Επικρίσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg στον πρόεδρο Erdogan: Μη ναυαγήσει η προσπάθεια στην τελική ευθεία
«Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να γίνουν κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ θα καλωσορίσει και επίσημα την Φινλανδία και τη Σουηδία ως μέλη του.
Αυτό θα αυξήσει την ασφάλεια τους, όπως και την ασφάλεια της ευρω-ατλαντικής περιοχής καθώς η διαδικασία ένταξης τους συνεχίζεται.
Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ» υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre.
Επικρίσεις Stoltenberg
Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέκρινε τη στάση του Erdogan, ο οποίος απείλησε πως θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με αφορμή τη βεβήλωση του Κορανίου από εξτρεμιστή σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Στοκχόλμη.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Stoltenberg τόνισε ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι πολύτιμο αγαθό στη Σουηδία και σε όλες τις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Για αυτόν τον λόγο, οι ανάρμοστες πράξεις δεν θεωρούνται αυτομάτως παράνομες».
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σουηδοδανός ακροδεξιός Rasmus Paludan έκαψε αντίτυπο του Κορανίου στη διάρκεια διαδήλωσης στη Στοκχόλμη, διαμαρτυρόμενος για τα εμπόδια που βάζει η Άγκυρα στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στo NATO.
«Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε (αυτήν τη διαμαρτυρία) με πολύ ξεκάθαρους όρους» υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
Μην υπολογίζετε στην Τουρκία
Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό στη Στοκχόλμη προκάλεσε την οργή της Άγκυρας με τον πρόεδρο Erdogan να λέει ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να υπολογίζει στην στήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου «μνημόνιο κατανόησης» αν και η Άγκυρα υποστηρίζει ότι πολλά από τα αιτήματα της όπως για παράδειγμα η έκδοση Κούρδων ή προσώπων που οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για «τρομοκρατία» ή συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του Erdogan το 2016.
Στην τελική ευθεία
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, έως σήμερα η Τουρκία ήταν αρκετά συνεργάσιμη στις διαβουλεύσεις για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η διαδικασία δεν πρέπει να ναυαγήσει στην τελική ευθεία.
«Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και φυσικά με τη σύμμαχό μας Τουρκία» είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι τα 28 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι δύο που έχουν απομείνει είναι η Τουρκία και η Ουγγαρία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών