Διεθνή

Ο Erdogan τινάζει στον αέρα το ΝΑΤΟ: Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στη Συμμαχία

Ο Erdogan τινάζει στον αέρα το ΝΑΤΟ: Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στη Συμμαχία
Βόμβα στα θεμέλια του ΝΑΤΟ...
Σχετικά Άρθρα
Αναβολή επ’ αόριστον στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα υπάρξει στο ΝΑΤΟ, μετά τις δηλώσεις του τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Συγκεκριμένα, «Κατόπιν αιτήματός μας, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ’ αόριστον» δήλωσε η τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται ένα διάλειμμα, διαφορετικά η Φινλανδία πιθανόν να αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής της στο ΝΑΤΟ χωρίς τη μακροχρόνια σύμμαχο και γείτονά της Σουηδία, εξαιτίας της αντίθεσης της Άγκυρας στη σουηδική ένταξη.
Δήλωσε δε πως οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Σουηδία με το κάψιμο του κορανίου αποτελούν ξεκάθαρα ένα ρήγμα στην πρόοδο των συνομιλιών.

Σουηδική αντίδραση

Απαντώντας προφανώς στα σχόλια του Haavisto, ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μiko Savola έγραψε στο Twitter ότι είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ, της Φινλανδίας και της Σουηδίας αν οι δύο γείτονες ενταχθούν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ.
"Είναι σημαντικό να είμαστε ψύχραιμοι τώρα.
Έχουμε υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία", έγραψε ο Savola.
Τα σχόλια του Haavisto προκάλεσαν επίσης ερωτήματα από την άλλη πλευρά του Βοθνιακού Κόλπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Τοbias Billstrom να ζητεί περισσότερες πληροφορίες.

Προκλήσεις

Η Σουηδία είναι αντιμέτωπη με μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις εναντίον της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες με κορυφαία εκείνη του περασμένου σαββατοκύριακου, όταν ένας ακροδεξιός Δανοσουηδός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.
Χθες το απόγευμα ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Σουηδία "δεν θα πρέπει να περιμένει στήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ".
Η Τουρκία είναι "σοκαρισμένη και ενοχλημένη" από τις διαδηλώσεις, οι οποίες επηρεάζουν την πρόθεση της Άγκυρας για διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Haavisto στο Yle.
"Οι διαδηλωτές αυτοί παίζουν με την ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας", κατέληξε ο φινλανδός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να προκαλέσουν την Τουρκία και να επηρεάσουν τον δημόσιο διάλογο.
Τα τελευταία αυτά ''εμπόδια" στον δρόμο θα προκαλέσουν την περαιτέρω αναβολή της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τουλάχιστον μέχρι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στα μέσα Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Haavisto, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης στις αρχές της άνοιξης.

Το αυστηρό μήνυμα του Erdogan

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε δηλώσεις στις 23 Ιανουαρίου 2023, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, «Το θέμα στο οποίο θέλω να εστιάσω αυτή τη στιγμή είναι τα γεγονότα που ξεκίνησαν με την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τελείωσαν με το κάψιμο του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου.
Η θρησκεία του Ισλάμ έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων και ύβρεων από την ημέρα που δόθηκε στους ανθρώπους μέσω του Προφήτη μας.
Υπάρχει ένας πολύ απλός ορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Το όριο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ατόμου είναι μέχρι το σημείο όπου ξεκινούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων ανθρώπων.
Κανένα άτομο δεν έχει την ελευθερία να προσβάλει τους αγίους των μουσουλμάνων ή τους ανθρώπους άλλων θρησκειών.
Η ενέργεια στη Σουηδία αποτελεί προσβολή για όλους όσοι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους.
Το γεγονός ότι αυτή η χυδαία επίθεση γίνεται μπροστά από την τουρκική πρεσβεία το μετατρέπει σε εθνικό ζήτημα για εμάς.
Αυτή η νοοτροπία προσπαθεί εδώ και καιρό να νομιμοποιήσει τον εναγκαλισμό της με αιματηρές τρομοκρατικές οργανώσεις υπό το πρόσχημα της δημοκρατίας.
Όταν λέμε κάτι, το λέμε με ειλικρίνεια, όταν κάποιος μας ατιμάζει, το επιδεικνύουμε.
Εάν η σουηδική διοίκηση σέβεται τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, θα σεβαστεί πρώτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των μουσουλμάνων.
Εάν δεν δείξετε αυτόν τον σεβασμό, λυπάμαι, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης