Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το θέμα είναι να υπάρχει όραμα! Έτσι δημιουργούνται υπεραξίες

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το θέμα είναι να υπάρχει όραμα! Έτσι δημιουργούνται υπεραξίες
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Πέντε οραματιστές να βρεθούν και το Χρηματιστήριο μπορεί να απογειωθεί! Βλέπετε τι κάνουν οι Ολλανδοί, ο Μυτιληναίος, ο Περιστέρης και ο Βαρδινογιάννης. Ζωγραφίζουν στο ταμπλό! Το ζητούμενο είναι να μείνει η χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης και των μεταρρυθμίσεων και να δούμε επιτέλους και τους φόρους να μειώνονται. Βλέπουμε φως στο τούνελ των τραπεζών, που αφήνουν πίσω τους τις μαύρες εποχές και πλέον αναπτύσσονται και δίνουν και δάνεια.

Φανταστείτε να μην υπήρχαν και τόσες αβεβαιότητες. Να μην είχαμε περάσει πανδημία, να μην είχε γίνει ο πόλεμος, να μην υπήρχε ο τόσος υψηλός πληθωρισμός και τόσα άλλα που περάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Πάνε χαρτιά σε ιστορικά υψηλά ή και πολυετή και πολλοί (μαζί και η στήλη) ψάχνουμε το λόγο. Ο λόγος είναι το όραμα. Άμα υπάρχει, πάει πάνω η μετοχή και μετά βρίσκονται και οι ειδήσεις.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έβαλαν λεφτά στα 0,90 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου και σήμερα φλερτάρει με υψηλά 8 ετών η μετοχή. Άμα ξέρεις τον τρόπο, δημιουργείς υπεραξίες. Και οι Ολλανδοί έχουν αποδείξει ότι τον ξέρουν (βλ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Θα δείτε και τη βελτίωση των μεγεθών και την απομόχλευση, θα δούμε και τις προοπτικές που ανοίγονται στους τομείς που δραστηριοποιείται και κάπως έτσι, πιο ψηλά, θα στριμωχτούν εγχώριοι και ξένοι να πάρουν χαρτιά. Η Motor Oil δεν έχει σκοπό να μείνει με το 30%. Έχει πάρει αυτό που θέλει, τις ΑΠΕ δηλαδή. Άντε να πάρει και την Ηλέκτωρ. Συζητήσεις υπάρχουν για την Άκτωρ και μπορεί να δούμε αν το τίμημα είναι καλό να φεύγει και αυτό το asset.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Την είχαν στο περιθώριο για μήνες τη μετοχή. Έβγαζε εκτιμήσεις που έδιναν μονοψήφιο p/e η διοίκηση και την αγνοούσαν. Και αναρωτιόμασταν γιατί «έπαιζαν» άλλες με χειρότερα μεγέθη και όχι τη συγκεκριμένη. Ήρθε η ώρα της. Είχε επιμονή και υπομονή ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ανταμείβεται. Φυσικά και είχε και όραμα. Πολύτιμη η παρουσία του στη μικρή μας αγορά όλα αυτά τα χρόνια!

MOTOR OIL: Κάποιοι μας ρωτάνε «γιατί τη χτυπάτε τη μετοχή;» Εμείς; Επειδή γράφαμε ότι κάτω από τα 10 ευρώ έπρεπε να μαζεύει ίδιες σαν να μην υπήρχε αύριο; Το θεωρείτε κακό να το γράφουμε αυτό; Το γράφαμε όταν ήταν η μετοχή εκεί και απλά το υπενθυμίζουμε. Έχει τώρα 1,17 εκατ. ίδιες μετοχές με μέση τιμή 16,862 ευρώ και αγόρασε στις 19/1 49.200 μετοχές. Όταν γράφαμε ότι έπρεπε να αγοράζει πιο επιθετικά είχε 10 ευρώ και 11 ευρώ (και την είχαμε στις επιλογές όπως την έχουμε και σήμερα). Άσχημα θα ήταν; Βλέπαμε εμείς την αξία και δεν την έβλεπαν αυτοί που την ελέγχουν; Τρομερή πάντως πορεία και θέλει λίγο για να γράψει νέα ιστορικά υψηλά.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έχει αποδείξει και ο Γ.Περιστέρης το όραμά του. Κατάφερε να πείσει πλέον την επενδυτική κοινότητα, η οποία περιμένει να ανακοινωθεί το deal της ΤΕΝΕΡΓ και να πάρει τη ρευστότητα η εισηγμένη που θα τη βοηθήσει να υλοποιήσει τα μεγάλα έργα. Εξαιρετικά τα έχει πάει πλέον στο ταμπλό και τα εύσημα τα παίρνει όλα ο βασικός μέτοχος.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ: Έχουν βάλει υποψηφιότητα να είναι μεταξύ των κορυφαίων οραματιστών. Ο λόγος για τους κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη που με την παρουσία τους δείχνουν ότι θέλουν να αφήσουν και το δικό τους αποτύπωμα. Βάζουν λεφτά στην Intrakat και θα προσπαθήσουν να την κάνουν μία καλή κατασκευαστική εταιρεία που θα βγάζει κέρδη. Βάζουν λεφτά στην Αττικής που μέχρι σήμερα είναι μία μαύρη τρύπα που καταπίνει εκατομμύρια ευρώ. Έχουν μπει στην Παγκρήτια και συνεχίζουν τις επενδύσεις τους.

ΕΛΠΕ: Από την άλλη έχουμε μία εταιρεία όπως η συγκεκριμένη που δείχνει ότι ικανοποιείται με τη μετριότητα.

ΟΛΠ: Έχουμε και τους κινέζους που και αυτοί λες και ικανοποιούνται με τη μετριότητα. Να έχουν τέτοιο όνομα, τέτοια παγκόσμια ισχύ, να είναι τόσο μαζεμένο και αυτό το χαρτί και να μην του ρίχνουν μία να χαθούν τα… κοντέινερ

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης