λάθος» να επισημάνει ένα λάθος στην πολιτική της Ουκρανίας, ασκείται έντονη πίεση να τον απομακρύνουν από το αξίωμα και να βάλουν έναν άλλο, πιο υποτελή στη θέση του. Δεν είναι δυνατόν να πούμε αν ο Arestovich έκανε πραγματικά μια γκάφα υποδηλώνοντας την ευθύνη της Ουκρανίας για την επίθεση ή αν πρόθεσή του ήταν πραγματικά να αποκαλύψει την αλήθεια.
Γεγονός είναι ότι η αποχώρησή του δεν ήταν σίγουρα απλώς μια προσπάθεια επίλυσης της υπόθεσης με «πολιτισμένο» τρόπο, αλλά η συνέπεια της ισχυρής πίεσης από αδιάλλακτες κυβερνητικές ομάδες , που δεν θέλουν να παραδεχτούν κανένα από τα λάθη της Ουκρανίας στη σύγκρουση.
Είναι πιθανό η στάση του Arestovich να προκαλέσει ντόμινο στο Κίεβο και περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο εγγύς μέλλον.
Το γεγονός ότι ούτε ένας σημαντικός προεδρικός σύμβουλος δεν είναι ακλόνητος στις πιέσεις μπορεί να χρησιμεύσει ως λόγος για άλλους αξιωματούχους να επιδιώξουν επίσης να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους στην κυβέρνηση.
Πράγματι, το πιο σημαντικό στην ανάλυση της υπόθεσης είναι το αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Κίεβο.
Υπάρχουν τρομακτική διχόνοια και εσωτερικές αντιφάσεις που γίνονται προοδευτικά πιο εμφανείς.
Επιπλέον, με την κοινή γνώμη να γνωρίζει ότι το Κίεβο είναι υπεύθυνο για τους 45 θανάτους στο Dnipro, η δημοτικότητα της κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.
Σύντομα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούν πλέον να κρύψουν τη διχόνοια και τη μη δημοτικότητα που επηρεάζει επί του παρόντος το ουκρανικό καθεστώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης