Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στέλνουν τανκς στην Ουκρανία - Ρωσία: Θα τα κάνουμε παλιοσίδερα - ΥΠΕΞ Γερμανίας: Βρισκόμαστε σε πόλεμο

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στέλνουν τανκς στην Ουκρανία - Ρωσία: Θα τα κάνουμε παλιοσίδερα - ΥΠΕΞ Γερμανίας: Βρισκόμαστε σε πόλεμο
Τα άρματα μάχης που υποσχέθηκε η Δύση στον Zelensky θα φτάσουν στην Ουκρανία μετά από τρεις με τέσσερις μήνες
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Τις διαστάσεις μίας χίμαιρας για πιθανή αντιστροφή του πολέμου στην Ουκρανία προσλαμβάνει η ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με άρματα μάχης Leopard και Abrams.
Βέβαια από μόνη της η απόφαση για την εσπευσμένη αποστολή τους στην Ουκρανία συνιστά μία πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση στη σύγκρουση με τη Ρωσία και προδίδει πανικό λόγω των συνεχιζόμενων επιτυχιών της Μόσχας στο επιχειρησιακό κομμάτι.
Τα άρματα μάχης που υποσχέθηκαν στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky θα φτάσουν στο Κίεβο, μετά από τρεις με τέσσερις μήνες, όταν και όπως όλα δείχνουν, τα πάντα θα έχουν κριθεί με τη νίκη της Ρωσίας.
Πρώτα η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα στείλει 14 Leopards ενώ το απόγευμα της Τετάρτης (25/1/2023) ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ θα αποστείλουν 31 Abrams, τα οποία όμως θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν στην Ουκρανία. 
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η ωμή παραδοχής της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι η Δύση βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και θα πρέπει να κάνει περισσότερα γι΄αυτό.

Παραδοχή Γαλλίας: Τα τανκ δεν θα δώσουν τη νίκη στην Ουκρανία

Στην παραδοχή ότι τα τανκ που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά υπέρ του Κιέβου την κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο προχωρά ο Γάλλος στρατιωτικός Olivier Kempf.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, o Γάλλος στρατιωτικός υποστηρίζει πως μπορεί τα άρματα μάχης να συνδράμουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των δυνάμεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουν δραματικά υπέρ της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών.
«Το παράθυρο ευκαιριών για τον ουκρανικό στρατό έχει κλείσει.
Ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να ενισχύει τις θέσεις του, μεταξύ άλλων κοντά στη Μελιτόπολη και στη Μαριούπολη» υπογράμμισε ο Kempf, τονίζοντας ότι τανκ αυτά θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας παρά στη νίκη.

Σε 3 - 4 μήνες η ανάπτυξη των γερμανικών αρμάτων μάχης

Ως πρώτο βήμα η Γερμανία θα διαθέσει 14 άρματα μάχης Leopard 2 A6 από τα αποθέματα που κατέχουν οι ένοπλες δυνάμεις της, ανέφερε το Βερολίνο.
Τα πρώτα γερμανικά τανκς θα φτάσουν στην Ουκρανία εντός τριών μηνών, πιθανότατα πολύ αργά για να αντιμετωπίσουν μια ρωσική επίθεση που όλοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να έρθει τον επόμενο μήνα.
Άλλες χώρες που ενδέχεται να στείλουν Leopards στον πόλεμο κατά της Ρωσίας είναι η Πολωνία, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία.
Στόχος είναι η Γερμανία και οι εταίροι της να προμηθεύουν δύο τάγματα συνολικού αριθμού 112 Leopards και η κυβέρνηση στο Βερολίνο θα δώσει την άδεια στους συμμάχους να προμηθεύουν τα άρματα μάχης τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το πακέτο περιλαμβάνει εκπαίδευση στη Γερμανία για ουκρανικά στρατεύματα, επιμελητεία, πυρομαχικά και συντήρηση.
«Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο καγκελάριος Olaf Scholz.
«Ενεργούμε με τρόπο στενά συμφωνημένο και συντονισμένο διεθνώς», σημείωσε.

Biden: 31 Abrams στην Ουκρανία αλλά θα χρειαστούν μήνες για την ανάπτυξή τους

Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε την Τετάρτη (25/1/2023) ότι θα εξοπλίσει την Ουκρανία με το τανκ M1A1 Abrams, στην προσπάθεια της Δύσης να ενισχύσει το Κίεβο καθώς προετοιμάζεται για μια νέα ρωσική επίθεση.
Τα 31 άρματα μάχης τα οποία αντιστοιχούν σε ένα ουκρανικό τάγμα τανκς, θα προστεθούν στα περισσότερα από 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί να δώσουν οι ΗΠΑ από τότε που η Ρωσία άρχισε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση πριν από σχεδόν ένα χρόνο.
Τα τανκς θα «ενισχύουν την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το έδαφός της και να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους», δήλωσε ο Biden από τον Λευκό Οίκο.
«Η παράδοση αυτών των τανκς στο πεδίο της μάχης θα πάρει χρόνο. Χρόνο που θα δούμε και θα χρησιμοποιήσουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί είναι πλήρως προετοιμασμένοι», πρόσθεσε προβληματισμένος ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αργότερα πρόσθεσε: «Στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη. Δεν αποτελεί επιθετική απειλή για τη Ρωσία».
Οι ΗΠΑ θα παράσχουν επίσης οκτώ οχήματα ανάκτησης M88 που υποστηρίζουν το M1A1 Abrams.
Η κυβέρνηση Biden θα στείλει επίσης περισσότερα από 500 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων για να ενισχύσει τον στρατό της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν τα νέα M1 χρησιμοποιώντας κεφάλαια από την εγκεκριμένη από το Κογκρέσο Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας.
Θα χρειαστεί «αρκετός χρόνος » για να παραδοθούν τα τανκς στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Μιλάμε για μήνες όχι για εβδομάδες», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κυνική και επικίνδυνη παραδοχή Baerbock: Ναι, είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία

Κυνική παραδοχή της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Annalena Baerbock, η οποία δήλωσε ωμά πως η Δύση διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Οι δηλώσεις της έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), εν μέσω διαβουλεύσεων για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Ενώ τα λόγια της Baerbock δεν έλαβαν τη δέουσα προσοχή των ΜΜΕ πολλοί ειδικοί σημείωναν με ανησυχία ότι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απλώς κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.

Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία

Κατά ειρωνικό τρόπο, άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι προσπαθούν εδώ και καιρό να τονίσουν ότι η χώρα τους δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, φοβούμενοι την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.
Σε αντίθεση με αυτήν την επίσημη στάση, η Baerbock είπε ξεκάθαρα, πως η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.
«Έχω πει τις τελευταίες ημέρες, ότι ναι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία.

Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα επίσης σε τανκς», σημείωσε και τότε ήταν που τόνισε: «Αλλά το πιο σημαντικό και κρίσιμο σημείο είναι να το κάνουμε μαζί και να μην αποφύγουμε το παιχνίδι ευθυνών στην Ευρώπη, γιατί κάνουμε πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».
Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο ο καγκελάριος Olaf Scholz όσο και η πρώην υπουργός Άμυνας του, η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα, Christine Lambrecht, θεωρήθηκαν αδύναμοι όσον αφορά στον εξοπλισμό της Ουκρανίας - δηλώνοντας επανειλημμένα την απροθυμία τους να εμβαθύνουν στον πόλεμο αντιπροσώπων.
Αλλά τώρα φαίνεται ότι η Baerbock είναι διατεθειμένη σε αυτό το σημείο να φτάσει πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα αυτού που ήδη συμβαίνει. Ρωσία: Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε

Στη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών απάντησε εκ μέρους της Ρωσίας η Maria Zakharova, λέγοντας πως είναι ακόμη μία απόδειξη ότι οι δυτικοί σύμμαχοι σχεδίαζαν έναν πόλεμο κατά της Μόσχας από τότε...
«Αν προσθέσουμε αυτό στις αποκαλύψεις της Merkel ότι ενίσχυαν την Ουκρανία και δεν υπολόγιζαν τις συμφωνίες του Μινσκ, τότε μιλάμε για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας που είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων.
Μην πείτε αργότερα ότι δεν σας προειδοποιήσαμε», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν είναι μόνο τα άρματα μάχης – Επικίνδυνη κλιμάκωση η Δύση στέλνει στην Ουκρανία και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

Δεν είναι μόνο τα άρματα μάχης που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία που συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση.
ΗΠΑ και η συλλογική Δύση παραδίδουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο, κάτι που θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως χρήση βρώμικων βομβών, δήλωσε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων.
«Προειδοποιούμε τους δυτικούς χορηγούς της στρατιωτικής μηχανής του Κιέβου να μην ενθαρρύνουν πυρηνικές προκλήσεις και εκβιασμούς καθώς τα μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley και Marder, είναι οπλισμένα με οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Γνωρίζουμε ότι το τανκ Leopard 2 έχει επίσης τέτοια βλήματα, που οδηγεί σε μόλυνση της περιοχής, όπως συνέβη στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ.
«Εάν το Κίεβο εφοδιαστεί με τέτοια βλήματα για βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, θα το θεωρήσουμε ως χρήση βρώμικων πυρηνικών βομβών κατά της Ρωσίας, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες». δήλωσε ο διπλωμάτης, μιλώντας στο Φόρουμ του ΟΑΣΕ για τη Συνεργασία για την Ασφάλεια.

Ένοχη σιωπή από ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί αρνούνται να απαντήσουν στις αιτιάσεις της Ρωσίας, πως προμηθεύουν την Ουκρανία με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου για οχήματα μάχης πεζικού Bradley και τανκς M1 Abrams.
«Δεν πρόκειται να μπω στις τεχνικές λεπτομέρειες σε καμία από τις δύο περιπτώσεις», είπε ανώτερος αξιωματούχος σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (25/1/2023).
Ο δημοσιογράφος που έθεσε την ερώτηση είπε ότι τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι μέρος αυτού που καθιστά τα τανκς δολοφονικά, όπως τα αποκαλούσαν οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Ρωσία: Σοβαρές οι συνέπειες – Θα τα κάνουμε παλιοσίδερα

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov χαρακτήρισε κατάφωρη πρόκληση κατά της Ρωσίας τις πιθανές προμήθειες αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία.
Αν οι Αμερικανοί προβούν σε αυτή την ενέργεια, δεν θα μπορέσουν να τη δικαιολογήσουν με το επιχείρημα των «αμυντικών όπλων».
Ο πρέσβης αποκάλυψε τις συνέπειες της παράδοσης του Abrams στην Ουκρανία και υποσχέθηκε ότι όλα τα άρματα μάχης Abrams θα καταστραφούν.
«Αναμφίβολα, εάν αποφασίσουν να στείλουν άρματα μάχης M1 Abrams στο Κίεβο, ο ρωσικός στρατός θα καταστρέψει τα αμερικανικά τανκς μαζί με όλα τα άλλα δείγματα στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τον πραγματικό επιτιθέμενο στην τρέχουσα σύγκρουση», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον για σκόπιμες προσπάθειες να κάνει τη Ρωσία να υποστεί μια στρατηγική ήττα.
Η Ουάσιγκτον «έδωσε το πράσινο φως» στη χρήση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού για επίθεση στην Κριμαία, είπε Antonov.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν εγκλήματα κατά κατοίκων των περιοχών Donbass, Zaporizhzhia και Kherson, σημείωσε επίσης.
«Ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων και ειδικών στην Αμερική παραδέχονται ότι πρόκειται για έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία», τόνισε.
Οι ΗΠΑ αυξάνουν την κλίμακα της βοήθειάς τους προς την Ουκρανία, ειδικά κατά την περίοδο της στρατιωτικής επιτυχίας της Ρωσίας» επισήμανε.

Υβριδικός πόλεμος - Η Δύση υπερεκτιμά τις δυνατότητές της

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov επανέλαβε ότι αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι η Ουκρανία και η Δύση «έχουν δηλώσει κατηγορηματικά την επιθυμία τους να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία».
«Υπάρχει ένας υβριδικός πόλεμος σε εξέλιξη εναντίον της χώρας μας, για τον οποίο μίλησε λεπτομερώς ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov μόλις πρόσφατα. Τα επιχειρήματα για τις κόκκινες γραμμές ανήκουν στο παρελθόν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov, υπογράμμισε το «παράλογο» του σχεδίου των συμμάχων του ΝΑΤΟ να στείλουν τανκς. Είπε σε ενημέρωση της Τετάρτης, «τώρα μπορούμε μόνο να δηλώσουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προοπτικές για είσοδο στη διπλωματική οδό». «Δυστυχώς, βλέπουμε πολλές εκδηλώσεις της πεποίθησης ορισμένων πολιτικών, αρκετών ειδικών, στρατιωτικών και ούτω καθεξής, που πιστεύουν ότι με τη συνέχιση του πολέμου μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ηπείρου. μια παράλογη πεποίθηση», πρόσθεσε ο Peskov.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην κλιμάκωση την αποστολή των τανκς από ΗΠΑ και Γερμανία, είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι πολλοί ειδικοί καταλαβαίνουν επίσης τον παράλογο αυτής της ιδέας. Απλώς, όσον αφορά τις τεχνολογικές πτυχές, αυτό το σχέδιο είναι αρκετά αποτυχημένο, και το πιο σημαντικό, είναι μια ξεκάθαρη υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων που θα προσθέσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».

Ανώτερο το T -90

Το ρωσικό τανκ T-90M Proryv («Ανακάλυψη») είναι κατά πολύ ανώτερο από το γερμανικό άρμα μάχης Leopard, εκτιμά ο Yury Shvytkin, αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας.
Τα γερμανικά τανκς έχουν ισχυρή δύναμη πυρός, αλλά το άρμα T-90M Proryv, είναι ανώτερο από το Leopard είπε ο Shvytkin.
Η Ρωσία πρέπει να αυξήσει την παραγωγή των αρμάτων μάχης T-90M Proryv το συντομότερο δυνατό, πιστεύει ο βουλευτής.
«Δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση ότι το Leopard έχει υπεροχή έναντι των αρμάτων μας», είπε ο Yury Shvytkin.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Andrey Koshkin, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Plekhanov, το γερμανικό Leopard είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά τανκς.
«Το Leopard είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά άρματα μάχης σήμερα.
Τόσο το γαλλικό Leclerc όσο και το βρετανικό Challenger 2 είναι κατώτερα από το Leopard», δήλωσε ο Koshkin.
Ο Koshkin εξήγησε επίσης ότι το αμερικανικό τανκ Abrams είναι ένα από τα πιο προβληματικά.
«Έχει έναν κινητήρα παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται για τα ελικόπτερα.
Αυτό το τανκ είναι πολύ περίπλοκο και ιδιόρρυθμο» είπε ο Andrey Koshkin.
Επιπλέον, τα άρματα μάχης Abrams είχαν κακή απόδοση στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης