Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Ισραήλ: Κολοσσιαία άσκηση με 140 αεροσκάφη και 8.000 στρατιώτες – Πρόβα πολέμου για το Ιράν

ΗΠΑ - Ισραήλ: Κολοσσιαία άσκηση με 140 αεροσκάφη και 8.000 στρατιώτες – Πρόβα πολέμου για το Ιράν
Η μαζική επίδειξη δύναμης ήταν ξεκάθαρα μια πρόκληση προς το Ιράν παρά τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων ότι δεν στόχευε σε καμία χώρα
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανακοίνωσαν την Πέμπτη (26/1/2023) την ολοκλήρωση των μεγαλύτερων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων τους, γνωστές ως Juniper Oak 23.
Οι ασκήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα (23/1) και συμμετείχαν πάνω από 140 αεροσκάφη και σχεδόν 8.000 στρατιώτες και από τις δύο χώρες.
Η μαζική επίδειξη δύναμης ήταν ξεκάθαρα μια πρόκληση προς το Ιράν παρά τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων ότι δεν στόχευε σε καμία χώρα.
«Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ολοκλήρωσαν την Juniper Oak 23.2, τη μεγαλύτερη άσκηση συνεργασίας ΗΠΑ-Ισραήλ στην ιστορία», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).
Ανέφερε ότι οι ασκήσεις περιελάμβαναν μια άσκηση με πραγματικά πυρά στην οποία συμμετείχαν αεροσκάφη B52, F35, F15, F16, FA-18, AC-130 και AH64, 12 πλοία, πυραυλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας και συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων.

Στήριξη στο Ισραήλ

Εκτός από την αποστολή ενός μηνύματος στο Ιράν, η μαζική άσκηση δείχνει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ στην περιοχή παρά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu οποία έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη και τελικά να προσαρτήσει τα παλαιστινιακά εδάφη.
Η νέα κυβέρνηση του Netanyahu απαρτίζεται επίσης από «γεράκια» για το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου του για την εθνική ασφάλεια, Tzachi Hanegbi.
Πριν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, ο Hanegbi απείλησε ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν, εάν οι ΗΠΑ δεν διαπραγματευτούν μια αυστηρότερη πυρηνική συμφωνία ή δεν αναλάβουν οι ίδιες στρατιωτική δράση.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ έχουν απειλήσει με στρατιωτική δράση το Ιράν για να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Όμως το Πεντάγωνο αναγνώρισε στην πρόσφατη αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης του ότι το Ιράν δεν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης